Szukaj

Aktualności - 67

Chcesz wiedzieć, czy Twoja maseczka działa? Koniecznie zobacz ten film! [wideo]
Nanotechnologia w przemyśle spożywczym

Nanotechnologia w przemyśle spożywczym

skomentuj

Najnowsze badania z North Carolina State University od Minnesota pokazały, iż osoby ze Stanów Zjednoczonych chcą aby producenci etykiet produktów korzystali z n...czytaj dalej

Nadmiar kwasów omega -3 może szkodzić

Nadmiar kwasów omega -3 może szkodzić

skomentuj

Najnowsze badania pokazują, że kwasy tłuszczowe omega-3 stosowane w nadmiarze, powodują znaczne konsekwencje dla zdrowia. Wcześniejsze badania prowadzone przez...czytaj dalej

Wpływ napojów słodzonych na otyłość u kobiet

Wpływ napojów słodzonych na otyłość u kobiet

skomentuj

Naukowcy postanowili zbadać wpływ słodzonych napojów na otyłe kobiety, a także rodzaj stosowanej przez nie diety. W badaniu prowadzonym przez profesor Marie Rei...czytaj dalej

Codzienne rytuały obiadowe mają wpływ na BMI

Codzienne rytuały obiadowe mają wpływ na BMI

skomentuj

Czy wiesz, że środowisko w którym jemy nasze posiłki ma wpływ na naszą wagę? Pokazują to najnowsze badania przeprowadzone przez dr Briana Wansink'a i dr Ellen v...czytaj dalej

Zapobiegawcze działanie steroli roślinnych w chorobie Alzheimera

Zapobiegawcze działanie steroli roślinnych w chorobie Alzheimera

skomentuj

Sterole roślinne stosowane są w przemyśle spożywczym na szeroką skalę jako suplement diety. Występują w różnych kombinacjach orzechów, nasion i olejów roślinnyc...czytaj dalej

Czerwone i przetworzone mięso zwiększa ryzyko raka jelita grubego

Czerwone i przetworzone mięso zwiększa ryzyko raka jelita grubego

skomentuj

Jak pokazują najnowsze badania przedstawione na American Society of Human Genetics 2013, ludzie spożywający czerwone bądź przetworzone mięso są bardziej narażen...czytaj dalej

Nowy sposób na wykrycie niedoborów witamin i białek

Nowy sposób na wykrycie niedoborów witamin i białek

skomentuj

Naukowcy wykazali, że zbadanie poziomu niektórych białek może być stosowane w celu oszacowania poziomu niezbędnych witamin i składników mineralnych. Co ciekawe,...czytaj dalej

Spirulina pomaga pacjentom z anemią i chorobami układu odpornościowego

Spirulina pomaga pacjentom z anemią i chorobami układu odpornościowego

skomentuj

Starsze osoby, cierpiące na anemię lub związane z wiekiem pogorszenie układu odpornościowego, mogą zauważyć znaczące polepszenie swojego stanu dzięki stosowaniu...czytaj dalej

Brak witaminy D może potęgować depresję

Brak witaminy D może potęgować depresję

skomentuj

Najnowsze badania dowodzą, że uzupełnienie niedoboru witaminy D u kobiet pozytywnie wpływa na leczenie depresji. Wyniki prac badawczych, zaprezentowane pod koni...czytaj dalej

Presja otoczenia może mieć wpływ na nasze nawyki żywieniowe

Presja otoczenia może mieć wpływ na nasze nawyki żywieniowe

skomentuj

Czy jesteś w stanie zrezygnować z porcji frytek, podczas gdy twoi znajomi z chęcią je konsumują? Odpowiedź brzmi „nie” - mówią naukowcy z University of Illinois...czytaj dalej

29.10.2013 - Światowy Dzień Chorych na Łuszczycę

29.10.2013 - Światowy Dzień Chorych na Łuszczycę

skomentuj

Obchodzimy dziś Światowy Dzień Chorych na Łuszczycę. Jak pokazują najnowsze dane, z chorobą tą zmaga się ponad milion Polaków. Dzisiejszy dzień pozwala zwrócić...czytaj dalej

Zakaz sadzenia genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy

Zakaz sadzenia genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy

skomentuj

W Meksyku, kraju kukurydzy ustanowiono zakaz sadzenia genetycznie zmodyfikowanej kukurydzy. Zarządzenie zostało ustanowione 10 października na konferencji praso...czytaj dalej

Niektóre bakterie w jelitach mają korzystne działanie

Niektóre bakterie w jelitach mają korzystne działanie

skomentuj

Niektóre szczepy bakterii flory jelitowej są przystosowane do wykorzystywania cukrów w jelitach do wspierania kolonizacji, co potencjalnie zwiększa ich wpływ na...czytaj dalej

Karmienie butelką może zwiększyć ryzyko niedrożności żołądka

Karmienie butelką może zwiększyć ryzyko niedrożności żołądka

skomentuj

Jak pokazują nowe badania, karmienie dzieci butelką może zwiększyć ryzyko niedrożności żołądka, które charakteryzuje się u niemowląt w pierwszych 2 miesiącach ż...czytaj dalej

Nadmierne spożycie białka naraża na zawał serca i udar mózgu

Nadmierne spożycie białka naraża na zawał serca i udar mózgu

skomentuj

W Szwecji przeprowadzono badania sprawdzajace wpływ diety wysokobiałkowej na zdrowie ludzi. Wykazały one, że zmniejszenie spożycia węglowodanów, przy jednoczesn...czytaj dalej

Tłuszcze nasycone nie powodują chorób serca

Tłuszcze nasycone nie powodują chorób serca

skomentuj

Jak podał jeden z brytyjskich kardiologów z Croydon University Hospital, przekonanie ludzi, iż tłuszcze nasycone powodują choroby serca, jest mitem. Okazuje si...czytaj dalej

Boczek niekorzystnie wpływa na ilość spermy

Boczek niekorzystnie wpływa na ilość spermy

skomentuj

Jak sugerują najnowsze badania naukowców z Uniwersytetu Harwarda – jesteś tym, co jesz. Potwierdzili oni również, iż mężczyźni, którzy regularnie spożywają prze...czytaj dalej

Picie kawy zmniejsza ryzyko zachorowania na raka wątroby

Picie kawy zmniejsza ryzyko zachorowania na raka wątroby

skomentuj

Jak pokazują najnowsze badania, picie kawy zmniejsza ryzyko zachorowania na raka wątroby o około 40%. Niektóre wyniki wskazały również, że picie trzech filiżane...czytaj dalej

Mięso symbolem męskości?

Mięso symbolem męskości?

skomentuj

Metafory i symbole są nieodłącznym elementem ludzkiego poznania. Biorąc pod uwagę aspekt kulturowy i historyczny, mięso od dawien dawna kojarzy się z mężczyznam...czytaj dalej

Niedobór witaminy D może powodować anemię u dzieci

Niedobór witaminy D może powodować anemię u dzieci

skomentuj

Z najnowszych badań przeprowadzonych przez Johns Hopkins Childrem wynika, iż dzieci, które nie otrzymują wystarczającej ilości witaminy D narażone są w dużym st...czytaj dalej