Aktualności - 65
Chcesz wiedzieć, czy Twoja maseczka działa? Koniecznie zobacz ten film! [wideo]
- Udowodniono, że suplementy z wapniem i nabiał nie wzmacniają kości
- U jednej czwartej pacjentów z defibrylatorem funkcjonowanie serca ulega poprawie
- Palenie papierosów możliwą przyczyną schizofrenii
- Nowa odmiana brokuła obniża cholesterol
- 9 produktów poprawiających zdrowie
- Dodatki do żywności powodują stany zapalne jelita grubego, otyłość i cukrzycę
Uniknij syndromu metabolicznego!
Najnowsze badania oparte na 1056 przebadanych mieszkańcach New Ulm, podkreślają znaczenie zapobiegania otyłości i złego odżywiania oraz propagowanie zdrowych po...czytaj dalej
Jaki jest pierwszy posiłek po diecie?
Większość badaczy zajmujących się zjawiskiem ograniczenia jedzenia, skupia się na kaloryczności produktów przyjmowanych przez osoby poszczące. W tych badaniach...czytaj dalej
Dzielenie chipsów na porcje zmniejsza ich spożycie
Wiele badań wykazało, że sygnały odbierane ze środowiska zewnętrznego mają bardzo duży wpływ na przejadanie się. Kiedy człowiek widzi, że talerz jest pusty, bąd...czytaj dalej
Informacja o wartościach odżywczych pomaga wybrać zdrowszy posiłek
Zespół badaczy działający przy Drexel University School of Public Health opublikował badania dowodzące, że klienci restauracji, w których menu zawiera informacj...czytaj dalej
Ryzyko raka związane z wysokim poziomem witaminy B12?
Witamina B12 jest niezbędna do utrzymania prawidłowego funkcjonowania organizmu, ponieważ pełni rolę regulatora wytwarzania erytrocytów. Należy jednak być ostro...czytaj dalej
Spożycie mleka zwiększa ryzyko złamań kości udowej
Mleko od dawna promowane jest jako właściwy produkt do budowania silnych kości. Okazuje się jednak, że picie mleka w nastoletnim wieku wcale nie zmniejsza ryzyk...czytaj dalej
Podanie wysokiej kaloryczności produktu nie zmniejsza jego popularności
Jak przedstawiają najnowsze badania, ukazywanie kaloryczności danych produktów fast-food w Filadelfii, wcale nie zmienia nawyków żywieniowych miłośników tych po...czytaj dalej
Mięta i rozmaryn poprawiają pamięć
Korzyści zdrowotne mięty i rozmarynu zostały opisane rok temu w wielu badaniach. Natomiast najnowsze z nich, przeprowadzone na myszach pokazują, że antyoksydant...czytaj dalej
SNAP - program, który ma zapewnić poprawę jakości żywienia
Miliony rodzin w Stanach Zjednoczonych zmaga się z problemem właściwego odżywiania, gdyż brakuje im na to środków. W celu zwalczania tych problemów powstał prog...czytaj dalej
Białko na śniadanie zapobiega otyłości
Jedzenie małej ilości kalorii na śniadanie powoduje, że przez cały dzień podjadamy, a najcięższe pokarmy spożywamy wieczorami, co w późniejszym czasie skutkuje...czytaj dalej
Probiotyki mogą pomóc w leczeniu depresji
Probiotyki nie są czymś nowym, ale jako suplementy stały się modne dopiero od niedawna. Obecnie większość ludzi słyszała i widziała ich niezliczoną ilość razy w...czytaj dalej
Kawa zapobiega cukrzycy typu 2.?
Jak pokazują najnowsze badania przeprowadzone przez Institute of Scientific Information, umiarkowane spożywanie kawy może zmniejszyć ryzyko zachorowania na cukr...czytaj dalej
Brak skuteczności federalnego programu żywienia
Jak pokazują badania, największy federalny program żywienia Supplemental Nutrition Assistance Program, nie robi wystarczająco dużo, aby zapewnić odbiorcom wysta...czytaj dalej
Pomidory na podwyższony cholesterol?
Najnowsze badania pokazują, że niewielkie ilości określonego rodzaju lipidów występujących w jelicie cienkim, mogą odgrywać większą rolę, niż dotychczas sądzono...czytaj dalej
Siemię lniane pomaga w leczeniu nadciśnienia tętniczego
Siemię lniane, jedno z najtańszych źródeł kwasów tłuszczowych omega-3 i innych składników odżywczych, zostało niedawno przebadane pod kątem wpływu na nadciśnien...czytaj dalej
Jedzenie orzechów zmniejsza ryzyko raka trzustki
Badania opublikowane przez British Journal of Cancer, podlegający British Journal of Medicine, dowodzą, że spożywanie orzechów może wpływać na zmniejszenie ryzy...czytaj dalej
Probiotyki zwiększają skuteczność soków owocowych
Probiotyki bardzo często dodawane są do produktów, w celu zapewnienia konsumentowi dodatkowych korzyści zdrowotnych. Najnowsze badania opublikowane przez Insty...czytaj dalej
Marchewka zamiast batona?
Jak się okazuje, coraz więcej osób postanawia dbać o swoje zdrowie i figurę i tym samym decydują się na zdrowe odżywianie. Szkoły również postanowiły promować z...czytaj dalej
Związki w jagodach wpływają na zdrowie
Nowe badania opublikowane przez Instytut Technologów Żywienia w Journal of Food Science pokazują, że jagody posiadają składniki pozytywnie wpływające na nasze z...czytaj dalej
Nowe zabiegi na niepohamowany apetyt
Powstaje coraz więcej dowodów na to, jak rodzaj naszej diety wpływa na funkcjonowanie mózgu. Niekontrolowany apetyt powoduje szereg zaburzeń, co zostało przedst...czytaj dalej