Aktualności - 7
Chcesz wiedzieć, czy Twoja maseczka działa? Koniecznie zobacz ten film! [wideo]
- Udowodniono, że suplementy z wapniem i nabiał nie wzmacniają kości
- U jednej czwartej pacjentów z defibrylatorem funkcjonowanie serca ulega poprawie
- Palenie papierosów możliwą przyczyną schizofrenii
- Nowa odmiana brokuła obniża cholesterol
- 9 produktów poprawiających zdrowie
- Dodatki do żywności powodują stany zapalne jelita grubego, otyłość i cukrzycę
Czy otyli ludzie pachną gorzej od ludzi szczupłych?
Jak podaje Reuters Health, ludzie którzy są uprzedzeni do otyłych osób, często przypisują im nieprzyjemny zapach. Uczestnicy eksperymentu, którym zostały pokaza...czytaj dalej
Dieta matki w ciąży wpływa na preferencje pokarmowe potomstwa
Grupa badaczy z Departamentu Odżywania z Uniwersytetu w Toronto przeprowadzała badania na szczurach laboratoryjnych. Naukowcy badali, jaki wpływ na rozwój mózgu...czytaj dalej
Niedobór witaminy D w dzieciństwie skutkuje chorobami układu sercowo-naczyniowego w życiu dorosłym
Witamina D pełni wiele ważnych funkcji w organizmie człowieka, dlatego istotne jest dostarczanie jej w odpowiednich dawkach. Zarówno jej nadmiar jak i niedobór...czytaj dalej
Odpowiednia dieta podstawą zdrowego serca po czterdziestce
Statystyki pokazują, iż choroby serca są jednym z najczęstszych problemów, z jakimi zmaga się społeczeństwo i jedną z głównych przyczyn zgonów (u kobiet to aż 5...czytaj dalej
Ocet jabłkowy usprawnia regulację poziomu cukru we krwi i przyśpiesza odchudzanie
Żeby wyprodukować ocet jabłkowy trzeba przeprowadzić proces fermentacji w dwóch seriach. Najpierw bakterie i drożdże rozkładają cukry na alkohol. Następnie w dł...czytaj dalej
Zimny ryż ma mniej kalorii
Naukowcy ze Sri Lanki znaleźli sposób, żeby uczynić ryż mniej kalorycznym – ugotowali go, dodając olej kokosowy, a następnie chłodzili przez pół dnia przed poda...czytaj dalej
Mleko może być dobre dla mózgu
Nowe badanie przeprowadzone w Medical Center na University of Kansas sugeruje istnienie związku między spożyciem mleka a poziomem naturalnie występującego w móz...czytaj dalej
Rodzice wierzą, iż zakaz reklamowania niezdrowej żywności uchroni dzieci przed otyłością
Nowe statystki pokazują, że większość rodziców w Wielkiej Brytanii uważa, iż chronienie dzieci przed wpływem reklam dotyczących niezdrowej żywności może ustrzec...czytaj dalej
Obserwacja flory jelitowej u dzieci może pomóc przewidzieć rozwój alergii pokarmowej lub astmy
Ostatnie badania sugerują, w jaki sposób obserwacja flory jelitowej u dzieci, może przewidzieć rozwój alergii lub astmy. Odkrycie to jest dziełem naukowców z Un...czytaj dalej
Karmienie piersią skutkuje wyższym IQ dziecka?
Naukowcy w Brazylii odszukali 3500 dzieci z najróżniejszych środowisk, żeby odkryć, iż te karmione piersią przez dłuższy okres czasu uzyskiwały wyższe wyniki w...czytaj dalej
Potencjalne korzyści probiotyczne z gruszek
Kalidas Shetty, profesor w North Dakota State University, główny autor badania, analizował związki znalezione w dwóch odmianach gruszy: Bartlett i Starkrimso w...czytaj dalej
Rozkład posiłków przy cukrzycy typu 2 jest istotny
Współczesna epidemia otyłości doprowadziła do alarmującego wzrostu zachorowań na cukrzycę. Cierpi na nią ponad 382 mln osób na całym świecie (przeważa cukrzyca...czytaj dalej
Ryzyko raka o 40% większe u kobiet otyłych
Otyłość – o której informuje wskaźnik masy ciała (BMI) w liczbie 30 lub większej – jest głównym problemem w Stanach Zjednoczonych. Dotyczy ponad 1/3 dorosłych A...czytaj dalej
Zakaz fast foodów w Los Angeles nie odniósł zamierzonych skutków
Według badań RAND Corporation wydane w Los Angeles rozporządzenie dotyczące limitu otwieranych restauracji typu fast food, które miało na celu walkę z otyłością...czytaj dalej
Lepsza jakość obrazowania metodą rezonansu magnetycznego dzięki zielonej herbacie
Zielona herbata w ostatnich latach cieszy się rosnącą popularnością. Jej zwolennicy znają całą paletę jej zastosowań: jako napój, smak lodów, składnik kremów i...czytaj dalej
Napoje dietetyczne przyczyną tycia
Według nowych badań picie napojów dietetycznych przyczynia się do odkładania się tłuszczu i przybierania na wadze. Nadmiar tłuszczu w okolicach brzucha wiąże si...czytaj dalej
Obniżenie ilość soli w codziennej diecie zmniejsza ryzyko raka żołądka
Każdego roku u ponad 80 tys. mieszkańców Unii Europejskiej diagnozowany jest rak żołądka. Najistotniejszym czynnikiem badanym, podczas diagnostyki raka żołądka...czytaj dalej
Jagody zmniejszają ryzyko raka, chorób serca i układu krążenia
Okazuje się, że jagoda, ten niedoceniany i niezbyt popularny owoc, może mieć wspaniały wpływ na zdrowie człowieka i znacznie przyczyniać się do przeciwdziałania...czytaj dalej
Dieta, która może obniżyć ryzyko Alzheimera
Badania opublikowane w czasopiśmie Alzheimer’s & Dementia: The Journal of the Alzheimer’s Association donoszą o nowej diecie, która może znacząco obniżyć ry...czytaj dalej
Oliwa z oliwek: kluczem do leczenia raka?
Oliwa z oliwek jest znana z korzyści dla zdrowia serca, jednak ostatnie badanie sugerują, że może również przyczynić się szybkiego zniszczenia komórek raka. Nau...czytaj dalej