Opublikowane w The American Journal of Clinical Nutrition podsumowanie badań dotyczących wpływu kwasów tłuszczowych Omega-3 na rozwój mózgu płodu i rozwój dziecka w pierwszych latach życia, nie potwierdziło korzystnego działania suplementu. Australijscy naukowcy przeanalizowali dane z 11 testów klinicznych, w których przebadano 5272 ciężarne kobiety.
W drugiej połowie ciąży części kobiet podawano suplementy zawierające Omega-3, pozostałym kobietom podawano placebo.
Ponadto, badano rozwój mózgu oraz wzroku u dzieci od momentu narodzin do siódmego roku życia.
„Odkryliśmy, że nie było ani pozytywnego ani negatywnego wpływu na wzrokowy lub neurologiczny rozwój” – powiedziała główna autorka pracy, Jacqueline Gould.
Kwasy tłuszczowe Omega-3 są niezbędne dla zdrowego rozwoju mózgu zarodka. Szczególnie bogate są w nie tłuste ryby, takie jak tuńczyk, makrela i sardynki.
Nasze mózgi i oczy zawierają duże ilości kwasu dokozaheksaenowego (DHA) i kwasu eikozapentaenowego (EPA), które są odmianami Omega-3. Rozwijający się zarodek może pobierać DHA z zapasów w organizmie kobiety, ale może też pobierać DHA z jedzenia i suplementów, które ciężarna przyjmuje.
Zobacz również:
- Karmienie piersią - korzyści dla matki
- Staranie się o dziecko a relacje partnerskie
- Trwałe oznaki przebytej ciąży
- Hemoroidy to nie temat tabu!
- Zabiegi chirurgiczne w czasie ciąży
- Cesarskie cięcie na życzenie pacjentki
- Pielęgnacja skóry a planowanie dziecka
- Pracująca mama, czyli jak pogodzić pracę z wychowaniem dziecka?
Nadzieja na to, że suplementy zawierające Omega-3 mogą wspomóc rozwój mózgu u płodu, ma swoje korzenie w badaniu, które przeprowadził duński naukowiec, doktor Sjurdur Olsen.
Odkrył on, że dzieci kobiet, które podczas ciąży jadły więcej ryb, wykazywały się lepiej rozwiniętymi zdolnościami neurologicznymi i motorycznymi w pierwszych miesiącach życia.
Doktor Olsen jest jednak ostrożny w formułowaniu wniosków. W Danii kobiety, które jedzą więcej ryb, są na ogół bogatsze i lepiej wykształcone, co może mieć duży wpływ na IQ potomstwa.
Warto zauważyć, że kilkanaście największych światowych organizacji, w tym Światowa Organizacja Zdrowia, nadal promuje przyjmowanie suplementów z Omega-3 przez ciężarne kobiety oraz w okresie laktacji.
Naukowcy są jednak jeszcze daleko od definitywnych konkluzji w tym temacie i przyznają, że potrzebne są dalsze badania.
Według doktora Olsena rozbieżność pomiędzy zachęcaniem ciężarnych kobiet do przyjmowania suplementów z Omega-3 a wynikami badań naukowych wynika z naszych oczekiwań.
Jak twierdzi: „Ludzie lubią dobre wiadomości. Bardzo życzymy sobie, żeby za pomocą prostych środków otrzymać silne efekty”.
Komentarze do: Brak dowodów, że Omega-3 korzystnie wpływają na mózg