Co jeść w ciąży
Jedzenie w ciąży nie musi odbiegać zbytnio od dotychczasowego jadłospisu, po warunkiem, że dieta kobiety, która spodziewa się dziecka, do tej pory oparta były na zasadach zdrowego żywienia. Jednak od tej zasady istnieją pewne wyjątki i codzienny jadłospis kobiety w ciąży powinien ulec delikatnej modyfikacji.
W zależności od stopnia zaawansowania ciąży, proporcje składników odżywczych w diecie przyszłej matki będą się nieznacznie wahać. Dla kobiet w ciąży specjaliści, oprócz zaleceń żywieniowych, stworzyli również katalog produktów, których należy bezwzględnie unikać, aby nie zaszkodzić rozwijającemu się dziecku.
Jedzenie w ciąży a rozwój dziecka
Każda kobieta planująca ciążę lub spodziewająca się dziecka powinna szczególną uwagę zwrócić na jakość spożywanych posiłków. Kontrolowanie tego co jemy, pozwoli dostarczyć organizmowi optymalną dawkę substancji odżywczych, witamin i minerałów.
Szczególną opieką powinny być otoczone kobiety w ciąży, które chorują na cukrzycę lub fenyloketonurię. W ich przypadku właściwe dopasowanie diety znacznie zmniejsza ryzyko wystąpienia zarówno wad rozwojowych płodu, jak i powikłań poporodowych.
Jak jeść w ciąży
W ciąży ważna jest regularność i wielkość spożywanych posiłków. Lepiej jeść częściej, na przykład co trzy lub cztery godziny, niż zbyt rzadko, opychając się dużymi porcjami. Rozmiar posiłków w ciąży ma spore znaczenie, ponieważ jedząc mniejsze porcje łatwiej uniknąć nudności, które są częstymi dolegliwościami u kobiet w ciąży.
Czego nie jeść w ciąży
Niezdrowe jedzenie w ciąży
Spożywanie w trakcie ciąży produktów wysoko przetworzonych, takich jak chipsy, napoje gazowane czy jedzenie typu fast food, ma negatywny wpływ na rozwój dziecka. Produkty zawierające między innymi tłuszcze typu trans i syrop glukozowo-fruktozowy należy wykluczyć z diety.
Zobacz również:
Soja na liście produktów zakazanych w ciąży
Niewskazane jest spożywanie produktów bogatych w soję, ponieważ zawierają znaczną ilość fitoestrogenów. Swoją budową przypominają budowę żeńskich hormonów płciowych, mogą więc zakłócić prawidłowy rozwój dziecka. Badania naukowe potwierdzają, że spożywanie soi niesie ze sobą szczególne zagrożenie, jeśli w łonie matki rozwijające się dziecko jest chłopcem.
Wpływ złej diety w ciąży na rozwój dziecka
Nadmierne spożycie wymienionych produktów już na samym początku rozwoju płodu powoduje zmiany w tworzących się narządach dziecka. W przyszłości może przyczynić się też do pojawienia się niepokojących zmian w rozwoju fizycznym oraz psychicznym dziecka.
Alkohol a ciąża
Przyszłe mamy, jak i kobiety myślące o zajściu w ciążę koniecznie muszą zrezygnować z używek. Alkohol jest produktem bezwzględnie zakazanym w tym okresie. Wykazuje on właściwości teratogenne i jest przyczyną wielu poważnych schorzeń u dziecka.
Inne jedzenie niewskazane w ciąży
Kobiety w ciąży powinny ze swojej diety wykluczyć także surowe mięso i sery pleśniowe, a przed spożywaniem ziół zasięgnąć opinii specjalisty, ponieważ wiele z nich nie jest wskazane dla kobiet spodziewających się dziecka.
Witaminy i minerały w ciąży
Ilość i wielkość spożywanych posiłków nie zawsze idzie w parze z odpowiednią dawką witamin i minerałów potrzebnych dla prawidłowego rozwoju dziecka. Wraz z momentem zajścia w ciążę wzrasta zapotrzebowanie na niektóre składniki pokarmowe, ponieważ w organizmie kobiety zaczynają zachodzić poważne zmiany.
W związku z raczej średnią jakością produktów żywnościowych dostępnych w polskich sklepach, konieczna okazuje się suplementacja preparatami witaminowymi. Jednak ich stosowanie powinno odbywać się pod nadzorem lekarza, ponieważ nadmiar witamin jest tak samo groźny, jak ich brak. Szczególną uwagę należy zwrócić na suplementację witaminą A, ponieważ przyjmowanie jej w ciąży w zbyt dużych dawkach prowadzi między innymi do pojawienia się wad rozwojowych u dziecka, takich jak wodogłowie czy rozszczep podniebienia.
Tłuszcze wielonienasycone a dieta w ciąży
Bardzo ważną rolę w prawidłowym rozwoju dziecka ogrywają długołańcuchowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Największy wpływ na zachodzące procesy chemiczne w organizmie matki i rozwijającego się płodu ma kwas dokozaheksaenowy (DHA). Jest on odpowiedzialny między innymi za prawidłowy rozwój mózgu oraz siatkówki oka płodu.
Eksperci zalecają kobietom w ciąży suplementację kwasem DHA w ilości około 200 mg dziennie. Dodatkowo, w przypadku spożywania małej ilości ryb, jego ilość powinna zostać zwiększona do 400-600 mg.
Autor: Barbara Olszar
Komentarze do: Co jeść w ciąży