Szukaj

Ciąża: wysoki poziom rtęci a ryzyko wystąpienia ADHD u dziecka

Podziel się
Komentarze0

Zespół nadpobudliwości psychoworuchowej znany jako ADHD dotyka blisko dziesięciu procent dzieci na całym świecie. Pomimo tego, jego przyczyny nie są do końca poznane. Badanie przeprowadzone przez Susan Korrick z Brigham and Women's Hospital oraz Sharon Sagiv z Boston University School of Public Health doszukuje się zależności pomiędzy wysokim poziomem rtęci w organizmie a ryzykiem wystąpienia zachowań powiązanych z ADHD.



Raport z badań został opublikowany w październikowym wydaniu internetowego magazynu Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine.

Jak wykazały wyniki, spożywanie ryb w czasie ciąży może przyczynić się do podwyższenia ryzyka wystąpienia tego zespołu u dziecka. Na szczęście, wiele gatunków ryb charakteryzuje się niskim poziomem rtęci, dzięki czemu kobiety ciężarne mogą zdrowo się odżywiać, jednocześnie nie będąc narażonymi na nadmiernie działanie tego związku.

- Wyniki badań ukazują, jakie trudności napotykają kobiety w ciąży i jak trudno jest im zachować równowagę pomiędzy prawidłową, zawierającą ryby dietą a potencjalnym ryzykiem, które niesie ze sobą spożycie produktów bogatych w rtęć – twierdzi doktor Korrick. - Kobiety powinny być świadome, że substancje odżywcze zawarte w rybach mają korzystne działanie na mózg rozwijającego się płodu, z drugiej zaś strony wysoki poziom rtęci, którą zawiera ten pokarm, może stanowić pewne zagrożenie – ostrzega doktor Sagiv.


Projekt objął około 400 dzieci urodzonych w New Bedford w latach 1993 -1998. Krótko po ich narodzinach, badacze pobrali od ich matek próbki włosów, które przebadano pod kątem zawartości rtęci. Kobiety wypełniły także ankiety dotyczące spożywania ryb w trakcie trwania ciąży.

Osiem lat później, naukowcy przebadali dzieci w celu zdiagnozowania lub wykluczenia u nich ADHD.

Jak się okazało, im wyższy poziom rtęci odnotowano w próbce włosów, tym większe było prawdopodobieństwo wystąpienia u dziecka zachowań związanych z nadpobudliwością psychoworuchową.

Projekt  nie wykazał wprawdzie, jaki rodzaj ryb jest najlepszy dla ciężarnych, jednak wcześniejsze badania sugerują, że kobiety powinny unikać spożywania rekina, makreli, miecznika i świeżego tuńczyka. Rybami ubogimi w rtęć są natomiast – flądra, łupacz oraz łosoś.


Komentarze do: Ciąża: wysoki poziom rtęci a ryzyko wystąpienia ADHD u dziecka

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz