Aleksandra Jurek
Okulary przeciwsłoneczne – zalety noszenia, dobór
W okresie zarówno letnim, jak i zimowym powinno się rozważyć zakup okularów przeciwsłonecznych Dobrze dobrane nie tylko ozdobią twarz, ale również ochronią wraż...czytaj dalej
Pielęgnacja dłoni i paznokci latem – porady i dieta
Dłonie są wizytówką każdego człowieka, dlatego trzeba o nie dbać. W czasie słonecznych dni skóra wystawiana jest na szkodliwe działanie promieni UV, dlatego szc...czytaj dalej
Fodmap - dieta dla zmagających się z zespołem jelita wrażliwego; zasady i wskazania
Dieta FODMAP (ang. Low-FODMAP) jest przykładem diety paleo, która opiera się na nawykach żywieniowych ludzi żyjących w okresie paleolitu. Wyklucza ona spożywani...czytaj dalej
Rzodkiewka – właściwości zdrowotne, zastosowanie i uprawa
Rzodkiewka to warzywo, którym warto zainteresować się szczególnie na wiosnę. Jest ją łatwo wyhodować we własnym ogródku czy na balkonie lub po prostu kupić w sk...czytaj dalej
Suszone owoce – zalety i wady spożywania
Suszone owoce od stuleci znane były jako podstawa diety środziemnomorskiej. Dziś ich produkcja rozpowszechniona jest na całym świecie. W Polsce do tych najbardz...czytaj dalej
Tahini (tahina, masło sezamowe) – walory smakowe, właściwości zdrowotne i przygotowanie
Zwyczaj robienia tahini pochodzi z krajów Bliskiego Wschodu. Dziś masło sezamowe znane głównie jako składnik hummusu staje się coraz popularniejsze wśród wegeta...czytaj dalej
Mleko migdałowe – właściwości i zalety stosowania
Mleko migdałowe zyskuje coraz większą popularność szczególnie wśród osób na diecie bezlaktozowej i wegetariańskiej. Osoby zainteresowane zdrowym trybem życia ró...czytaj dalej
Split – trening dla zaawansowanych; zasady i korzyści
Split po angielsku oznacza „podzielony”. Ostatnio wprowadzono ten termin jako nazwę programu treningowego. Owo „podzielenie” oznacza, że w ciągu tygodnia ćwiczy...czytaj dalej
Mleko sojowe – korzyści i wady spożywania, przepis
Mleko tradycyjne jest coraz bardziej niechętnie wybierane przez konsumentów. Wiele osób rezygnuje z niego ze względu na niską tolerancję laktozy. Istnieje spora...czytaj dalej
Witamina B10 (kwas paraaminobenzoesowy, PABA) – właściwości, skutki nadmiaru i niedoboru
Witamina B10 nie powinna być określana witaminą, jednak ta nazwa została umownie przyjęta. W rzeczywistości jest to kwas paraaminobenzoesowy. Wchodzi on w skład...czytaj dalej
Woda różana – właściwości i zastosowanie
Woda różana, choć nie należy do najpopularniejszych kosmetyków w Polsce, zasługuje na uwagę. Posiada ona wspaniałe właściwości, a płatki róż, z których uzyskuje...czytaj dalej
Jagody acai – zastosowanie, wartości odżywcze i właściwości zdrowotne
Jagody acai zyskują coraz większą popularność wśród Polaków. Te małe czarne kulki, wyglądem przypominające borówki amerykańskie, zawierają bardzo dużo cennych s...czytaj dalej
Salsation – przebieg i zalety tanecznego treningu
Salsation to nowatorski program treningowy oparty na podstawach tańców latynoamerykańskich i nie tylko. Jest idealny dla osób, które szukają ciekawszych sposobó...czytaj dalej
Tabata jako interwałowy trening metaboliczny – zasady, korzyści, zagrożenia
Tabata to program treningowy opracowany w latach 90. przez japońskiego profesora - dr. Izumi Tabatę. Współpracował on z Olimpijczykami i długoletnie obserwacje...czytaj dalej
Erytrytol – właściwości, zastosowanie, zalety i wady
Nie powinno się eliminować całkowicie cukru z diety, nawet jeśli zależy nam na utracie wagi. Jest to dobra wiadomość dla tych, którzy bez słodkości nie wyobraża...czytaj dalej