Aktualności - 67
Chcesz wiedzieć, czy Twoja maseczka działa? Koniecznie zobacz ten film! [wideo]
- Udowodniono, że suplementy z wapniem i nabiał nie wzmacniają kości
- U jednej czwartej pacjentów z defibrylatorem funkcjonowanie serca ulega poprawie
- Palenie papierosów możliwą przyczyną schizofrenii
- Nowa odmiana brokuła obniża cholesterol
- 9 produktów poprawiających zdrowie
- Dodatki do żywności powodują stany zapalne jelita grubego, otyłość i cukrzycę
Nanotechnologia w przemyśle spożywczym
Najnowsze badania z North Carolina State University od Minnesota pokazały, iż osoby ze Stanów Zjednoczonych chcą aby producenci etykiet produktów korzystali z n...czytaj dalej
Nadmiar kwasów omega -3 może szkodzić
Najnowsze badania pokazują, że kwasy tłuszczowe omega-3 stosowane w nadmiarze, powodują znaczne konsekwencje dla zdrowia. Wcześniejsze badania prowadzone przez...czytaj dalej
Wpływ napojów słodzonych na otyłość u kobiet
Naukowcy postanowili zbadać wpływ słodzonych napojów na otyłe kobiety, a także rodzaj stosowanej przez nie diety. W badaniu prowadzonym przez profesor Marie Rei...czytaj dalej
Codzienne rytuały obiadowe mają wpływ na BMI
Czy wiesz, że środowisko w którym jemy nasze posiłki ma wpływ na naszą wagę? Pokazują to najnowsze badania przeprowadzone przez dr Briana Wansink'a i dr Ellen v...czytaj dalej
Zapobiegawcze działanie steroli roślinnych w chorobie Alzheimera
Sterole roślinne stosowane są w przemyśle spożywczym na szeroką skalę jako suplement diety. Występują w różnych kombinacjach orzechów, nasion i olejów roślinnyc...czytaj dalej
Czerwone i przetworzone mięso zwiększa ryzyko raka jelita grubego
Jak pokazują najnowsze badania przedstawione na American Society of Human Genetics 2013, ludzie spożywający czerwone bądź przetworzone mięso są bardziej narażen...czytaj dalej
Nowy sposób na wykrycie niedoborów witamin i białek
Naukowcy wykazali, że zbadanie poziomu niektórych białek może być stosowane w celu oszacowania poziomu niezbędnych witamin i składników mineralnych. Co ciekawe,...czytaj dalej
Spirulina pomaga pacjentom z anemią i chorobami układu odpornościowego
Starsze osoby, cierpiące na anemię lub związane z wiekiem pogorszenie układu odpornościowego, mogą zauważyć znaczące polepszenie swojego stanu dzięki stosowaniu...czytaj dalej
Brak witaminy D może potęgować depresję
Najnowsze badania dowodzą, że uzupełnienie niedoboru witaminy D u kobiet pozytywnie wpływa na leczenie depresji. Wyniki prac badawczych, zaprezentowane pod koni...czytaj dalej
Presja otoczenia może mieć wpływ na nasze nawyki żywieniowe
Czy jesteś w stanie zrezygnować z porcji frytek, podczas gdy twoi znajomi z chęcią je konsumują? Odpowiedź brzmi „nie” - mówią naukowcy z University of Illinois...czytaj dalej
29.10.2013 - Światowy Dzień Chorych na Łuszczycę
Obchodzimy dziś Światowy Dzień Chorych na Łuszczycę. Jak pokazują najnowsze dane, z chorobą tą zmaga się ponad milion Polaków. Dzisiejszy dzień pozwala zwrócić...czytaj dalej
Zakaz sadzenia genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy
W Meksyku, kraju kukurydzy ustanowiono zakaz sadzenia genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy. Zarządzenie zostało ustanowione 10 października na konferencji praso...czytaj dalej
Niektóre bakterie w jelitach mają korzystne działanie
Niektóre szczepy bakterii flory jelitowej są przystosowane do wykorzystywania cukrów w jelitach do wspierania kolonizacji, co potencjalnie zwiększa ich wpływ na...czytaj dalej
Karmienie butelką może zwiększyć ryzyko niedrożności żołądka
Jak pokazują nowe badania, karmienie dzieci butelką może zwiększyć ryzyko niedrożności żołądka, które charakteryzuje się u niemowląt w pierwszych 2 miesiącach ż...czytaj dalej
Nadmierne spożycie białka naraża na zawał serca i udar mózgu
W Szwecji przeprowadzono badania sprawdzajace wpływ diety wysokobiałkowej na zdrowie ludzi. Wykazały one, że zmniejszenie spożycia węglowodanów, przy jednoczesn...czytaj dalej
Tłuszcze nasycone nie powodują chorób serca
Jak podał jeden z brytyjskich kardiologów z Croydon University Hospital, przekonanie ludzi, iż tłuszcze nasycone powodują choroby serca, jest mitem. Okazuje si...czytaj dalej
Boczek niekorzystnie wpływa na ilość spermy
Jak sugerują najnowsze badania naukowców z Uniwersytetu Harwarda – jesteś tym, co jesz. Potwierdzili oni również, iż mężczyźni, którzy regularnie spożywają prze...czytaj dalej
Picie kawy zmniejsza ryzyko zachorowania na raka wątroby
Jak pokazują najnowsze badania, picie kawy zmniejsza ryzyko zachorowania na raka wątroby o około 40%. Niektóre wyniki wskazały również, że picie trzech filiżane...czytaj dalej
Mięso symbolem męskości?
Metafory i symbole są nieodłącznym elementem ludzkiego poznania. Biorąc pod uwagę aspekt kulturowy i historyczny, mięso od dawien dawna kojarzy się z mężczyznam...czytaj dalej
Niedobór witaminy D może powodować anemię u dzieci
Z najnowszych badań przeprowadzonych przez Johns Hopkins Childrem wynika, iż dzieci, które nie otrzymują wystarczającej ilości witaminy D narażone są w dużym st...czytaj dalej