Zatrucie salmonellą w lodach
Brak higieny w przygotowywaniu i spożywaniu posiłków może prowadzić do problemów zdrowotnych, przede wszystkim zatruć pokarmowych. Tak jest w przypadku lodów, których jedzenie może doprowadzić do zakażenia salmonellą. Może ono być bardzo ciężkie.
Inne nazwy choroby: Zatrucie lodami;
Salmonella jest rodzajem bakterii z rodziny Enterobacteriaceae. Wywołuje ostre zatrucie pokarmowe u ludzi i zwierząt. Jest przenoszona poprzez:
- produkty pochodzące od zarażonych zwierząt – przede wszystkim surowe jaja, mięso i mleko
- produkty, które są zanieczyszczone kałem zakażonych zwierząt – najczęsciej kurcząt, myszy i szczurów
- kontakt bezpośredni, zarówno z ludźmi, jak i zwierzętami
Bakteria salmonelli może przetrwać kilka miesięcy, jeżeli będą znajdować się w cieple i wilgoci, i z dostępem do dużej ilości białka.
Współczesne sposoby hodowli drobiu i masowej produkcji żywności sprzyjają rozprzestrzenianiu się choroby. Z tego powodu ilość zachorowań w ostatnich latach zwiększyła się.
Objawy
Objawy choroby są takie, jak ostrego zatrucia. Należą do nich:
- ból brzucha
- gorączka
- ból głowy
- biegunka
- ogólne osłabienie
Objawy występują nagle po 6 – 72 godzinach i są od razu gwałtowne.
Leczenie
W przypadku lekkiego zatrucia leczenie polega na:
- piciu dużej ilości wody, ponieważ biegunka może doprowadzić do odwodnienia. Jednak dobrze jest unikać soków, herbaty i kawy, dlatego, że mogą one podrażnić żołądek;
- stosowaniu diety, złożonej z lekkostrawnych posiłków;
- leczeniu objawowym, np. za pomocą węgla, smecty, czy lakcidu;
- po ustąpieniu objawów na odbudowaniu flory bakteryjnej, poprzez jedzenie jogurtów.
Jeżeli choroba utrzymuje się powyżej 3 dni, należy zgłosić się do lekarza, ponieważ istnieje ryzyko wycieńczenia organizmu. W skrajnych przypadkach konieczne jest leczenie szpitalne. Salmonella nie jest jednak śmiertelna.
Zapobieganie
Profilaktyka polega przede wszystkim na dbaniu o higienę. Nie należy spożywać lodów z nieznanego, lub podejrzanego źródła. Nie wolno jeść produktów, które były powtórnie zamrożone – nawet, jeżeli mamy tylko takie podejrzenie.
Ważna jest higiena rąk, oraz naczyń i sztućców. W zamrażalce produkty surowe należy trzymać z dala od innych – najlepiej w osobnych przegródkach.
Komentarze do: Zatrucie lodami