Badanie autorstwa The Ohio State University pokazują, że związki, które nadają kolor wszelkiego rodzaju jagodom, wpływają korzystnie na stan zdrowia, a nawet mogą zapobiegać nowotworom. Po raz pierwszy jednak naukowcy skonfrontowali bogate w te pigmenty ekstrakty z jagód z ludzką śliną, aby przekonać się jakiego rodzaju substancje powstaną w jamie ustnej. Okazało się, że dwie rodziny pigmentów, zwane antocyjaninami, są bardziej podatne na rozkład w jamie ustnej niż 4 inne klasy tych związków.
Wykazano także, że bakterie żyjące w jamie ustnej są odpowiedzialne w dużej mierze za rozkład tych związków, które pojawiają się w ślinie.
Naukowcy zastanawiają się teraz, czy to same pigmenty z jagód, czy też może pochodne ich degradacji mają korzystne działanie na zdrowie, o którym mowa.
Badacze dodają też, że wyniki ich badań znajdą zastosowanie w produkcji gum i wyrobów cukierniczych, w substancjach zapobiegających oraz leczących choroby przyzębia, a nawet nowotwory jamy ustnej.
Antocyjaniny z borówek, aronii, malin, winogron, truskawek porównano z próbkami śliny pobranymi od 14 osób. W poprzednich badaniach okazało się, że przede wszystkim czarne maliny wpływają korzystnie na prewencję nowotworów jamy ustnej, jelita grubego oraz przełyku.
Zobacz również:
Uczestnicy eksperymentu, wszyscy zdrowi i w wieku od 21 do 55 lat, zbierali próbki swojej śliny każdego ranka przed zjedzeniem śniadania i umyciem zębów. Kolejne próbki pobierali przed i po wypłukaniu ust płynem antybakteryjnym.
Badanie sugeruje, że bakterie w jamie ustnej to kluczowy etap metabolizmu tych pigmentów. To one właśnie obracają składniki obecne w jedzeniu w metabolity.
"Wszystkie owoce są unikatowe, ponieważ ich skład chemiczny jest różny" - powiedział Mark Failla, profesor w dziedzinie żywienia człowieka z Ohio State, a także przewodniczący Wydziału Nauk Humanistycznych. "Istnieje wiele różnych rodzajów jadalnych jagód, każda odmiana ma swe właściwości”.
"Zwiększone spożycie warzyw i owoców wiąże się ze zmniejszeniem ryzyka niektórych chorób przewlekłych. Zrozumienie metabolizmu tych związków, a także działanie tych związków w spożytych owocach oraz poznanie ich produktów metabolicznych jest potrzebne, by można było opracować zalecenia dietetyczne" – powiedział Failla.
Ponadto, naukowcy w swych eksperymentach wyodrębnili 6 rodzajów antocyjanów oraz dodali je do śliny. Dwa z nich (delfinidyna i petunidyna) uległy degradacji w kontakcie ze śliną.
Cztery inne były bardziej stabilne: cyjanidyna, pelargonidyna peonidyna i malidin. Zdaniem Failla te antocyjany są głównym mediatorem metabolizmu pigmentu.
Badanie ukazało się w Food Chemistry.
Komentarze do: Jagody mogą zapobiec rakowi?