Aktualności - 38
Chcesz wiedzieć, czy Twoja maseczka działa? Koniecznie zobacz ten film! [wideo]
- Udowodniono, że suplementy z wapniem i nabiał nie wzmacniają kości
- U jednej czwartej pacjentów z defibrylatorem funkcjonowanie serca ulega poprawie
- Palenie papierosów możliwą przyczyną schizofrenii
- Nowa odmiana brokuła obniża cholesterol
- 9 produktów poprawiających zdrowie
- Dodatki do żywności powodują stany zapalne jelita grubego, otyłość i cukrzycę
Dieta bogata w błonnik zmniejsza ryzyko śmierci po zawale serca
Amerykańskie badania przeprowadzone wśród kobiet i mężczyzn, którzy przeszli zawał serca, wykazały, że zwiększenie ilości przyswajanego przez uczestników błonni...czytaj dalej
Ignorowanie znaczenia snu powszechną cechą społeczną
Czołowi naukowcy z Oxfordu, Harvardu, Cambridge, Manchesteru i Surrey alarmują, że diametralne zmniejszanie czasu przeznaczonego na sen może doprowadzić do powa...czytaj dalej
Jeden z głównych składników czerwonego wina badany przez naukowców
Resweratrol, bo o nim mowa, to jeden ze składników żywności, który znajduje się w czerwonym winie, lecz nie tylko, lecz także w winogronach (głównie w skórkach)...czytaj dalej
Winogrona zmniejszają ból w przypadku chorób zwyrodnienia stawów kolanowych
Nowe badania, które przedstawiono na konferencji Experimental Biology w San Diego, w Kalifornii, sugerują, że regularne spożywanie winogron może pomóc złagodzić...czytaj dalej
Banany skuteczniejsze niż pigułki w leczeniu depresji, zaparć i wielu innych dolegliwości
Sportowcy często wybierają owoce, jeśli zależy im na zastrzyku energii lub szybkim wzbogaceniu organizmu w elektrolity. Banany jednak, okazują się być czymś zna...czytaj dalej
Ćwiczenia wytrzymałościowe zakłócają rytm serca
Sportowcu uważaj - trening wytrzymałościowy może zwiększyć prawdopodobieństwo, że trzeba będzie zaopatrzyć się w rozrusznik serca, twierdzą naukowcy...czytaj dalej
Spożywanie błonnika po zawale serca może przedłużyć życie
Wcześniejsze badania wykazały, że ludzie którzy jedzą mnóstwo błonnika są mniej narażeni na choroby serca. Teraz, nowe badanie opublikowane w BMJ sugeruje, że z...czytaj dalej
Ciekawy intelektualny nawyk, związany z depresją
Okazuje się, że osoby cierpiące na depresję, związani są nieświadomie z nawykami, które uniemożliwiają im odczuwanie pozytywnych emocji w codziennym życiu...czytaj dalej
Karmienie piersią pomaga w rozwoju przyjaznych bakterii jelitowych dzieci
Obecność bakterii kwasu mlekowego we florze jelitowej jest konieczna dla prawidłowego rozwoju układu odpornościowego u dzieci na początku ich życia. Badania prz...czytaj dalej
Czy kawa może poprawiać wzrok?
Kawa jest kojarzona z wieloma zdrowotnymi korzyściami. Najnowsze badania mówią o poprawie pogarszającego się wzroku, a nawet ślepoty. Naukowcy z Cornell Univer...czytaj dalej
Dieta bogata w tłuszcze i cukry zagrożeniem dla organizmu
Badania holenderskich naukowców opublikowane w ostatnim numerze „Hepatologii” potwierdzają, że dieta bogata w pokarmy zawierające wysoką ilość tłuszczy i cukru...czytaj dalej
Dzienna dawka orzechów obniża ryzyko zachorowań na raka czy chorobę serca
Orzechy rekomendowane są jako najzdrowsze przekąski. Są łatwo dostępne, niedrogie i można je zabrać ze sobą wszędzie. Ich wpływ jest bardzo korzystny dla zdrowi...czytaj dalej
Dieta bezglutenowa kobiet w ciąży gwarancją zdrowia noworodka?
Część przeprowadzonych w środowisku medycznym badań sugeruje, że kobiety, które w czasie trwania ciąży stosują dietę bezglutenową chronią tym samym swoje dzieci...czytaj dalej
Liczba zgonów kobiet po porodzie znacznie spada, informuje WHO (World Health Organization)
Według najnowszych danych, spadek liczby zgonów od 1990 roku wynosi, aż 45%. Statystyki, które ujawniła Światowa Organizacja Zdrowia wykazują również, jakie są...czytaj dalej
Jedzenie roślin strączkowych pomaga zwalczać „zły” cholesterol
Samo słowo „cholesterol” wcale nie jest takie złe. Media zwykle nie traktują go jako temat rozważań i wyjaśnień, podobnie jak wiele innych substancji. Faktyczni...czytaj dalej
Napoje energetyczne prowadzą do złych zachowań wśród młodzieży
Badania, przeprowadzone przez naukowców z University of Minesota i Duke Unversity w Durham, NC odnalazły związek między spożywaniem energetycznych napojów przez...czytaj dalej
Czy witamina D może zwiększyć poziom inteligencji?
Najnowsze badania amerykańskich naukowców dowodzą, że wzbogacenie diety o suplementy z witaminą D pomagają zatrzymać proces spadku zdolności poznawczych u osób...czytaj dalej
Picie wina pozytywnie wpływa na nerki i ciśnienie krwi
Spożywanie wina regularnie w niewielkich ilościach może przynieść wiele korzyści naszemu organizmowi. Przede wszystkim utrzyma w zdrowiu nerki i poprawi ciśnien...czytaj dalej
Monoterapia skuteczna w leczeniu zaburzeń obsesyjno-kompulsyjno u dzieci
W Stanach Zjednoczonych ponad dwa miliony dorosłych Amerykanów cierpi na zaburzenie obsesyjno-kompulsyjne. Około jedna trzecia cierpiących to dzieci. Badania ws...czytaj dalej
Dieta bogata w owoce i warzywa obniża ryzyko śmierci o połowę
Najnowsze badania potwierdzają przypuszczenia większości ludzi, że spożywanie dużej ilości świeżych, a zwłaszcza organicznych, owoców i warzyw znacząco zmniejsz...czytaj dalej