Paulina Zięciak
Kakao – właściwości zdrowotne i zastosowanie
Ziarna kakaowca kojarzą się z czekoladą oraz słodkim, gorącym i mlecznym napojem. Jednak bardzo często produkty te zawierają również znaczne ilości cukrów i tłu...czytaj dalej
Gałka muszkatołowa – właściwości i zastosowanie
Gałka muszkatołowa jest jedną z najczęściej używanych przypraw w kuchni. Może być wykorzystywana do przyprawiania ciast, mięs, produktów mlecznych oraz napojów...czytaj dalej
Kasza gryczana – właściwości zdrowotne i zastosowanie
Kasza gryczana nazywana jest królową kasz i choć dawniej była popularnym składnikiem dań, dziś została nieco zapomniana. Warto jednak włączyć ją do jadłospisu z...czytaj dalej
Masło orzechowe – wartości odżywcze, zastosowanie w diecie, przepisy
Masło orzechowe to najpopularniejszy składnik śniadania w Stanach Zjednoczonych oraz Holandii. Smaruje się nim tosty, kanapki i naleśniki, dodaje do musli. Odpo...czytaj dalej
Wanilia – właściwości i zastosowanie
Wanilia obok szafranu i kardamonu to jedna z najdroższych przyprawa świata. Dzięki wyjątkowemu smakowi i aromatowi znalazła swoje zastosowanie w kuchni. Jest ró...czytaj dalej
Orzechy makadamia – właściwości i zastosowanie
Orzechy makadamia (macadamia) to okrągłe, pochodzące z Australii orzechy o maślanym, słodkim smaku. Są produktem bogatym w cenne kwasy tłuszczowe, witaminy, min...czytaj dalej
Jaki ryż jest najzdrowszy?
Ryż jest podstawowym produktem spożywczym w Chinach i większości krajów Azji. W Polsce obok ziemniaków i makaronów pełni funkcję dodatku do dania głównego. W ku...czytaj dalej
Kawa zbożowa – właściwości zdrowotne i wartości odżywcze
Kawa zbożowa to napój o smaku zbliżonym do kawy naturalnej, otrzymywany z ziaren zbóż. Jest bogatym źródłem błonnika, witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Ja...czytaj dalej
Acerola – naturalne źródło witaminy C
Acerola (Malpighia glabra), zwana potocznie wiśnią z Barbados, ma niewielkie, czerwone owoce o charakterystycznym kwaśnym smaku. Zyskała popularność dzięki bard...czytaj dalej
Dieta ujemnych kalorii
W okresie wiosny, lata oraz wczesnej jesieni, gdy w codziennym jadłospisie dominują świeże warzywa i owoce, coraz więcej osób decyduje się na kilkudniowy detoks...czytaj dalej
Sezam – właściwości zdrowotne i zastosowanie
Sezam, w Polsce znany głównie pod postacią chałwy lub sezamków, bardzo chętnie wykorzystuje się w kuchni azjatyckiej. Trzeba wiedzieć, że jest on bogatym źródłe...czytaj dalej
Kasztany jadalne – właściwości i zastosowanie
Kasztany jadalne zyskały popularność dzięki swoim walorom smakowym. Najbardziej znane są owoce pieczone, które można kupić na targach i kiermaszach w okresie je...czytaj dalej
Dieta doktora Ornisha – wegetariańska dieta niskotłuszczowa
Dieta doktora Ornisha, kardiologa ze Stanów Zjednoczonych, jest jedną z najpopularniejszych kuracji odchudzających stosowanych przez Amerykanów. Jadłospis tej w...czytaj dalej
Bób – właściwości odżywcze i zastosowanie
Popularność wyki bób (łac. Vicia faba) znanej szerzej pod nazwą bobu, wynika głównie z jej walorów smakowych. Należy jednak pamiętać, że bób ma również bardzo d...czytaj dalej