Według ostatniego badania amerykańskiego, soja może zwiększać zagrożenia dla kobiet chorujących na raka piersi. Roślina ta, której pochodzenie wywodzi się z kontynentu azjatyckiego, ma wpływać na odporność nowotworów przeciwko lekom.
Soja, co prawda, pochodzi z Azji, ale produkowana jest głównie z Stanach Zjednoczonych. Jest to jeden z najbogatszych produtków naturalnych, albowiem zawiera w sobie wielkie ilości składników odżywczych, witamin, potasu, wapnia, magnezu, cynku oraz żelaza.
Jednakże, soja jest również bardzo bogata w izoflawony, czyli fitoestrogeny (estrogenny roślinne), które mogą wpływać na zdrowie ludzkie. I to zarówno na zdrowie kobiet, jak i zdrowie mężczyzn.
Działanie tych związków może okazać się więc bardzo szkodliwe w przypadku raka piersi, przestrzegają amerykańscy badacze. Naukowcy ci przedstawili swoje prace w tym temacie na konferencji na temat raka, zorganizowanej jak co roku przez American Association for Cancer Research, które odbywa się właśnie w Chicago.
Zobacz również:
- Przyczyny powstawania łagodnych nowotworów piersi
- Rak sutka
- Samokontrola Piersi
- Mammografia nadal najlepszym sposobem wykrywania raka piersi
- Jak dbać o siebie po operacji usunięcia piersi?
- Rak piersi - mammografia raz na dwa lata pozwala wykryć go na czas!
- Rola terapii hormonalnej w leczeniu zaawansowanego raka piersi
- Diagnostyka raka piersi
Według autorów prac, uzyskane rezultaty pokazują, że jedzenie soi może wiązać się z większym ryzykiem u niektórych kobiet cierpiących na raka piersi. Albowiem, roślina ta ma w rzeczywistości sprzyjać pojawianiu się odporności nowotworowej na przepisywane przez lekarzy leki przeciwnowotworowe.
Badania zostały przeprowadzone na szczurach. W tych eksperymentach okazało się, że gryzonie, które były karmione przez całe życie związkami soi, zareagowały dobrze na Tamoxifen, czyli jeden z leków przeciwko rakowi piersi.
Natomiast, te szczury, które zaczęły jeść soję dopiero w wieku dorosłym, a następnie wywołano u nich raka piersi, rozwinęły odporność na podawany lek.
Rezultaty te sugerują, że kobiety z państw zachodnich, które zaczęły jeść soję dopiero w wieku dorosłym, powinny natychmiast przestać ją jeść, jeżeli chorują na raka piersi, komentuje Leena Hilakivi-Clarke, specjalistka od raka piersi oraz profesor na uniwersytecie w Georgetown, cytowana przez francuską agencję prasową, Agence France Presse.
Komentarze do: Czy soja jest groźna dla kobiet dotkniętych rakiem piersi?