Ciężar infekcji wirusowej RSV (syncytialny wirus oddechowy) u niemowląt zależy - przynajmniej częściowo - od diety kobiety ciężarnej, jak wykazują badania umieszczone w American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine, przeprowadzone przez naukowców z Vanderbilt University Medical Center.
Wirus RSV jest najbardziej powszechną przyczyną ciężkiej choroby dolnych dróg oddechowych u noworodków i dzieci na całym świecie.
Aktualnie nie ma skutecznej szczepionki przeciwko RSV. Przypadki zachorowań występują każdego roku, we wszystkich społecznościach, zwłaszcza jesienią i zimą. Czasami infekcje obserwuje się w miesiącach wiosennych.
Dr Fernando Polack, główny autor wspomnianego badania powiedział, że najpoważniejsze przypadki infekcji RSV stwierdzono u niemowląt, których matki w trakcie ciąży spożywały duże ilości węglowodanów.
Swoje wnioski dr Polack opiera na danych na temat ponad 1 200 niemowląt poniżej 2 roku życia, które zostały hospitalizowane w 12 instytucjach w Buenos Aires w Argentynie, w 2011.
Zobacz również:
- Karmienie piersią - korzyści dla matki
- Staranie się o dziecko a relacje partnerskie
- Trwałe oznaki przebytej ciąży
- Hemoroidy to nie temat tabu!
- Zabiegi chirurgiczne w czasie ciąży
- Cesarskie cięcie na życzenie pacjentki
- Pielęgnacja skóry a planowanie dziecka
- Pracująca mama, czyli jak pogodzić pracę z wychowaniem dziecka?
Pośród nich, u ponad 800 niemowląt wykryto wirusa RSV, a 106 przypadków określono jako "infekcja zagrażająca życiu" - z poziomem saturacji tlenowej poniżej 87 procent. 22 niemowląt zmarło w trakcie pobytu w szpitalu, a kolejne 26 w domu, z symptomami wskazującymi na śmierć w wyniku infekcji RSV.
Dr Polack razem ze swoimi współpracownikami poprosili matki hospitalizowanych o wypełnienie ankiety dotyczącej składników diety, kiedy były w ostatnim trymestrze ciąży. Badacze mieli na celu zbadanie wpływu diety bogatej w warzywa i owoce w zestawieniu z dietą bogatą w białka, tłuszcze lub węglowodany.
Ogółem, ryzyko wystąpienia infekcji zagrażającej życiu bądź śmiertelnej u biorących udział w badaniu wynosiło 12,7%, jednak wskaźnik ten wzrastał do 55,6% u potomstwa kobiet spożywających największe ilości węglowodanów w trakcie ciąży.
- Nasze badanie sugeruje, że im więcej węglowodanów i cukrów spożywa kobieta podczas ciąży, tym większe jest ryzyko infekcji RSV oraz innych chorób układu oddechowego w początkowej fazie życia niemowlęcia - stwierdził dr Polack, dodając, że następnym krokiem będzie potwierdzenie tej tezy w innych badaniach.
Komentarze do: Infekcja RSV a dieta w ciąży