Aktualności - 39
Chcesz wiedzieć, czy Twoja maseczka działa? Koniecznie zobacz ten film! [wideo]
- Udowodniono, że suplementy z wapniem i nabiał nie wzmacniają kości
- U jednej czwartej pacjentów z defibrylatorem funkcjonowanie serca ulega poprawie
- Palenie papierosów możliwą przyczyną schizofrenii
- Nowa odmiana brokuła obniża cholesterol
- 9 produktów poprawiających zdrowie
- Dodatki do żywności powodują stany zapalne jelita grubego, otyłość i cukrzycę
Dzieci są grzeczniejsze, kiedy mogą żuć, zamiast gryźć
Nowe badania wskazują, że jeśli pragniesz, żeby twemu dziecku było bliżej do aniołka, niż diabełka, próbuj zamienić udko kurczaka lub kolbę kukurydzy na małe ka...czytaj dalej
Śmiech może być najlepszym lekarstwem na zaburzenia pamięci u osób starszych
Wiemy, że śmiech to zdrowie, ale może się również okazać skuteczną bronią przeciwko typowym, związanym z wiekiem, problemom z pamięcią. Niedawne badania przepro...czytaj dalej
Kawa zmniejsza ryzyko cukrzycy typu 2
Spożycie kawy niesie ze sobą wiele korzyści zdrowotnych. Najnowsze badania przeprowadzone przez naukowców z Harvard School of Public Health w Bostonie wykazały,...czytaj dalej
Chemia zawarta w żywności przyczyną nadwagi i złego samopoczucia
Najnowsze badania opublikowane w Natural News potwierdzają, że spożywanie regularnie i w dużych ilościach przetworzonej żywności i dieta bogata w cukier może sp...czytaj dalej
Odchudzanie a zmiana nawyków żywieniowych
Wielu pacjentów cierpiących na otyłość, którzy poddali się operacji zmniejszenia żołądka czy skrócenia jelita cienkiego, zauważa po zabiegu zmianę apetytu, sma...czytaj dalej
Fałszywe wyniki mammografii mają ograniczony wpływ na niepokój
Badacze z JAMA Internal Medicine dowodzą, że wiadomość o pozytywnym wyniku mammografii, która jest wiadomością fałszywą nie musi wpływać na ogólny stan zdrowia...czytaj dalej
Na samą myśli o ćwiczeniach stajemy się bardziej głodni
Większość ludzi aktywność fizyczną łączy ćwiczenia ze zwiększeniem liczby spożywanych pokarmów. Poddajemy się przekonaniu, że człowiek, który ćwiczy powinien je...czytaj dalej
Globalne ubóstwo wciąż się pogłębia
Najnowsze badania wskazują, że dane jakimi dysponujemy są niedoszacowane. Niemal o połowę wyższy jest odsetek ludzi żyjących w skrajnym ubóstwie niż wskazują do...czytaj dalej
Wyroby medyczne dla dzieci nie do końca bezpieczne?
Harvard Medical School przeprowadziła badania i opublikowała ich wyniki, które wywołują spore dyskusje w środowisku lekarskim. Większość preparatów bowiem jest...czytaj dalej
Spożycie ryb nie naraża płodu na zanieczyszczenia
Niedawno przeprowadzone badania wskazują, ze ograniczenie spożywania ryb, nie zapobiega narażeniu płodu na działanie tzw. trwałych zanieczyszczeń organicznych (...czytaj dalej
Długotrwały niedobór witaminy D wpływa na ryzyko złamań
Długoterminowy niedobór witaminy D jest bezpośrednio związany z większym ryzykiem złamań u starszych kobiet. Dowiodło tego badanie, zaprezentowane na Światowym...czytaj dalej
Kwasy tłuszczowe we krwi odzwierciedlają jakość diety
Ostatnio opublikowane badania na Uniwersytecie Wschodniej Finlandii pokazują, że skład kwasów tłuszczowych w krwi jest nie tylko odzwierciedleniem jakości tłusz...czytaj dalej
Dlaczego upijanie się powoduje długi czas rekonwalescencji?
Nowe badania wyjaśniają, dlaczego pijanym ludziom więcej czasu zajmuje leczenie urazów, spowodowanych, kiedy osoby są pod wpływem alkoholu. W Ameryce od 20 do 4...czytaj dalej
Karmienie piersią a leki antydepresyjne – korzyści przeważają
Kobiety karmiące piersią są ostrzegane przed tym, że wszelkie leki mogą wpłynąć na ich mleko, co sprawia, że młode matki unikają zażywania antydepresantów. Ale...czytaj dalej
Zalety i wady antyoksydantów a szkodliwość omegi 6
Biorąc pod uwagę szkodliwość kwasu tłuszczowego omega 6 – bowiem przyczynia się do zachorowań na raka przynajmniej w badaniach prowadzonych na zwierzętach – nau...czytaj dalej
Dieta i ćwiczenia zapobiegają cukrzycy
Zmiany w trybie życia u osób, które mają wysoki stopień zachorowania na cukrzycę, mogą przyczynić się do zmniejszenia zachorowania na kolejne 20 lat – według ba...czytaj dalej
Optymizm zmniejsza ryzyko niewydolności serca
Twoja szklanka jest w połowie pusta czy w połowie pełna? Jeśli masz więcej niż 50 lat i czujesz, że jesteś optymistycznym człowiekiem, Twoje ryzyko zachorowania...czytaj dalej
Czy czarne jagody leczą Parkinsona?
Do tej pory badania wykazały, że czarne jagody pomagają zmniejszać ryzyko zagrożenia zachorowania na cukrzycę lub zawału serca. Obecnie naukowcy z Uniwersytetu...czytaj dalej
Nazywanie dziewcząt „grubasami” może im przysporzyć dodatkowych kilogramów
Najnowsze badania wskazują, że dotyczy to przede wszystkim młodych kobiet, a przykrość, która je spotkała, może zwiększać problem w przekonaniu ich do zmiany od...czytaj dalej
Czy usunięcie niezdrowej żywności ze szkół jest możliwe?
Od wielu lat toczy się dyskusja o jakości posiłków spożywanych w szkołach przez dzieci i młodzież. Już nawet większość uczniów przedszkoli ma dostęp do żywności...czytaj dalej