Aktualności - 28
Chcesz wiedzieć, czy Twoja maseczka działa? Koniecznie zobacz ten film! [wideo]
- Udowodniono, że suplementy z wapniem i nabiał nie wzmacniają kości
- U jednej czwartej pacjentów z defibrylatorem funkcjonowanie serca ulega poprawie
- Palenie papierosów możliwą przyczyną schizofrenii
- Nowa odmiana brokuła obniża cholesterol
- 9 produktów poprawiających zdrowie
- Dodatki do żywności powodują stany zapalne jelita grubego, otyłość i cukrzycę
Soja sprzyja rozowjowi komórek rakowych
Próby dowiodły, że u kobiet ze zdiagnozowanym nowotworem piersi komórki rakowe rozwijały się dużo szybciej, kiedy te zażywały suplementy sojowe. Robiły to z nad...czytaj dalej
Chłopiec o ośmiu kończynach dochodzi do siebie po udanej operacji
27 Maja w Nabigingo, małej wiosce we wschodniej Ugandzie, 28-letnia Margaret Awino urodziła swoje piąte dziecko. Przyjście na świat chłopca, zamiast stać się pr...czytaj dalej
Pokarmy bogate w potas mogą zmniejszyć ryzyko udaru mózgu u starszych kobiet
Badacze odkryli, że starsze kobiety, które spożywają produkty bogate w potas mogą w ten sposób zmniejszyć ryzyko udaru mózgu oraz mają szansę na dłuższą żywotno...czytaj dalej
Nie tylko ilość kalorii wpływa na cukrzycę
Zmniejszenie masy ciała nie jest wystarczającym zachowaniem, które może pomóc w zapobieganiu cukrzycy typu 2. Nowy raport przeprowadzony na początku września 20...czytaj dalej
Dieta matki wpływa na ryzyko otyłości u jej dziecka
Nowe badania w The Faaseb Journal wykazują, że metylacje epigenetyczne, które blokują ekspresję genu POMC, prowadzą do opóźnionych odpowiedzi organizmu na stan...czytaj dalej
Świat przegrywa walkę z Ebolą
Epidemia występująca w Afryce Zachodniej już nie po raz pierwszy stanowi ogromne zagrożenie dla tej części świata. Szefowa organizacji ONZ Joanne Liu, przyznała...czytaj dalej
Wpływ sodu na ciśnienie krwi jest nieistotny
Nowe badania opublikowane w American Journal of Hypertension znalazły potwierdzenie, że zwiększona masa ciała oraz czynniki żywieniowe są istotnym czynnikiem wz...czytaj dalej
Niedoinformowane pacjentki częściej wybierają obustronną mastektomię
Ponad połowa pacjentek, u których zdiagnozowano raka piersi, zastanawia się nad usunięciem drugiej, nieobjętej rakiem piersi w celu uniknięcia przerzutów. Jak w...czytaj dalej
Brytyjczyk zarażony wirusem Ebola wyszedł ze szpitala
William Pooley, pierwszy Brytyjczyk zarażony wirusem Ebola w Zachodniej Afryce, powrócił do zdrowia i został wypisany z Royal Free Hospital w Londynie, gdzie po...czytaj dalej
Wyspani pracownicy rzadziej biorą wolne
Według badania przeprowadzonego pod kierownictwem dr Tei Lallukki z Fińskiego Instytutu Higieny Pracy w Helsinkach, zapewnienie sobie od 7 do 8 godzin nieprzerw...czytaj dalej
Tylko dwa rodzaje pistacji poprawia zdrowie u osób z cukrzycą typu 2
Chorym na cukrzycę typu 2, którzy chcą poprawić stan swojego zdrowia, naukowcy polecają pistacje. Wystarczą dwie porcje orzechów dziennie, a zredukowany zostaj...czytaj dalej
Kwasy omega-3 mogą zmniejszyć częstotliwość napadów u pacjentów z padaczką
Około 2,3 miliona dorosłych i około 470 tys. dzieci w Stanach Zjednoczonych choruje na padaczkę. Jest to stan neurologiczny charakteryzujący się napadami nawrot...czytaj dalej
Zegar biologiczny może wspomóc leczenie otyłości
Naukowcy z Univesrity of Manchester odkryli, że zegar biologiczny odrywa ważną rolę w procesie przetwarzania tłuszczu. Ich odkrycia pomagają również rozwijać no...czytaj dalej
Zdrowego odżywiania można się nauczyć
Z najnowszych badań wynika, że nie jesteśmy skazani na tłuste hamburgery i ociekające ketchupem hot-dogi. Prześwietlenie ludzkiego mózgu pokazało, że możemy się...czytaj dalej
Śmieciowe jedzenie powoduje uzależnienie
Śmieciowe jedzenie powoduje zmiany w mózgu, które w dłuższej perspektywie mogą uzależniać od tego typu jedzenia, w ten sposób prowadząc do stosowania niezdrowej...czytaj dalej
Fast-foody zmieniają preferencje żywieniowe
Dieta składająca się głównie z produktów typu fast food, nie tylko sprawia, że stajemy się otyli, ale powoduje również zmiany preferencji żywnościowych, osłabie...czytaj dalej
Jogurt pomaga obniżyć ciśnienie krwi
Z najnowszych badań wynika, że najprostszym sposobem, aby utrzymać ciśnienie krwi na dobrym pozomie, jest spożywanie pokarmów bogatych w probiotyki, takich jak...czytaj dalej
Badania wskazują na wysoką zawartość soli w sałatkach
Z przeprowadzonych w Wielkiej Brytanii badań wynika, że niektóre gotowe do spożycia sałatki zawierają nawet dwa razy więcej soli niż jedzenie typu fast food. Na...czytaj dalej
Jedzenie owoców może zmniejszyć ryzyko chorób sercowo-naczyniowych o 40%
Choroba sercowo-naczyniowa jest jedną z głównych przyczyn zgonów w USA. Każdego roku, około 600 tys. osób umiera z powodu tej choroby, podczas gdy z powodu udar...czytaj dalej
Czy popularne diety są skuteczne?
W nowej analizie - przeprowadzonej przez naukowców z McCaster University w Hamilton w Kanadzie, która opublikowana została w czasopiśmie JAMA – badacze sprawdza...czytaj dalej