Sam alkohol nie jest wprawdzie rakotwórczy, ale pod jego wpływem powstają w organizmie substancje sprzyjające nowotworom - informuje serwis "EurekAlert".Dzięki nowej metodzie analizy chemicznej (opracowanej przez National Institute of Standards and Technology) naukowcom z amerykańskiego National Institute of Alcohol Abuse and Alcoholism (NIAA) udało się prześledzić związek między piciem alkoholu, a nowotworami.
Aldehyd octowy reaguje z kolei z 2"-deoksyguanozyną (dG), składnikiem DNA. Powstały w wyniku tej reakcji produkt nie jest rakotwórczy, przynajmniej u ssaków. Rakotwórczy jest wprawdzie inny produkt reakcji aldehydu octowego z DNA, o nieprzyjemnej nazwie alfa- metylo-gamma hdroksy-1, N2- propano-2"-deoksyguanozyna, jego powstanie wymagałoby jednak stężeń aldehydu wyższych niż spotykane u najbardziej nawet pijanych osób.
Zobacz również:
- Najczęstsze powikłania po leczeniu nowotworów
- Czosnek a rak
- Stany naglące u chorych na nowotwory
- Ekspozycja na azbest : jakie jest ryzyko?
- Rak żołądka - przyczyny, objawy, leczenie
- Nerwiak płodowy - najczęstszy nowotwór złośliwy okresu noworodkowego
- Choroby nowotworowe u dzieci
- Najczęstsze nowotwory kości u dzieci - co powinno nas zaniepokoić?
Zdaniem naukowców z NIAA prawdziwym winowajcą są, obok alkoholu, związki zwane poliaminami. Powstają one w komórkach i uważa się, że mają związek z ich wzrostem.Opracowana przez National Institute of Standards and Technology (NIST) technika chromatografii cieczowej, w połączeniu ze spektrometrią masową rozcieńczonych izotopów wykazała, że aldehyd octowy reaguje z poliaminami, dając trujący i drażniący aldehyd krotonowy(CrA). Tenże aldehyd krotonowy reaguje z 2"-deoksyguanozyną (dG), dając mutagenny, rakotwórczy związek Cr-PdG.
Niezbędne do zajścia tych reakcji stężenia aldehydu octowego występują już w ślinie pijącego, a w tkance dalszych odcinków przewodu pokarmowego są wyższe.
Wydaje się, że właśnie ta reakcja może być przyczyną częstszych zachorowań na nowotwory wśród osób dużo pijących. Różne mutacje genów kodujących białka naprawiające powstałe szkody mogą natomiast wyjaśniać, dlaczego jedni są bardziej podatni na wywołane nadmiernym piciem nowotwory, a inni - mniej. (PAP)
Komentarze do: Alkohol sprzyja powstawaniu nowotworów