Szukaj

Dieta matki wpływa na całe życie dziecka

Podziel się
Komentarze0

Przeprowadzone niedawno badania pokazują, że dzieci matek, które były na diecie w okresie poprzedzającym poczęcie oraz we wczesnym okresie ciąży mogą być bardziej narażone na otyłość i cukrzycę typu B w późniejszym życiu. Pokazuje to, w jaki sposób zachowanie matek może prowadzić do epigenetycznych zmian u potomstwa.



Anne White, kierownik badań z Instytutu Nauk o Życiu z Uniwersytetu w Manchester, powiedziała: „Badania mogą pomóc w zrozumieniu powodów zachorowań bliźniaków na cukrzycę. Została też wykazana zależność między dietą matki w okresie początku ciąży, a późniejszą otyłością u dzieci.”

Badania były przeprowadzane na owcach: tym, które były w bliźniaczej ciąży, podawano inny pokarm i badano tkankę mózgową płodów. Okazało się, że nastąpiły zmiany w genach odpowiedzialnych za przyswajanie jedzenia i kontrolę poziomu glukozy, czego wynikiem może być otyłość i cukrzyca. Te odkrycia są wyjątkowe, ponieważ zmiany w genach nie były zależne od odziedziczonego DNA. Odpowiedzialne za nie były zmiany epigenetyczne, włącznie ze zmianami struktury DNA i związanych z nim protein i histonów, które wpływają na sposób, w jaki geny mogą funkcjonować później.


„Okazuje się, że dieta i żywienie w okresie wczesnej ciąży jest sprawą bardzo delikatną.” mówi Gerald Weissmann, redaktor naczelny czasopisma, w którym opublikowano wyniki. „Badania pokazują również ogromne znaczenie dziedziczenia epigenetycznego. Nie tylko DNA, ale też histony są odpowiedzialne za przyszłe funkcjonowanie naszego organizmu. Jesteśmy tym, co jedzą nasze matki.”