Aktualności - 10
Chcesz wiedzieć, czy Twoja maseczka działa? Koniecznie zobacz ten film! [wideo]
- Udowodniono, że suplementy z wapniem i nabiał nie wzmacniają kości
- U jednej czwartej pacjentów z defibrylatorem funkcjonowanie serca ulega poprawie
- Palenie papierosów możliwą przyczyną schizofrenii
- Nowa odmiana brokuła obniża cholesterol
- 9 produktów poprawiających zdrowie
- Dodatki do żywności powodują stany zapalne jelita grubego, otyłość i cukrzycę
Codzienne picie coli zwiększa ryzyko raka
W wyniku procesu chemicznego, mającego miejsce w trakcie produkcji karmelu amoniakalno-siarczynowego używanego jako barwnik w napojach bezalkoholowych takich ja...czytaj dalej
Ekstrakt ze szpinaku może naturalnie zmniejszyć apetyt na słodycze i fast-foody
Najnowsze badania dowodzą, że ekstrakt ze szpinaku hamuje apetyt na takie produkty jak słodycze i fast-foody. Stwierdzono, że ten typ głodu jest główną przyczyn...czytaj dalej
Niedobory witaminy D przyczyną cięższych udarów
Jedno z badań zaprezentowanych podczas American Stroke Association's International Stroke Conference 2015 ostrzega: osoby o niskim poziomie witaminy D są bardz...czytaj dalej
Migdały obniżają ryzyko chorób serca i zespołu metabolicznego
Ostatnie badania opublikowane w Journal of American Heart Association dostarczają przekonujących dowodów, że wprowadzenie migdałów do codziennej diety chroni p...czytaj dalej
Krótkotrwała dieta wysokotłuszczowa może zmniejszyć skutki ataku serca
Powszechnie wiadomo, że stosowanie na dłuższą metę diety wysokotłuszczowej zwiększa ryzyko zawału serca i udaru mózgu. Jednak najnowsze badania wykazały, że die...czytaj dalej
Niski poziom witaminy D w dzieciństwie może skutkować miażdżycą w życiu dorosłym
Niski poziom witaminy D w dzieciństwie związany jest z występowaniem miażdżycy ponad 25 lat później - w dorosłym życiu, wynika z nowych badań opublikowanych w T...czytaj dalej
Medytacja może pomóc starszym ludziom spać
Zaangażowanie się w praktyki medytacyjne może pomóc ludziom, którzy mają problemy ze snem, w większym stopniu niż uczenie się o tym, jak stworzyć w sypialni war...czytaj dalej
Nastolatki coraz częściej są niewyspane
Mimo stereotypowego obrazka wylegujących się w łóżku nastolatków nowe badania donoszą o niedostatku snu wśród młodzieży. Naukowcy z Uniwersytetu Columbia odkryl...czytaj dalej
Działania promocyjne supermarketów zwiększają sprzedaż mniej zdrowej żywności
Obniżki cen są powszechnie używane w sklepach w celu zwiększenia sprzedaży, ponieważ klienci, widząc niższe ceny produktów odpowiednio wcześniej oznaczonych i u...czytaj dalej
Orzechy włoskie polepszają pracę mózgu
Kluczem do lepszego zapamiętywania i zwiększenia zdolności poznawczych może być jedzenie trzech orzechów dziennie (13g). Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornii w Lo...czytaj dalej
Badania wykazują korzyści zdrowotne z mirry i kadzidła
Kadzidło i mirra – od dawna znane są ich zdolności lecznicze i ochronne. Oba mają powiązania z chrześcijaństwem, w którym uznawane są jako prezenty przyniesion...czytaj dalej
Dieta bogata w mięso zwiększa ryzyko rozwoju niewydolności nerek
U pacjentów z przewlekłą chorobą nerek, dieta o wysokiej zawartości kwasu może zwiększyć ryzyko wystąpienia niewydolności nerek. Odkrycie, które pochodzi z bada...czytaj dalej
Facebook może odgrywać ważną rolę w marketingu fast foodów
Nowe badania, które obejmują portale społecznościowe, takie jak Facebook, sugerują, że te narzędzia mogą przyczyniać się do wzrostu sprzedaży niezdrowej żywnośc...czytaj dalej
Jak czerwone wino poprawia pamięć?
Związek chemiczny, zawarty w winogronach i orzechach, może przyczynić się do zapobiegania zanikom pamięci u starszych osób, donosi artykuł opublikowany przez cz...czytaj dalej
Składnik zielonej herbata może pomóc w zabijaniu komórek nowotworowych jamy ustnej
Według naukowców żywności Penn State, związki w zielonej herbacie mogą uruchomić cykl, który zabijają komórki raka jamy ustnej, nie szkodząc przy tym zdrowym ko...czytaj dalej
Ryzyko celiaklii u dzieci z nadwagą jest takie samo jak u tych z prawidłową wagą
Najnowsze badania potwierdzają, że dzieci z nadwagą są tak samo podatne na celiakie jak dzieci o prawidłowej wadze. Istnieje błędne przekonanie – nawet wśród le...czytaj dalej
Kontakt z rtęcią czynnikiem ryzyka chorób autoimmunologicznych u kobiet
Wiadomym jest, że kontakt z wysokim stężeniem rtęci powoduje szkody w systemie nerwowym, a szczególnie zagraża rozwojowi płodu. Jednak naukowcy z Uniwersytetu M...czytaj dalej
Jak kurkuma zabija raka i jak zoptymalizować wchłanianie kurkuminy
Kurkuma wzbogaca smak wielu potraw, ale związki w niej zawarte niosą ze sobą więcej możliwości, nie tylko kulinarnych. Szczególnie kurkumina, która pomaga w usu...czytaj dalej
Gotowanie produktów bogatych w tłuszcze dostarcza więcej energii
Naszym przodkom nie trzeba było wiele jedzenia, żeby uzyskać ilość kalorii potrzebnych do przetrwania. To częściowo wyjaśnia nasz apetyt na tłuste jedzenie, któ...czytaj dalej
Olej kokosowy i ćwiczenia fizyczne mogą obniżyć wysokie ciśnienie
Unikalna kombinacja kwasów tłuszczowych w oleju kokosowym może mieć głęboki pozytywny wpływ na zdrowie, w tym na utratę tkanki tłuszczowej, na lepsze funkcjonow...czytaj dalej