Jak powinna się odżywiać przyszła mama chora na cukrzycę?
Ciąża to piękny okres w życiu kobiety. Warto jednak pamiętać, że oprócz radości, czas ten niesie zagrożenie dla przyszłej mamy i dziecka. Jedną z częściej występujących chorób jest bowiem cukrzyca. Jak powinna odżywiać się kobieta w ciąży cierpiąca na ów schorzenie?
Cukrzyca to grupa zaburzeń metabolicznych, cechujących się podwyższonym poziomem glukozy we krwi (tzw. hiperglikemia). Cukrzyca ciężarnych jest zaburzeniem przejściowym, pojawia się u dotychczas zdrowych kobiet. Wynika ze zmian hormonalnych i metabolicznych zachodzących w czasie ciąży. Z reguły ustępuje po porodzie, może jednak pojawić się w przyszłości lub zwiększyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2. Jest to zagrożenie nie tylko dla matki, ale również dla dziecka. Może bowiem spowodować takie powikłania, jak zwiększona ilość płynu owodniowego, obumarcie wewnątrzmaciczne płodu, nadciśnienie tętnicze, nadmierna masa płodu lub jego niedojrzałość, a także zaburzenia metaboliczne noworodka po porodzie.
Jak zapobiegać chorobie?
Na szczęście, cukrzycę ciążową można łatwo wykryć i zapobiec jej skutkom. W tym celu wystarczy wykonać kilka prostych badań. W przypadku, gdy wyniki badań są nieprawidłowe, lekarz prowadzący ciążę kieruje pacjentkę do paradni diabetologicznej, gdzie będzie mogła dowiedzieć się, jaką powinna stosować dietę oraz wypożyczyć glukometr, by codzienne sprawdzać poziom glukozy we krwi. Jeśli zaś wyniki są prawidłowe, z dzieckiem wszystko w porządku, do końca ciąży konieczne są tylko regularne konsultacje u diabetologa.
Zobacz również:
- Karmienie piersią - korzyści dla matki
- Staranie się o dziecko a relacje partnerskie
- Trwałe oznaki przebytej ciąży
- Hemoroidy to nie temat tabu!
- Zabiegi chirurgiczne w czasie ciąży
- Cesarskie cięcie na życzenie pacjentki
- Pielęgnacja skóry a planowanie dziecka
- Pracująca mama, czyli jak pogodzić pracę z wychowaniem dziecka?
Podstawą jest właściwa dieta!
Nie każda ciężarna chora na cukrzycę, musi od razu sięgać po insulinę. Czasem wystarczy, jeśli będzie się prawidłowo odżywiać. Najlepszą dietę ustali dla chorej diabetolog, ale ona sama może także starać się wybierać produkty, które nie zaszkodzą, ani jej, ani dziecku.
Dieta powinna być prawidłowo zestawiona pod względem ilościowym i jakościowym. Zalecana dzienna racja żywieniowa powinna składać się w 40-50% z węglowodanów (przeważające powinny być węglowodany złożone), w 15-20% z białek oraz w 30-35% z tłuszczów. Nie można jednoznacznie określić, jaka powinna być dzienna kaloryczność, ponieważ jest ona zależna od trymestru ciąży, masowy wyjściowej kobiety oraz jej aktywności fizycznej.
Jeżeli stan ciężarnej wymaga przyjmowania insuliny, powinna stosować dietę oparta o tzw. wymienniki węglowodanowe (jeden wymiennik węglowodanowy to taka ilość produktu spożywczego, która zawiera 10g węglowodanów przyswajalnych). W takiej sytuacji ważne jest jedzenie 6 posiłków dziennie. Ostatni, szósty posiłek to tzw. druga kolacja, którą trzeba zjeść przed zaśnięciem, zapobiega ona porannej hipoglikemii. Taka dieta musi być ustalona przez diabetologa.
Ciężarnej, która nie musi przyjmować zastrzyków z insuliny, wystarczy dieta uboga w cukry proste i tłuszcza, za to bogata w błonnik pokarmowy odpowiedzialny za hamowanie wchłaniania glukozy. Występuje on w dużych ilościach w warzywach, owocach i produktach zbożowych. Im bardziej produkt jest przetworzony, tym mniej zawiera błonnika, dlatego warto sięgać po gruboziarniste kasze, pełnoziarnisty chleb, a warzywa i owoce jeść surowe, ze skórką.
Owoce oprócz błonnika, mają w sobie cukry proste, których raczej uleży unikać. Ciężarna nie powinna więc jeść ich częściej niż dwa razy dziennie. Porcję owoców może zamienić na szklankę soku. Najlepiej, by odstawiła całkowicie wszelkiego rodzaju słodycze.
Kobieta w ciąży powinna uważać na tłuszcze i unikać smażenia. Najlepsze dla niej będzie chude mięso. Odpowiednie będzie również mleko i przetwory mleczne, ważne jednak by zawierały jak najmniej tłuszczów i nie były słodzone.
W wyborze produktów przydatne może być kierowanie się tzw. indeksem glikemicznym (IG). Produkty z niskim IG powodują, że cukier będzie wchłaniany wolno i równomiernie. Zestawy produktów o różnym indeksie glikemicznym można znaleźć na stronach internetowych towarzystw diabetologicznych.
Autor:
Angelika Szkuta
Komentarze do: Jak powinna się odżywiać przyszła mama chora na cukrzycę? (1)
Cukrzyca
1Przygotowując się do ciąży, warto zrobić badania krwi, aby stwierdzić niewykrytą wcześniej cukrzycę. Dziecko powinno się planować dopiero, gdy poziom hemoglobiny glikowanej jest unormowany.... pokaż całość