Ciąża a dieta wegetariańska
Gdy przestrzegasz surowej diety z wyboru lub z przyczyn zdrowotnych prawdopodobniej jesteś lepiej poinformowana na temat tego, co jesz, niż większość osób. Gdy wiele wegetarianek zachodzi w ciąże zaczyna obawiać się, że ich dieta nie zaspokoi potrzeb odżywczych maleństwa. Jednak przy dobrym zaplanowaniu i niewielkich zmianach w diecie, jest ona bezpieczna dla dziecka jak i mamy.
Podczas ciąży wzrasta zapotrzebowanie organizmu na niektóre składniki odżywcze.Ważne jest, aby jeść dodatkowe 300 kalorii dziennie, w celu zapewnienia odpowiedniej ilości masy ciała.Wystarczy odrobina pomysłowości, a w odpowiedni sposób uzupełnisz swoją dietę wegetariańska lub wegańską.
Witaminy i minerały :
Żelazo:
Najłatwiej zwiększyć wchłanianie żelaza ze środków roślinnych np. soczewica, fasola, orzechy, szpinak. A także pieczywo, makaron spożywaj je razem z witamina C, jak na przykład sok pomarańczowy.
Niezbędne aminokwasy :
Białka zbudowane są z substancji zwanych aminokwasami. Jedząc produkty mleczne i jajka dostarczasz organizmowi wszystkich 8 aminokwasów. Pamiętaj, że żadne inne roślinne źródło białka nie zawiera wszystkich niezbędnych aminokwasów.
Niezbędne kwasy tłuszczowe:
Olej słonecznikowy, pestki dyni, nasiona lnu, sezam, i orzechy włoskie są bogatymi źródłami kwasów tłuszczowych
z rodziny omega-3.
Dobrze zbilansowana dieta wegetariańska dostarcza organizmowi podobna ilość składników odżywczych co dieta zawierająca mięso. Jedz mądrze-nie oznacza to,że powinnaś jeść za dwoje. W pierwszym trymestrze przyszła mama potrzebuje tyle samo kalorii dziennie co zwykle ok.2000. Nie zapominaj o jedzeniu warzyw 5 razy w ciągu dnia,a także suszonych owoców. Wegetarianki, tak samo jak wszystkie kobiety w ciąży, powinny pamiętać o tym, że to, co zjedzą, ma służyć im i dziecku.
Nazwa "wegetarianizm" pochodzi od łacińskiego słowa vegetus, oznaczającego "zdrowy, świeży, pełen życia" .Zatem nie obawiaj się swojej diety podczas trwania ciąży-przy zachowaniu odpowiednich proporcji, malec po urodzeniu nie będzie różnił się niczym od swoich rówieśników.
Witaminy i minerały :
- wybieraj zboża i pieczywo wzbogacone o witaminy i minerały.
- Jeżeli nie jesz mleka-musisz postarać się o odpowiednia dawkę wapnia gdzie indziej -mogą to być np. wzbogacone żelazem jogurty sojowe.
- Nie zapomnij o dostarczaniu organizmowi witaminy B12- zalecany jest wyciąg z drożdży.
Żelazo:
Zobacz również:
Najłatwiej zwiększyć wchłanianie żelaza ze środków roślinnych np. soczewica, fasola, orzechy, szpinak. A także pieczywo, makaron spożywaj je razem z witamina C, jak na przykład sok pomarańczowy.
Niezbędne aminokwasy :
Białka zbudowane są z substancji zwanych aminokwasami. Jedząc produkty mleczne i jajka dostarczasz organizmowi wszystkich 8 aminokwasów. Pamiętaj, że żadne inne roślinne źródło białka nie zawiera wszystkich niezbędnych aminokwasów.
Niezbędne kwasy tłuszczowe:
Olej słonecznikowy, pestki dyni, nasiona lnu, sezam, i orzechy włoskie są bogatymi źródłami kwasów tłuszczowych
z rodziny omega-3.
Dobrze zbilansowana dieta wegetariańska dostarcza organizmowi podobna ilość składników odżywczych co dieta zawierająca mięso. Jedz mądrze-nie oznacza to,że powinnaś jeść za dwoje. W pierwszym trymestrze przyszła mama potrzebuje tyle samo kalorii dziennie co zwykle ok.2000. Nie zapominaj o jedzeniu warzyw 5 razy w ciągu dnia,a także suszonych owoców. Wegetarianki, tak samo jak wszystkie kobiety w ciąży, powinny pamiętać o tym, że to, co zjedzą, ma służyć im i dziecku.
Nazwa "wegetarianizm" pochodzi od łacińskiego słowa vegetus, oznaczającego "zdrowy, świeży, pełen życia" .Zatem nie obawiaj się swojej diety podczas trwania ciąży-przy zachowaniu odpowiednich proporcji, malec po urodzeniu nie będzie różnił się niczym od swoich rówieśników.
Komentarze do: Ciąża a dieta wegetariańska