Chemikalia i żywność, które podnoszą poziom estrogenu w trakcie ciąży, mogą zwiększyć ryzyko wystąpienia nowotworu piersi u córek, wnuczek, a nawet prawnuczek, donoszą naukowcy z Virginia Tech oraz Georgetown University. Artykuł na ten temat opublikowany został w przeglądzie naukowym Nature Communications.
Suplementy dla kobiet w ciąży, takie jak syntetyczny estrogen czy tłuszcz, sprawiają, że córki, mimo że wydają się generalnie zdrowe, w rzeczywistości obarczone są dużo wyższym ryzykiem zachorowania na nowotwór piersi.
„Po raz pierwszy wykazaliśmy, że zmieniona przez dietę metylacja DNA jest dziedziczna i przenosi się na kolejne pokolenia,” powiedział jeden z członków zespołu badawczego, Yue „Joseph” Wang. „Udało nam się również odnaleźć klucz zmiany metylacji prawdopodobnie odpowiedzialny za podwyższone ryzyko nowotworu piersi, co może być wykorzystane przez naukowców jako nowatorski biomarker w tworzeniu nowych strategii zapobiegawczych.”
Zobacz również:
- Potrójnie negatywny - najmniej znany rodzaj raka piersi
- Postępy w leczeniu raka piersi na podstawie Sympozjum ASCO 2007
- Rola terapii hormonalnej w leczeniu zaawansowanego raka piersi
- GMO - Żywność Genetycznie Modyfikowana
- Rak piersi - mammografia raz na dwa lata pozwala wykryć go na czas!
- Diagnostyka raka piersi
- Jak dbać o siebie po operacji usunięcia piersi?
- Przyczyny powstawania łagodnych nowotworów piersi
„Staje się jasne, że na proces sygnalizacji dziedziczności pozagenowej – które geny się ujawnią, a które nie - wpływ ma środowisko hormonalne kobiety podczas ciąży,” dodaje Leena Hilakivi-Clarke, badająca od ponad 20 lat wpływ diety kobiety ciężarnej na jej potomstwo.
„Wczesne badania wykazały, że w trakcie normalnej ciąży, kobieta ma ponad 20 różnych poziomów estrogenu, przy czym minimalny i maksymalny poziom przekłada się na urodzenie zdrowego dziecka. Wyzwaniem jest zrozumieć jak coś, co miało wpływ na płód, może zwiększyć ryzyko raka piersi ponad 50 lat później,” dodaje Hilakivi-Clarke.
Dwie trzecie przypadków nowotworów piersi nie ma przyczyn genetycznych. Powyższy raport pokazuje, że przyczyną raka może nie być genetyczna mutacja, a przekazany potomstwu rezultat bogatej w tłuszcze diety kobiety ciężarnej.
Komentarze do: Ciąża a podwyższone ryzyko raka piersi przechodzące na 3 kolejne pokolenia