Aktualności - 21
Chcesz wiedzieć, czy Twoja maseczka działa? Koniecznie zobacz ten film! [wideo]
- Udowodniono, że suplementy z wapniem i nabiał nie wzmacniają kości
- U jednej czwartej pacjentów z defibrylatorem funkcjonowanie serca ulega poprawie
- Palenie papierosów możliwą przyczyną schizofrenii
- Nowa odmiana brokuła obniża cholesterol
- 9 produktów poprawiających zdrowie
- Dodatki do żywności powodują stany zapalne jelita grubego, otyłość i cukrzycę
1 na 10 zgonów sercowo-naczyniowych spowodowany jest wysokim spożyciem sodu
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca, by nie spożywać więcej niż 2g sodu dziennie. A nowe badania dowodzą, że spożycie powyżej tego maksimum powoduje 1 na...czytaj dalej
Otyłość związana z przyspieszeniem starzenia wątroby
Otyłość od zawsze wiązano ze zwiększonym ryzykiem choroby serca, cukrzycy typu 2, a nawet niektórymi nowotworami. Teraz, po raz pierwszy, naukowcy uważają, że o...czytaj dalej
Żywność USA oznaczona jako "naturalna" często zawiera GMO – raporty grupowe
Wg raportu dot. testowania grupy produktów non-profit większość z pakowanej żywności oznaczonej jako "naturalna", a testowanej przez Consumer Reports...czytaj dalej
Postrzeganie ciała dziewcząt – wpływ starszych koleżanek w szkole średniej
Współczesne media są bardzo krytykowane za zaburzanie postrzegania wizerunku ciała u młodzieży. Jednak badania w Psychologii Kobiet Quarterly znalazły inne źród...czytaj dalej
Dieta śródziemnomorska zapobiega przewlekłej niewydolności nerek
Według wyników badań opublikowanych w Clinical Journal of the American Society of Nephrology stosowanie diety śródziemnomorskiej może zredukować ryzyko zachorow...czytaj dalej
Mleko może zwiększyć ryzyko złamań i wskaźnik umieralności
Do tej pory zwykło się polecać dietę bogatą w nabiał w celu zmniejszeniu ryzyka złamań związanych z osteoporozą. Jednak według niedawno opublikowanego badania w...czytaj dalej
Niedobór witaminy D może zwiększać ryzyko ataków astmy
Według nowego badania naukowców z Uniwersytetu Telawiwskiego w Izraelu, niedobór witaminy D u dorosłych chorujących na astmę może sprawiać, że częściej będą oni...czytaj dalej
Jedzenie organicznych jabłek stymuluje chudnięcie
Powiedzenie „jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z dala ode mnie” znają wszyscy, lecz nie każdy wie, że zdrowotne działanie tych owoców może również wspomagać...czytaj dalej
Grupowe spacery mają związek z poprawą zdrowia psychicznego
Spacerowanie w grupie brzmi jak piękny sposób na spędzenie popołudnia, ale czy może zmniejszyć depresję? Według nowego badania z University of Michigan, odpowie...czytaj dalej
Psychologiczna kontrola rodziców może mieć negatywny wpływ na przyszłe relacje ich dzieci
Zgodnie z najnowszymi badaniami, nastolatki których rodzice stosują wobec nich techniki kontroli i psychologicznego nacisku (jak np. wpędzanie w poczucie winy)...czytaj dalej
Mięsny klej – trkiem przemysłu mięsnego?
Biały proszek, który skleja ze sobą małe kawałki wołowiny, jagnięciny, drobiu czy ryb, sprzedawany jest na kilogramy i przez przemysł mięsny postrzegany jako „t...czytaj dalej
Dieta może redukować liczbę napadów epileptycznych
Według najnowszych badań, dieta bogata w tłuszcze, a uboga w węglowodany może redukować częstotliwość napadów epileptycznych...czytaj dalej
Kod DNA osoby zarażonej Ebolą decyduje o jej szansach na przeżycie
Naukowcy od dłuższego czasu zastanawiali się, dlaczego niektórym osobom udaje się zwalczyć chorobę, a innym nie, nawet jeśli mają zapewnioną podobną opiekę medy...czytaj dalej
Na pierwszym spotkaniu mężczyźni wolą miłe kobiety
Według najnowszych badań, dla heteroseksualnych mężczyzn, kobiety, które są "miłe", są także "atrakcyjne", ten sam model nie sprawdza się je...czytaj dalej
Zioła, witaminy i minerały o właściwościach przeciwwirusowych
Przed nami sezon na przeziębienia. Jak powszechnie wiadomo, lepiej zapobiegać, niż leczyć. Jednak gdy dopadną cię pierwsze objawy choroby, liczy się szybkość. I...czytaj dalej
Mentoring dzieci żyjących w ubóstwie zmniejsza ryzyko poważnych chorób
Młodzi Afroamerykanie dorastający w złych warunkach materialnych są bardziej narażeni na poważne choroby. Według ostatnich badań, silne wsparcie ze strony doświ...czytaj dalej
Probiotyki zmniejszają ryzyko martwiczego zapalenia jelit
Badacze z Uniwersytetu w Arizonie odkryli, że dodanie bakterii B. Infantis do pożywienia podawanego nowonarodzonym szczurom redukuje ryzyko zachorowania na mart...czytaj dalej
Reakcja na tłuszcz w diecie zależy od płci?
Naukowcy z instytutu w Los Angeles przeprowadzając badania na myszach, doszli do wniosku, że reakcja na pokarmy wysokotłuszczowe jest zależna od płci...czytaj dalej
Kurkuma naturalnie wspomaga wzrost komórek mózgu
W piśmie Stem Cell Research & Therapy opublikowano właśnie wyniki badań, które wskazują, że pewna popularna, znana już wśród starożytnych Hindusów przyprawa...czytaj dalej
Spożycie tłuszczów trans w USA zmalało, ale wciąż niewystarczająco
Według najnowszych badań, w Stanach Zjednoczonych znacznie obniżyło się spożycie tłuszczów trans. Niestety, to wciąż za mało, by Amerykanie mieścili się ramach...czytaj dalej