Zatrucie alkoholem etylowym
Alkohol etylowy, lub etanol, jest najbardziej powszechnym rodzajem alkoholu. Jest najczęsciej wykorzystywany w przemyśle spożywczym, jako używka o działaniu narkotycznym z kategorii depresantów. Jako taki jest środkiem silnie uzależniającym. Otrzymuje się go poprzez fermentację m.in. pszenicy, żyta, ziemniaków, winogron. Oprócz przemysłu spożywczego etanol jest wykorzystywany również w farmacji, przemyśle kosmetycznym, czy jako biopaliwo.
Inne nazwy choroby: Zatrucie etanolem;
Wchłanianie alkoholu
Jest bardzo łatwo wchłaniany przez organizm ludzki. Już po kilkunastu minutach wchłonięta zostaje większość spożytej dawki, a po ok. 2 godz. - osiągnięte jest maksymalne stężenie. Tempo wydalania jest zależne od bardzo wielu czynników, takich, jak płeć, masa ciała itp., ale wynosi średnio 8 g/godz. Etanol jest wydalany poprzez mocz i wydychane powietrze, dzieki czemu można łatwo sprawdzić jego stężenie w organizmie.
Zobacz również:
Objawy
Etanol ma bardzo duży, bezpośredni i pośredni wpływ na organizm. Typowymi objawami przyjęcia niewielkiej dawki alkoholu etylowego są:
- euforia
- przedłużony czas reakcji
- zaburzenia koordynacji
W większych dawkach powoduje jednak:
- silne zaburzenia równowagi
- utrata panowania nad emocjami
- agresja
- zaburzenia świadomości
- śpiączka, która może zakończyć się śmiercią.
Pierwsza pomoc
Z osobą z ciężkim zatruciem alkoholowym należy postępować tak, jak z nieprzytomnym: ułożyć w pozycji bocznej ustalonej i, o ile nie jest to konieczne, nie przenosić. W skrajnych przypadkach konieczne jest leczenie w szpitalu.
Oprócz samego upojenia alkoholowego bardzo poważne skutki ma uzależnienie od alkoholu, zwane alkoholizmem.
Komentarze do: Zatrucie etanolem