Aktualności - 66
Chcesz wiedzieć, czy Twoja maseczka działa? Koniecznie zobacz ten film! [wideo]
- Udowodniono, że suplementy z wapniem i nabiał nie wzmacniają kości
- U jednej czwartej pacjentów z defibrylatorem funkcjonowanie serca ulega poprawie
- Palenie papierosów możliwą przyczyną schizofrenii
- Nowa odmiana brokuła obniża cholesterol
- 9 produktów poprawiających zdrowie
- Dodatki do żywności powodują stany zapalne jelita grubego, otyłość i cukrzycę
Niedobór witaminy D staje się globalnym problemem
Mimo że naukowcy coraz częściej podkreślają ważną rolę witaminy D dla zdrowia człowieka, jej niedobór w dalszym ciągu pozostaje powszechnym problemem. Dane te w...czytaj dalej
14.11 - Światowy Dzień Cukrzycy
Cukrzyca obecnie uznawana jest za pierwszą, niezakaźną epidemię. Jej międzynarodowe święto przypada 14 listopada, czyli w rocznicę urodzin odkrywcy insuliny, Fr...czytaj dalej
Ograniczenie soli może zapobiec niewydolności nerek, a także chronić przed chorobami serca
Naukowcy odkryli, że ograniczona ilość spożycia soli przynosi wyraźne korzyści dla zdrowia serca i nerek, u pacjentów cierpiących na te dolegliwości. Badania je...czytaj dalej
Co wpływa na bakterie jelitowe?
Naukowcy z Texas A&M University i University of North Carolina School of Medicine sprawdzili wpływ diety oraz zależność hormonów estrogenów na mikroflorę je...czytaj dalej
Napoje bezalkoholowe i cukier mają zły wpływ na nerki
Wyniki dwóch najnowszych badań pokazują, że napoje i obecny w nich w dużych ilościach cukier mogą mieć negatywny wpływ na funkcjonowanie nerek...czytaj dalej
Multiwitaminy dobre na wszystko?
Systematyczny przegląd badań pozwolił znaleźć wystarczającą ilość dowodów na to, że witaminy i minerały są skuteczne w zapobieganiu chorób układu krążenia, a na...czytaj dalej
Niektóre oleje roślinne mogą zwiększyć ryzyko chorób serca
Powszechną praktyką stało się zamienianie tłuszczów zwierzęcych na roślinne. Jak się jednak okazuje, niektóre z olei roślinnych, powszechnie uważanych za zdrowe...czytaj dalej
Nadmiar mąki pszennej i białka zwierzęcego źle wpływa na zdrowie!
Jak pokazują najnowsze badania, dieta, w której obecna jest duża ilość mąki pszennej i białka zwierzęcego, znacznie zakwasza organizm, a to z kolei powoduje spa...czytaj dalej
Kolejność jedzenia w bufecie ma znaczenie
Każdego dnia miliony ludzi stoi w kolejkach do bufetów, które oferują restauracje. Największą ich zaletą jest to, że oferowany jest rozmaity wybór pokarmów, zar...czytaj dalej
Wystarczą trzy lekcje, aby zmienić nawyki żywnościowe
Wiedza i umiejętności wymagane do zmiany złych nawyków żywnościowych są często nieosiągalne dla osób, których dochody są ograniczone. Inne potrzeby, których zas...czytaj dalej
Niższe wykształcenie związane z niezdrową dietą
Najnowsze badania dowodzą, że osoby gorzej wykształcone jedzą więcej niezdrowego, kalorycznego jedzenia, niż ludzie, którzy zdobyli wyższe wykształcenie, prawdo...czytaj dalej
Chirurgia utraty masy ciała może być bezpieczna?
Obecnie otyłość jest wciąż narastającym problemem. Według Centers for Disease Control and Prevention, odsetek otyłych nastolatków między 12. a 19. rokiem życia...czytaj dalej
Jedzenie w USA ma dwa raz gorszą jakość niż żywność na innych rynkach
Fakt, że na obecnym rynku króluje przetworzona żywność zawierająca sztuczne barwniki, stabilizatory chemiczne i konserwanty nie dziwi nikogo. Najnowsze badania...czytaj dalej
Dieta Śródziemnomorska – lepsze zdrowie, dłuższe życie?
Najnowsze badania sugerują, że kobiety w średnim wieku, które decydują się na stosowanie diety śródziemnomorskiej, unikają chorób przewlekłych, fizycznych dysfu...czytaj dalej
Pizza odżywczym posiłkiem? - To jest możliwe
Pizza jest powszechnie liderem w kwestii fast foodów. Możemy kupić ją w każdym sklepie spożywczym, bądź zamówić nawet bez wychodzenia z domu. Od zawsze, jej po...czytaj dalej
Nadmiar fosforu i tkanki tłuszczowej na brzuchu zwiększa ryzyko choroby nerek
Jak pokazują najnowsze badania Johns Hopkins University w Baltimore, utrata tłuszczu z okolic brzucha, a także zredukowanie ilości przyjmowanego fosforu może zm...czytaj dalej
Dieta wysokobiałkowa i zamienniki posiłków kluczem do szczupłej sylwetki?
Nowe badania pokazują, że istnieje kilka rozwiązań dostępnych dla osób, którzy po przebytej diecie nie chcą wrócić do pierwotnej wagi. Jak się okazuje, leki prz...czytaj dalej
Czekolada... wyszczupla?
Naukowcy z Uniwersytetu w Granadzie w Hiszpanii przeprowadzili badania, które wykazały, że istnieje bardzo silny związek między wysokim spożyciem czekolady prze...czytaj dalej
Probiotyki mogą chronić przed chorobami zakaźnymi
Najnowsze badania wykazały, że dodatek probiotyków może zapobiegać tak poważnym i często śmiertelnym schorzeniom u wcześniaków, jak martwicze zapalenie jelit (N...czytaj dalej
DHA – pomoc w zapobieganiu przedwczesnym urodzeniom – spektakularne wyniki badań
Na 314 tys. urodzeń, każdego roku w Polsce na świat przychodzi ponad 25 tys. wcześniaków. Odsetek przedwczesnych porodów, następujących między 23. a ukończonym...czytaj dalej