Zapalenie tchawicy
Te same wirusy, które powodują zapalenie krtani powodują zapalenie tchawicy. Objawia się bardzo dokuczliwym, męczącym, suchym kaszlem, któremu nie towarzyszy odkrztuszanie. Nasila się on zwłaszcza po położeniu się. Chorobie z reguły towarzyszy też stan podgorączkowy i duszność. Zapalenie tchawicy trwa z reguły 4-7 dni.
W czasie choroby do południa można zażywać leki wykrztuśne, od 17 natomiast leki hamujące odruch kaszlu. Istotne jest przyjmowanie dużo płynów, aby oskrzela były stale nawilżone. Nawilżone oskrzela produkują wydzielinę pomocną w pobudzaniu tchawicy do kaszlu.
Zobacz również:
Chory powinien zażywać witaminę C oraz witaminę A lub beta karoten
Dobrze zrobi picie soku marchwiowego, ponieważ zawarty w nich beta karoten przyspiesza regeneracje błon śluzowych a płyn dodatkowo nawilża śluzówkę. Pomocna jest też lekkostrawna dieta bogata w pomarańcze i ciemnozielone warzywa i owoce.
Ostre zapalenie tchawicy jest wywołane zakażeniem. Powoduje bolesny kaszel i ból za mostkiem. Zwykle jest spowodowane infekcją wirusową, przeciw której nie ma specyficznego lekarstwa, podaje się jedynie leki przeciwbólowe i przeciwkaszlowe. Antybiotyki nie są zwykle konieczne, chyba że plwocina staje się żółta (śluzowa lub ropna).
Komentarze do: Zapalenie tchawicy (1)