Aktualności - 25
Chcesz wiedzieć, czy Twoja maseczka działa? Koniecznie zobacz ten film! [wideo]
- Udowodniono, że suplementy z wapniem i nabiał nie wzmacniają kości
- U jednej czwartej pacjentów z defibrylatorem funkcjonowanie serca ulega poprawie
- Palenie papierosów możliwą przyczyną schizofrenii
- Nowa odmiana brokuła obniża cholesterol
- 9 produktów poprawiających zdrowie
- Dodatki do żywności powodują stany zapalne jelita grubego, otyłość i cukrzycę
Jedzenie bogate w potas zapobiega śmiertelnym udarom u starszych kobiet
Jak podaje Siteman Cancer Center, udary, które powodowane są przez zaburzenia przepływu krwi, stanowią trzecią główną przyczynę śmierci w Stanach Zjednoczonych,...czytaj dalej
Czy istnieje zależność między migreną i chorobą Parkinsona?
Najnowsze wyniki badań wskazują na istnienie związków między migreną i chorobą Parkinsona. Badacze sugerują, że w przypadku ludzi, którzy doświadczają migrenowy...czytaj dalej
Słaba pamięć może zwiastować ryzyko demencji
Przyjęło się uważać, że osłabienie pamięci idzie w parze z wiekiem. Według nowego badania, osoby, które narzekają na problemy z pamięcią, mogą mieć w późniejszy...czytaj dalej
Owoce aronii w terapii antynowotworowej
Według wyników badań opublikowanych w miesięczniku Journal of Clinical Pathology, jagody aronii, która występuje naturalnie na terenie Ameryki Północnej, mogą o...czytaj dalej
90% mężczyzn i 96% kobiet ma niedobór witaminy E
Ludzkie ciało składa się z trylionów komórek działających jednocześnie, co pozwala zapewnić naszemu organizmowi wszystko to, czego potrzebuje, pozwala również w...czytaj dalej
Duża utrata wagi zwiększa ryzyko powikłań przy kształtowaniu ciała
Pacjenci, którzy stracili dużo kilogramów i osoby, które próbują schudnąć dzięki chirurgii bariatrycznej, wykazywały najwyższe ryzyko powikłań w późniejszych za...czytaj dalej
Ebola to zagrożenie dla bezpieczeństwa świata
Prezydent Stanów Zjednoczonych, Barack Obama apeluje do świata o bardziej energiczne działania na rzecz powstrzymania Eboli. Ostrzegł, że Ebola nie jest już tyl...czytaj dalej
Żywność uprawiana metodami ekologicznymi może zaoferować więcej niż ta uprawiana tradycyjnie
Naukowcy już dawno zauważyli niebezpieczeństwo jakim jest kadm (Cd), metal ciężki, który jest główną przyczyną zaburzeń naczyniowych, najczęściej występujących...czytaj dalej
Światło pulsacyjne może usunąć alergeny z całych orzechów ziemnych?
Około 1,9 miliona osób w Stanach Zjednoczonych ma uczulenie na orzeszki ziemne. Naraża to te osoby na niebezpieczne reakcje organizmu, takie jak wstrząs anafila...czytaj dalej
Jedno jabłko dziennie może chronić przed otyłością?
Jedno jabłko dziennie może ochronić przed otyłością – tak uważają naukowcy z Washington State University, którzy postanowili sprawdzić to w badaniach. Sami bada...czytaj dalej
Anamorelin – wykazuje poprawę apetytu i wzrost masy ciała u pacjentów z rakiem i jadłowstrętem
Nowy lek, anamorelin, poprawia apetyt i zwiększa masę ciała u pacjentów z zaawansowanym rakiem płuc lub cierpiących na anoreksję i wyniszczenie. Informacje na t...czytaj dalej
Witamina D zwiększa szanse na wyleczenie raka jelita grubego
Wyższy poziom witaminy D we krwi wiąże się ze znacznie większą szansą na przeżycie raka jelita grubego – jak odkryli naukowcy z Trinity College w Dublinie i Uni...czytaj dalej
Niedobór witaminy D jest negatywnym zjawiskiem u pacjentów po operacji tarczycy
Nowe badania naukowców z Henry Ford Hospital w Detroit, sugerują, że pacjenci z niedoborem witaminy D, którzy poddawani są operacji tyroidektomi, czyli usunięci...czytaj dalej
Skutki dny moczowej zmniejszone po wypiciu soku wiśniowego
Picie wina wiśniowego lub koncentratu znacząco przyczynia się do redukcji bolesnych skutków dny moczanowej – sugerują najnowsze analizy i badania, przeprowadzon...czytaj dalej
FDA i przemysł muszą zapewnić większe bezpieczeństwo składników żywności
Ostatnie zamieszanie w Food and Drug Administration (FDA) dotyczyło zasad, które łagodzą drogę producentom żywności, którzy w ten sposób mogą wykorzystać składn...czytaj dalej
Diabetycy jedzą za dużo soli
Według najnowszych badań, większość dorosłych osób chorych na cukrzycę ma świadomość, że dieta bogata w sól wiąże się z podwyższonym ciśnieniem krwi i ryzykiem...czytaj dalej
Jakość jedzenia bufetowego a cena
Czy cena którą się płaci za posiłki w formie bufetu, jest proporcjonalna do smaku jedzenia i zadowolenia po konsumpcji? Jak się okazuje – tak! W nowym badaniu...czytaj dalej
Dyskryminacja ludzi otyłych nie pomaga im tracić na wadze
Szykanowanie i zawstydzanie ludzi z powodu ich otyłości może prowadzić do jeszcze większego przybierania na wadze, nie zaś do ich chudnięcia, twierdzi Universit...czytaj dalej
Autokontrola diety wspomagana aplikacjami na smartfona
W ostatnich latach smartfony wywołały ogromne zainteresowanie wśród Amerykanów, głównie ze względu na łatwość użycia i adaptacji do różnych technicznych rozwiąz...czytaj dalej
Waga wzrasta w weekendy i maleje w dni powszednie
Jedna z hipotez mówi, że istnieje pewien rytm analogiczny do rytmu dobowego i cyklu miesiączkowego, który może być elementem osłabiającym przyrost masy ciała. W...czytaj dalej