Angina
Jest to dokuczliwa choroba gardła przebiegająca z reguły z wysoką gorączką. Objawia się silnym bólem gardła, który nasila się przy przełykaniu. Charakterystyczna jest nagła gorączka, która może przekroczyć nawet 39 st. C. Angina zazwyczaj zaczyna się bez uprzedzenia. Okres wykluwania się wynosi tylko kilka godzin. Jeśli rano miało się kontakt z osoba chora na anginę, to wieczorem może być już chora.
Jedzenie lodów wbrew powszechnej opinii nie powoduje anginy wręcz przeciwnie – racjonalne hartowanie gardła przez jedzenie i picie chłodnych pokarmów i napojów pomaga ustrzec się przed anginą. Niektórym dzieciom w czasie anginy lody wręcz pomagają, ponieważ zmniejszają ból gardła.
Zobacz również:
Leczenie prowadzi się przy pomocy antybiotyków z grupy penicylin. Najczęściej stosowanym jest amoksycylina, z tą uwagą, że należy wykluczyć mononukleozę, która może dawać bardzo zbliżone objawy, a nie jest infekcją bakteryjną i nie powinna być leczona antybiotykami, a po omyłkowym zastosowaniu amoksycyliny może dawać groźne powikłania.
Powikłaniem nawracających zakażeń bakteryjnych bywa przerost migdałków. Wskazane jest przebywanie na świeżym powietrzu około godzinę dziennie.