Szukaj

Zatrucie salmonellą w lodach

Podziel się
Komentarze0

Brak higieny w przygotowywaniu i spożywaniu posiłków może prowadzić do problemów zdrowotnych, przede wszystkim zatruć pokarmowych. Tak jest w przypadku lodów, których jedzenie może doprowadzić do zakażenia salmonellą. Może ono być bardzo ciężkie.

Inne nazwy choroby: Zatrucie lodami;


Salmonella jest rodzajem bakterii z rodziny Enterobacteriaceae. Wywołuje ostre zatrucie pokarmowe u ludzi i zwierząt. Jest przenoszona poprzez:

  • produkty pochodzące od zarażonych zwierząt – przede wszystkim surowe jaja, mięso i mleko
  • produkty, które są zanieczyszczone kałem zakażonych zwierząt – najczęsciej kurcząt, myszy i szczurów
  • kontakt bezpośredni, zarówno z ludźmi, jak i zwierzętami

Bakteria salmonelli może przetrwać kilka miesięcy, jeżeli będą znajdować się w cieple i wilgoci, i z dostępem do dużej ilości białka.

Współczesne sposoby hodowli drobiu i masowej produkcji żywności sprzyjają rozprzestrzenianiu się choroby. Z tego powodu ilość zachorowań w ostatnich latach zwiększyła się.

Zobacz również:



Objawy


Objawy choroby są takie, jak ostrego zatrucia. Należą do nich:

  • ból brzucha
  • gorączka
  • ból głowy
  • biegunka
  • ogólne osłabienie

Objawy występują nagle po 6 – 72 godzinach i są od razu gwałtowne.

Leczenie


W przypadku lekkiego zatrucia leczenie polega na:

  • piciu dużej ilości wody,  ponieważ biegunka może doprowadzić do odwodnienia. Jednak dobrze jest unikać soków, herbaty i kawy, dlatego, że mogą one podrażnić żołądek;
  • stosowaniu diety, złożonej z lekkostrawnych posiłków;
  • leczeniu objawowym, np. za pomocą węgla, smecty, czy lakcidu;
  • po ustąpieniu objawów na odbudowaniu flory bakteryjnej, poprzez jedzenie jogurtów.

Jeżeli choroba utrzymuje się powyżej 3 dni, należy zgłosić się do lekarza, ponieważ istnieje ryzyko wycieńczenia organizmu. W skrajnych przypadkach konieczne jest leczenie szpitalne. Salmonella nie jest jednak śmiertelna.

Zapobieganie


Profilaktyka polega przede wszystkim na dbaniu o higienę. Nie należy spożywać lodów z nieznanego, lub podejrzanego źródła. Nie wolno jeść produktów, które były powtórnie zamrożone – nawet, jeżeli mamy tylko takie podejrzenie.

Ważna jest higiena rąk, oraz naczyń i sztućców. W zamrażalce produkty surowe należy trzymać z dala od innych – najlepiej w osobnych przegródkach.

Komentarze do: Zatrucie lodami

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz