Aktualności - 22
Chcesz wiedzieć, czy Twoja maseczka działa? Koniecznie zobacz ten film! [wideo]
- Udowodniono, że suplementy z wapniem i nabiał nie wzmacniają kości
- U jednej czwartej pacjentów z defibrylatorem funkcjonowanie serca ulega poprawie
- Palenie papierosów możliwą przyczyną schizofrenii
- Nowa odmiana brokuła obniża cholesterol
- 9 produktów poprawiających zdrowie
- Dodatki do żywności powodują stany zapalne jelita grubego, otyłość i cukrzycę
Mrożone potrawy lepsze niż dania z restauracji typu fast food
Według najnowszych badań, osoby wybierające mrożone posiłki spożywają dziennie więcej ważnych składników odżywczych, w tym błonnika, potasu, wapnia oraz białka,...czytaj dalej
Spożywanie orzechów włoskich może opóźnić rozwój Alzheimera
Dieta bogata w orzechy włoskie spowalnia rozwój choroby Alzheimera. Według poprzednich badań orzechy włoskie redukują ryzyko zachorowania na raka piersi oraz po...czytaj dalej
Korzyści z drzemki zależą od czasu jej trwania
Korzyści, jakie organizm może czerpać z drzemki, zależą od czasu jej trwania. W zależności od tego, ile czasu na nią poświęcimy, możemy dodać sobie energii, pop...czytaj dalej
Taniec brzucha pozytywnie wpływa na postrzeganie swojego ciała
Z najnowszych badań wynika, że kobiety tańczące taniec brzucha częściej mają pozytywny obraz własnego ciała, rzadziej są niezadowolone ze swojego wyglądu i mnie...czytaj dalej
Seler może hamować rozwój niektórych nowotworów
Jeśli potrzebujesz silnego argumentu za tym, by do swojej diety włączyć więcej selera – naukowcy właśnie takiego dostarczają. Odkryli oni w selerze związek o wł...czytaj dalej
Podawanie antybiotyków w okresie niemowlęcym zwiększa ryzyko otyłości dziecięcej
Wyniki najnowszych badań sugerują, że dzieci, które przeszły kilka terapii antybiotykowych przed ukończeniem drugiego roku życia mogą być bardziej narażone na r...czytaj dalej
Arsen w niektórych ryżowych produktach dla chorych na celiakię
Osoby chore na celiakię zmuszone są wykluczyć z diety wiele produktów zbożowych ze względu na zawartość szkodliwego dla nich glutenu. Do tej pory dobrą alterna...czytaj dalej
Facebook a popularność śmieciowego jedzenia wśród młodych ludzi
W 2013 roku Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) alarmowała, że promowanie żywności o wysokiej zawartości cukru, soli i tłuszczów trans ma katastrofalny wpływ na...czytaj dalej
Więcej witaminy A u dzieci dzięki pomarańczowej kukurydzy
Jak wynika z badania opublikowanego w American Journal of Clinical Nutrition, pomarańczowa odmiana kukurydzy zwiększa magazynowanie witaminy A w organizmie. Ten...czytaj dalej
Oliwa z oliwek lepsza do smażenia niż olej z nasion
Na całym świecie ludzie uwielbiają jeść smażone jedzenie. Jednak ile z tych osób wie, na czym najlepiej jest smażyć jedzenie? Na to pytanie starają się odpowied...czytaj dalej
24 października - Światowy Dzień Walki z Otyłością
Każdego roku, dnia 24 października przypada Światowy Dzień Walki z Otyłością. Według specjalistów, jest to bardzo ważne dzień, gdyż w ostatnich latach poziom ot...czytaj dalej
Nienasycone tłuszcze obniżają poziom "złego" cholesterolu
Jak wykazało nowe badanie, spożywanie nienasyconych tłuszczów w trakcie gwałtownego przybierania na wadze powoduje obniżenie poziomu tzw. złego cholesterolu we...czytaj dalej
Jaki jest związek między jedzeniem a agresją?
Od czasu do czasu każdego z nas coś wyprowadza z równowagi – korki na drogach, negatywna atmosfera w pracy itp. Okazywanie złości, chociaż może wydawać się dobr...czytaj dalej
22 paździenika - Międzynarodowy Dzień Jąkających
Międzynarodowy Dzień Jąkających się przypada na 22 października. Właśnie tego dnia, każdego roku z inicjatywy Międzynarodowego Stowarzyszenia Jąkających się, sł...czytaj dalej
Dieta wspomaga walkę z rakiem jajnika
Kobiety stosujące zdrową dietę jeszcze przed zachorowaniem na raka jajnika mają większe szanse na przeżycie, niż te kobiety, które nie przywiązywały wagi do zbi...czytaj dalej
Potrawy w restauracjach o obniżonej kaloryczności receptą na otyłość?
Według wyników najnowszych badań przeprowadzonych na John Hopkins Bloomberg School of Public Health, obniżenie kaloryczności posiłków i napojów w sieciowych res...czytaj dalej
Przełom w medycynie: polscy lekarze przywrócili pacjentowi czucie w nogach!
Lekarze z Wrocławia we współpracy ze specjalistami z Wielkiej Brytanii dokonali czegoś, co jeszcze nie tak dawno, mogło wydawać się jedynie fikcją. Udało im się...czytaj dalej
Kawa bezkofeinowa czy zwykła? Picie obu może korzystnie działać na wątrobę
Wcześniejsze badania wykazały, że picie kawy może korzystnie wpływać na funkcjonowania wątroby, ale najnowsze badania pokazują, że także kawa bezkofeinowa obniż...czytaj dalej
Konsumpcja warzyw i owoców związana ze zdrowiem psychicznym
Do tej pory wiadome było, że spożywanie warzyw i owoców korzystnie wpływa na zdrowie fizyczne człowieka. Jednak nowe badanie opublikowane w BMJ rozwija te infor...czytaj dalej
Czerwone wino zawiera substancje, które obniżają ciśnienie krwi
Umiarkowane spożycie czerwonego wina przynosi wiele pozytywnych skutków dla ludzkiego zdrowia. Przykładowo, ostatnie badania wykazały, że czerwone wino zawiera...czytaj dalej