Nawet niewielkie ilości alkoholu spożywane przez kobietę w czasie ciąży mogą mieć wpływ na przyszłe IQ płodu - podają wyniki ostatnich badań przeprowadzonych przez naukowców z Bristolu i Oxfordu, którzy posłużyli się danymi 4 tysięcy kobiet i ich dzieci. Obecne rady dotyczące umiarkowanego spożywania alkoholu przez ciężarne kobiety są sprzeczne - jedni sugerują całkowitą abstynencję, inni twierdzą, że niewielki ilości nie są szkodliwe.
Najnowsze studium, które jest uważane za pierwsze skupiające się tylko i wyłącznie na tym problemie, wykorzystało mutacje genetyczne do analizy efektów umiarkowanego spożycia alkoholu w ciąży (1-6 jednostek w ciągu tygodnia) wśród dużej grupy kobiet.
Badania wykazały, że IQ dzieci pijących umiarkowanie kobiet było niższe średnio o 2 punkty w porównaniu do potomstwa abstynentek.
Podczas picia alkoholu, etanol jest przetwarzany na aldehyd octowy przez grupę enzymów. Wariacje genowe, które są odpowiedzialne za działanie tych enzymów, prowadzą do zróżnicowania w tempie metabolizowania alkoholu.
Uważa się, że szybka przemiana etanolu w organizmie kobiety chroni płód przez anomaliami rozwojowymi, ponieważ mniejsza ilość alkoholu dostaje się do płodu, ale dokładny mechanizm tego procesu, jak dotąd, nie jest jasny.
Zobacz również:
Wcześniejsze badania opierały się na zaobserwowanych dowodach, ale sprawiało to pewne problemy. Studia obserwacyjne wykazały, że umiarkowane picie alkoholu jest korzystniejsze w porównaniu do całkowitej abstynencji. Stało się tak dlatego, że kobiety, które świadomie regulują ilość wypijanych trunków, są zwykle lepiej wykształcone, stosują zbilansowaną dietę i rzadziej palą - wszystkie te czynniki przyczyniają się do zwiększenia IQ dziecka w przyszłości i maskują negatywny wpływ alkoholu.
Ostatnie studium odbywało się przy użyciu innowacyjnej techniki znanej jako randomizacja Mendla, która stanowi najefektywniejszą naukowo metodę śledzenia zależności między wpływem alkoholu a późniejszymi dolegliwościami.
Badania przeprowadzano w formie kwestionariuszy wypełnianych przez ciężarne, a ich dopełnieniem były testy IQ dzieci po osiągnięciu przez nie ósmego roku życia.
Główna autorka badań, dr Sarah Lewis, mówi: “Nasze wyniki sugerują, że nawet w przypadku przyjmowania ilości alkoholu, które normalnie są uznawane za nieszkodliwe, możemy wyśledzić różnice w IQ dzieci. Są one zależne w głównym stopniu od zdolności płodu do swoistego neutralizowania tej substancji. Stanowi to dowód, że nawet umiarkowane picie wpływa na rozwój mózgu płodu”.
Komentarze do: Abstynencja w ciąży - potwierdzoną naukowo koniecznością