Alergia pokarmowa
Każdy spożywany pokarm może stać się przyczyną alergii. Jajka, mleko, orzechy ziemne, soja, pszenica, i owoce morza są najczęstszą przyczyną alergii u dzieci. U dorosłych najwięcej reakcji alergicznych powodują: orzechy, ryby, owoce morza, pomidory.
Inne nazwy choroby: Nadwrażliwość pokarmowa;
Jak ustrzec się alergii pokarmowej?
Najlepszą i najbardziej efektywna metodą leczenia alergii i nietolerancji pokarmowej jest wyeliminowanie lub przynajmniej unikanie pokarmów które wywołują u nas objawy choroby. Pierwszym krokiem terapii jest zidentyfikowanie niebezpiecznej substancji. Może to być bardzo trudne szczególnie gdy objawy wywoływane są przez więcej niż jeden składnik pożywienia. Drugim krokiem jest wyeliminowanie tego składnika z naszej diety. Możemy to robić na własną rękę. Gdy nam się to nie uda lepiej poradzić się specjalisty (lekarza lub dietetyka). Czasami substancja, która wywołuje u nas reakcję uczuleniową została użyta w procesie produkcji pożywienia i nie została wyszczególniona w liście składników produktu spożywczego. Jeżeli te zabiegi nie dają oczekiwanych efektów konieczna jest konsultacja u specjalisty lekarza alergologa. Jeżeli okaże się to potrzebne zostaną nam przepisane odpowiednie leki np. blokujące działanie histaminy (leki antyhistaminowe).
Według najnowszych badań, za alergię pokarmową odpowiada brak interleukiny-12 (IL-12). W normalnych warunkach nie dopuszcza ona do rozwoju uczulenia. Wcześniej zaobserwowano, że komórki dendrytyczne pomagają układowi odpornościowemu zadecydować, jak zareagować na obcą cząsteczkę. To one odpowiadają za pochwycenie i prezentację antygenu limfocytom Th. Biorą też udział w polaryzacji immunologicznej. Wykazano, że u alergicznych myszy komórki dendrytyczne znajdują się w obiegu dłużej niż powinny, co prowadzi do przebodźcowania systemu odpornościowego i zahamowania wytwarzania IL-12 w przewodzie pokarmowym. Wynika stąd, że wprowadzając alergen do organizmu razem z IL-12, można z powrotem zapanować nad reakcjami chorego. Hipotezę tę zaczęto już testować na myszach.
Zobacz również:
Objawy alergii pokarmowej mogą być jednonarządowe lub dotyczyć kilku narządów (układów) jednocześnie. Z tego też powodu możemy wyróżnić kilka postaci klinicznych nadwrażliwości, opierając się na objawach stwierdzanych w alergii na białka mleka krowiego:
- żołądkowo-jelitową,
- skórną,
- z układu oddechowego i/lub uszu,
- z niedożywieniem przewlekłym,
- wstrząsową,
- oraz inne, rzadsze objawy kliniczne, tj. np. niedokrwistość, znaczny niedobór masy ciała, nadpobudliwość.
- szaroziemisty lub blady kolor powłok skórnych,
- wyraz twarzy dziecka świadczący o stałym zmęczeniu, obrzęknięte lub sino zabarwione okolice oczodołów (tzw. podkrążone oczy),
- uczucie lub objawy zatkania nosa, salut alergiczny (wycieranie nosa ręką z powodu stałego wycieku wydzieliny śluzowej), obecność poprzecznej zmarszczki na nosie,
- obłożony (pobrużdżony, geograficzny) język,
- długie rzęsy,
- różne nawyki mimowolne (tiki, grymasy twarzy, dłubanie w nosie, pocieranie nosa, chrząkanie, przetykanie - fukanie, chrapanie, obgryzanie paznokci), mierny stopień odżywienia lub niedobór masy ciała.
- lekami przeciwhistaminowymi: pierwszej generacji (np.: Clemastin, Diphergan, Phenazolina) i drugiej generacji (cetryzyna, loratydyna);
- preparatem o skojarzonym działaniu przeciwhistaminowym i przeciwalergicznym - Ketotifen;
- lekami przeciwalergicznymi stosowanymi miejscowo, zapobiegającymi uwalnianiu mediatorów reakcji alergicznej typu I - kromoglikan sodu, który zasługuje na szczególną uwagę, gdyż może być podawany doustnie, szczegónie w alergii przewodu pokarmowego (Nalcrom, polski preparat Cropoz G).
Komentarze do: Alergia pokarmowa (1)
Alergia pokarmowa u małego dziecka
1Z tego co pamiętam alergia pokarmowa to utrapienie dla maluszków. Niekiedy ich brzuszek nie umie sobie z nią poradzić. Trzeba wytedy odpowiednio dodabrać pokarm aby wszystko było ok.... pokaż całość