Aktualności - 68
Chcesz wiedzieć, czy Twoja maseczka działa? Koniecznie zobacz ten film! [wideo]
- Udowodniono, że suplementy z wapniem i nabiał nie wzmacniają kości
- U jednej czwartej pacjentów z defibrylatorem funkcjonowanie serca ulega poprawie
- Palenie papierosów możliwą przyczyną schizofrenii
- Nowa odmiana brokuła obniża cholesterol
- 9 produktów poprawiających zdrowie
- Dodatki do żywności powodują stany zapalne jelita grubego, otyłość i cukrzycę
Posiłek czy przekąska - co decyduje o tym , jak traktujemy jedzenie?
Co decyduje o tym, czy dany pokarm traktujemy jako posiłek, bądź przekąskę? Jak twierdzą naukowcy, znaczący wpływ ma na to fakt, co i jak jemy w ciągu całego dn...czytaj dalej
24.10.2013 - Światowy Dzień Walki z Otyłością
Dzisiejszy dzień jest idealnym momentem, aby stanąć na wadze i zadać sobie pytanie – czy moja waga adekwatna jest do wzrostu i wieku? Obchodzimy Światowy Dzień...czytaj dalej
Trening interwałowy i dieta śródziemnomorska dla chorych na serce
Bardzo modne w ostatnim czasie są programy lifestylowe, które dotyczą treningu interwałowego w połączeniu z poradnictwem żywieniowym. Interwencje te, to nie tyl...czytaj dalej
Wystrój może zmniejszyć ilość spożytych kalorii
Badania wykazują, że pomieszczenie, w którym jemy bywa kluczowym czynnikiem wpływającym na zachowanie konsumenta. Fast foody z jasnymi światłami, pobudzającymi...czytaj dalej
Nie jedz podczas oglądania telewizji!
Jak twierdzą naukowcy z Cornell University, treści, które oglądamy w telewizji powodują, że spożywamy więcej kalorycznego jedzenia, co przyczynia się do otyłośc...czytaj dalej
Brokuły kontra rak
Naukowcy opublikowali swoje najnowsze badania, z których wynika, że brokuły, a raczej zawarty w nich hormon, skutecznie pomaga w walce z rakiem...czytaj dalej
Surowe jedzenie dobre na depresję
Jak się okazuje, surowe jedzenie może pomóc przy zakażeniach układu moczowego, zniwelować trądzik, a także pomoże pozbyć się depresji. O korzyściach z jedzenia...czytaj dalej
Mąka sojowa zmniejszy ryzyko demencji?
Naukowcy z Loughborough i Indonezji opracowali nowy produkt – mąkę sojową, która według nich być może poprawi pamięć starszych osób, a także zmniejszy ryzyko de...czytaj dalej
Jemy więcej, bo wzrok nas oszukuje?
Istnieje coraz więcej dowodów na to, że rozmiar talerza wpływa na ilość spożywanego jedzenia. Głównym celem badań naukowców z Cornell University było odkrycie...czytaj dalej
Ostatni posiłek skazanych na śmierć
Celem przeprowadzonych badań naukowców z Cornell University było uzyskanie informacji na temat tego, jak ludzie odnoszą się do jedzenia w ekstremalnie stresując...czytaj dalej
Znakowanie produktów kolorami sprawia, że jemy zdrowiej!
Wprowadzenie prostego systemu opartego na kodowaniu żywności kolorami, wystarczyło, by konsumenci szpitalnej stołówki, zaczęli sięgać po zdrowsze rzeczy. W rapo...czytaj dalej
Podział na porcje zmniejsza ilość spożycia niezdrowych produktów
Kiedy siadamy z torbą chipsów przed telewizorem nie zastanawiamy się, co tak naprawdę kryje się w tym produkcie. Często objadamy się, zapominając o zasadach rac...czytaj dalej
Doustne suplementy wpływają na skrócenie czasu hospitalizacji
Badanie, przeprowadzone przez czołowych badaczy z University of Southern California w Szpitalu Dziecięcym w Filadelfii pokazało, że podawanie doustnych suplemen...czytaj dalej
Nowy program, który pomoże Ci schudnąć!
Utrata wagi to żmudna walka, nie da się ukryć. Jednak znaleziono sposób, który może wspomóc i przyśpieszyć ten proces. Grupa naukowców z Baylor College od Medic...czytaj dalej
Żelazo wpływa na lepsze wyniki w rozwoju poznawczym dziecka
Niedokrwistość jest obecnie bardzo poważnym problemem na całym świecie. Naukowcy z University of Melbourne w Australii uważają, iż codzienne podawanie suplement...czytaj dalej
Porcjowanie owoców korzystnie wpływa na zwiększenie ich spożycia wśród dzieci
Dotychczasowe badania i analizy wykazały, że dzieci uwielbiają jeść owoce w postaci gotowych do spożycia kawałków wielkości kęsa. W większości szkół natomiast,...czytaj dalej
Witamina D nie chroni przed osteoporozą!
Zaprezentowane wyniki badań z udziałem 4000 osób pokazały, że spożywanie witaminy D nie zwiększa gęstości mineralnej kości i tym samym, nie chroni nas przed ost...czytaj dalej
Mleko może być przyczyną dolegliwości trawiennych i innych schorzeń
Pragniesz zwiększyć spożycie wapnia, zapobiec osteoporozie i zmniejszyć ryzyko złamań, więc pierwsze co robisz, to codziennie wypijasz mleko? Otóż najnowsze bad...czytaj dalej
Wielkość talerza ma znaczenie!
Najnowsze badania przeprowadzone przez prof. Briana Wansik i Koerta van Ittersum pokazują, jak dobrze nam znane złudzenie optyczne może doprowadzić do błędnych...czytaj dalej
Surowe produkty pomogą przy cukrzycy typu 1
Czy można osłabić cukrzycę typu 1, spożywając surowe produkty? Według dr Kirt Tyson - jak najbardziej! Otóż dieta składająca się głównie z surowych produktów, z...czytaj dalej