Aktualności - 69
Chcesz wiedzieć, czy Twoja maseczka działa? Koniecznie zobacz ten film! [wideo]
- Udowodniono, że suplementy z wapniem i nabiał nie wzmacniają kości
- U jednej czwartej pacjentów z defibrylatorem funkcjonowanie serca ulega poprawie
- Palenie papierosów możliwą przyczyną schizofrenii
- Nowa odmiana brokuła obniża cholesterol
- 9 produktów poprawiających zdrowie
- Dodatki do żywności powodują stany zapalne jelita grubego, otyłość i cukrzycę
Bez tego pierwiastka działanie witaminy D jest mniej korzystne
Najnowsze badania wykazały, iż magnez jest bardzo ważny dla prawidłowego działania witaminy D w organizmie. Jak się okazuje, połączenie tych dwóch substancji,...czytaj dalej
Czy probiotyki mogą pomóc dzieciom z kolką?
Po przeprowadzeniu pierwszych badań, które miały na celu sprawdzić czy podawanie probiotyków niemowlętom, rzeczywiście może zapobiec kolkom, okazało się, że nie...czytaj dalej
Pomijanie posiłków utrudnia zakupy
Według najnowszych badań naukowców z Cornell University, pomijanie posiłków może utrudniać zarówno zakupy, jak i dietę. Jak pokazują wyniki badań opublikowane w...czytaj dalej
Czy gwiazdy sportu popierają fast-foody w diecie młodych osób?
Sportowcy tuż po osiągnięciu sławy zasypywani są ofertami od reklamodawców. Jak pokazują najnowsze badania, biorą oni udział w reklamach, które promują niezdrow...czytaj dalej
Małe przekąski, to dobre przekąski!
Ile potrzebujemy kostek czekolady, aby zwiększyć poziom endorfin w naszym organizmie? Okazuje się, że dużo mniej, niż nam się wydaje! Cornell University opublik...czytaj dalej
Zioła jako wsparcie przy nadciśnieniu krwi
Jeden na trzech dorosłych osób, cierpi dziś na zbyt duże ciśnienie krwi, nazywane medycznie – nadciśnieniem. Wiele osób nie zdaje sobie jednak z tego sprawy, po...czytaj dalej
Uwaga: sezon grypowy - jak wzmocnić układ odpornościowy?
Lato dobiegło końca, poziom zachorowań na grypę wzrósł, a kolejki do lekarzy stają się coraz dłuższe. Nie należy jednak polegać tylko na szczepieniach, ponieważ...czytaj dalej
Odkryj uzdrawiającą moc jagód Goji!
Jagody Goji znajdują się na początku listy pokarmów leczniczych i aby utrzymać optymalne zdrowie, powinny być one spożywane regularnie. Są one bombą witaminową...czytaj dalej
Przygotuj dziecku posiłek!
Zaburzenia żywienia u nastolatków to bardzo poważny problem w obecnych czasach. Młode dziewczyny chcą wyglądać jak modelki, natomiast chłopcy pragną być dobrze...czytaj dalej
Jak karty płatnicze wpływają na dietę?
Jak twierdzą naukowcy, szkolne kawiarnie akceptujące wyłącznie płatności elektroniczne, zachęcają w ten sposób młodych ludzi to zakupu niezdrowego jedzenia. Pow...czytaj dalej
Dlaczego warto porcjować jedzenie?
Obecne badania pokazują, że cierpimy na tak zwane przejedzenie. Nie kontrolujemy co i ile jemy. Dlaczego tak się dzieje? Co ma na nas największy wpływ? Przedsta...czytaj dalej
Czy niejedzenie po 18.00 jest korzystne?
Naukowcy od dawna badają produkty spożywane przez ludzi, a także ich zwyczaje żywieniowe. Pierwsze przeprowadzone przez nich badania skupiały się na ilości dost...czytaj dalej
Czy preferencje żywieniowe dzieci są takie same jak dorosłych?
Czy dzieci rodzą się niejadkami? Badania preferencji żywieniowych wśród dzieci, wykazały, że wybory dokonywane przez rodziców, dla swoich dzieci, mają znaczący...czytaj dalej
Najlepsze roślinne źródła białka
Wegetarianom i weganom często zadaje się pytanie: skąd czerpiesz białko? Biorąc pod uwagę, jak duży nacisk kładą dietetycy, na spożywanie mięso, będące bogatym...czytaj dalej
Dieta bogata w tłuszcz może pomóc w utracie masy ciała
Naukowcy twierdzą, że dieta bogata w określony rodzaj tłuszczu, może zwiększyć metabolizm i pomóc w utracie wagi. Jak sugerują wyniki badań opublikowanych w The...czytaj dalej
5 posiłków dziennie zmniejsza ryzyko otyłości wśród nastolatków
Regularne posiłki mogą uchronić młodzież przed otyłością, jak sugerują wyniki badań przeprowadzonych przez fińskich naukowców na grupie 4 tys. uczestników. Spoż...czytaj dalej
Przyznano nagrodę Nobla w dziedzinie medycyny
Nagroda Nobla 2013 w dziedzinie fizjologii lub medycyny została przyznana trzem naukowcom pracującym w Stanach Zjednoczonych. Tegorocznymi laureatami są: James...czytaj dalej
Jak zdjęcia żywności mogą zepsuć obiad?
Naukowcy z BYU przeprowadzający nowe badanie, stwierdzają, że patrzenie na dużą ilość zdjęć żywności, może niekorzystnie wpłynąć na przyjemność, którą powinni...czytaj dalej
Rak: poziom przeżycia w Europie zależy od bogactwa każdego kraju
Chory zdiagnozowany z rakiem ma większe szanse na przeżycie w Niemczech niż na Słowenii – przeżycie po diagnozie raka w Europie naprawdę zależy bezpośrednio od...czytaj dalej
Stwardnienie rozsiane dotyka 2 300 000 ludzi
Liczba żyjących ze stwardnieniem rozsianym na naszym globie wzrosła o 10% przez ostatnie 5 lat. Wynosi aktualnie 2.3 miliona. To neurologiczne schorzenie, osłab...czytaj dalej