Szukaj

Dieta przyszłej mamy

Podziel się
Komentarze0

Ciąża to wyjątkowo ważny okres w życiu każdej kobiety. Zmienia się wówczas zarówno ciało przyszłej mamy, jak i jej samopoczucie. Kluczową rolę w czasie tych 9 miesięcy odgrywa dieta - posiłki i napoje spożywane w trakcie ciąży mają znaczący wpływ na rozwój dziecka. W jaki sposób ułożyć jadłospis, by był on zdrowy zarówno dla kobiety spodziewającej się dziecka, jak i jej pociechy?


W ciąży ciało kobiety ulega diametralnym zmianom. Wiele pań martwi się o utratę sylwetki i powrót do dawnej wagi po urodzeniu dziecka. Dobrą formę i nastrój przyszłej mamie zapewni odpowiednia dieta - zapewne nie każdy z nas wie, że zapotrzebowanie energetyczne w I trymestrze jest identyczne jak w okresie przed zajściem w ciążę, a w trymestrze II i III zwiększa się ono jedynie o 300 kcal.

W trakcie tych wyjątkowych 9 miesięcy nie powinno się przytyć więcej niż 10-15 kilogramów. Jak mówi ekspert doradztwa żywieniowego SetPoint, Ewa Wall: „Przede wszystkim jedz dla dwojga, a nie za dwoje!”. Niestety wiele kobiet zapomina o tej zasadzie i przestaje kontrolować swoją wagę, co skutkuje nadwagą i trudnościami ze zrzuceniem zbędnych kilogramów po ciąży.

Przyszłe mamy powinny przestrzegać kilku zasad. Aby zadbać o zdrowie malucha, trzeba pamiętać, by kupować jedynie produkty świeże i dobrej jakości, pochodzące z wiarygodnego źródła. Zaleca się spożywanie 5–6 urozmaiconych posiłków dziennie.

W ciąży należy jeść produkty zawierające węglowodany złożone, jak np. kasze czy pieczywo razowe. Dostarczają one cennych składników mineralnych i witamin z grupy B. Zalecane jest także spożywanie chudego mleka i produktów mlecznych - to źródło cennego wapnia. 4–5 razy w tygodniu powinno się sięgać po chude mięso (np. drobiowe), które dostarczy organizmowi żelaza. Niezbędne kwasy omega-3 znajdziemy w rybach o małej zawartości związków rtęci, np. w makreli czy łososiu. Nie należy także zapominać o codziennej dawce warzyw i owoców, szczególnie tych, które mają witaminę C, foliany i β-karoten. Są to m.in. pomidory, papryka czy maliny.


Dobrą receptą na głód dopadający nas między posiłkami są bakalie. Odrobina rodzynek, orzechów czy migdałów to zdrowsza i na pewno bardziej sycąca przekąska niż batoniki czy chipsy, które dostarczają organizmowi jedynie pustych kalorii.

W okresie ciąży powinno się zrezygnować z surowego mięsa, ryb, jaj i serów pleśniowych oraz unikać niezdrowych tłuszczy, które znajdują się np. w maśle, śmietanie czy słodyczach. Nie zawierają one żadnych cennych składników, takich jak witaminy, aminokwasy czy mikroelementy, a dodatkowo długo zalegają w przewodzie pokarmowym, ponieważ są pozbawione błonnika, co utrudnia usuwanie toksyn z organizmu. Kolejna zasada, o której należy pamiętać, to niedosalanie potraw. Przyprawę tę można zastąpić o wiele zdrowszymi i równie smacznymi ziołami, jak np. bazylia czy tymianek.


W ciąży odstawiamy także napoje alkoholowe i ograniczamy spożycie kawy i mocnej herbaty. Można sobie pozwolić maksymalnie na jedną filiżankę kawy dziennie, herbatę natomiast należy zastąpić herbatkami owocowymi i wodą. Powinno się także unikać słodkich napojów gazowanych i pić dużo wody – najlepiej około 3 litry dziennie. Jej spożywanie neutralizuje dolegliwości związane z ciążą, takie jak nudności, wymioty czy zaparcia.

Pamiętajmy, że w ciąży nie powinno się spożywać w nadmiernej ilości wody chlorowanej i ozonowanej. Należy kontrolować spożycie sodu, który zawierają wody wysokozmineralizowane. Dla kobiet spodziewających się dziecka odpowiednia jest woda o niskim stopniu mineralizacji, taka jak Mama i ja, polecana zarówno kobietom w ciąży i karmiącym piersią, jak i mamom, którym zależy na odzyskaniu sylwetki sprzed ciąży. Ponadto woda ta posiada pozytywną opinię Centrum Zdrowia Dziecka, co gwarantuje najwyższą jakość.

Dbanie o odpowiednią dietę w ciąży nie jest trudne. Należy jedynie pamiętać o kilku kluczowych zasadach zdrowego odżywiania. Nie zapominajmy też, że jedzenie powinno być przyjemnością, a nie źródłem stresu w tym niepowtarzalnym dla kobiety okresie.

Mama i ja to niegazowana woda źródlana, która dzięki doskonale zbilansowanemu składowi i czystości jest najlepsza dla dzieci w pierwszym roku życia, poleca się ją także kobietom w ciąży oraz karmiącym. Woda Mama i ja jest poddawana regularnej kontroli, a jej jakość potwierdzają liczne nagrody.

Obecnie producent wody Mama i ja wspólnie z firmą Candia organizuje akcję charytatywną „Mama pomaga”, która polega na przekazaniu darów w postaci wody Mama i ja oraz mleka modyfikowanego Mamo, rosnę! domom dziecka, domom małego dziecka oraz innym placówkom, zajmującym się opieką nad mamą i dzieckiem. Mama i ja wspiera także fundację Rodzić po Ludzku, zaopatrując organizację w wodę.

Komentarze do: Dieta przyszłej mamy

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz