Małgorzata Nowak
Pietruszka – wartości odżywcze, zalety spożywania
W naszym jadłospisie często występują produkty tak powszechne, że nie zastanawiamy się nad ich znaczeniem dla naszego zdrowia i wartościami odżywczymi - po pros...czytaj dalej
Sałata – rodzaje, wartości odżywcze i wpływ na zdrowie
Niewiele jest produktów spożywczych bogatych w składniki odżywcze pozytywnie wpływające na funkcjonowanie naszego organizmu i jednocześnie ubogich w substancje,...czytaj dalej
Woda mineralna – rodzaje, skład, wpływ na zdrowie
Organizm człowieka w większości składa się z wody, dlatego niezwykle ważne jest jego nawadnianie. Oczywiście część płynów przyswajamy razem z pożywieniem, ale i...czytaj dalej
Krewetki – rodzaje, wartości odżywcze i porady dotyczące przyrządzania
Skłonność do próbowania nowych smaków często popycha nas w kierunku składników zupełnie egzotycznych, niewystępujących w naszym regionie i kręgu kulturowym. Zwy...czytaj dalej
Orzeszki pinii – charakterystyka, właściwości i zastosowanie
Coraz częściej sięgamy w kuchni po egzotyczne składniki pochodzące z innych części świata. Z jednej strony wynika to z czystej ciekawości i chęci próbowania, z...czytaj dalej
Smog – czym jest, w jaki sposób oddziałuje na nasze zdrowie i jak się przed nim chronić
Czyste powietrze jest jednym z najważniejszych czynników niezbędnych do życia - aby funkcjonować, potrzebujemy określonej ilości tlenu, pierwiastka biorącego ud...czytaj dalej
Capoeira – zasady i zalety sztuki walki w tańcu
Od zarania dziejów sztuki walki były sposobem doskonalenia siebie i swojego ciała - najczęściej w celu wygrania potencjalnej konfrontacji z realnie istniejącym...czytaj dalej
Zdrowe słodycze – rodzaje i domowe sposoby przygotowania
Współcześnie mamy do czynienia z masowym przemysłem spożywczym, który niewiele ma wspólnego ze zdrowymi słodyczami. W skład większości produktów wchodzi syntety...czytaj dalej