Jak racjonalnie się odżywiać w ciąży?
Zdrowa i rozsądna dieta to obowiązek każdej kobiety w ciąży. Przyszła matka powinna zadbać o dostarczanie odpowiedniej ilości witamin i minerałów zarówno sobie, jak i jej dziecku. Apetyt ciężarnej kobiety wraz z rozwojem ciąży rośnie. Zazwyczaj dawka przyjmowanych kalorii zwiększa się o około 200.
Pozwala to nie tylko zapewnić odpowiednią ilość energii potrzebną do codziennego funkcjonowania. Ma to równocześnie duży wpływ na prawidłowy rozwój dziecka. Pomimo zachcianek, które w trakcie ciąży pojawiają się sukcesywnie, należy zadbać o zbilansowaną dietę. Każdy posiłek powinien być zrównoważony pod względem wartości odżywczych.
Warzywa i owoce
Warzywa i owoce to podstawa każdej diety. Nie inaczej jest i w tym przypadku. Zawierają one bogactwo witamin oraz minerałów. Bardzo ważna jest codzienna dawka witaminy C, która reguluje odporność i poprawia ogólne funkcjonowanie organizmu. Znaleźć ją można głównie w cytrusach np. w pomarańczach, kiwi, czarnej porzeczce. Również owoce pestkowe zawierają jej dużą ilość m.in. mango, papaje, brzoskwinie, nektarynki, wiśnie. Wymaganą dawkę potasu zapewni codzienne spożywanie bananów. Beta – karoten chroniący przed drobnoustrojami można znaleźć w pomidorach, marchwi, słodkich ziemniakach oraz czerwonej papryce. W trakcie ciąży niezbędne jest także przyjmowanie adekwatnej dawki kwasu foliowego, witaminy K oraz żelaza znajdujących się w szpinaku, rukwi wodnej, brokułach, jarmużu, brukselce i groszku.
Przyszła matka powinna spożywać pięć porcji warzyw i owoców dziennie. Może się to wydawać trudne do osiągnięcia, jednak łatwo sobie z tym poradzić. Wystarczy zastąpić przekąski typu chipsy lub słodycze kawałkami marchwi lub pomarańczami. Zamiast herbaty warto pić świeży sok z owoców. Do obiadu lub kolacji można przygotować dodatkową porcję gotowanych warzyw. Rano, podczas śniadania, wystarczy do płatków dodać kawałki owoców.
Zobacz również:
- Karmienie piersią - korzyści dla matki
- Staranie się o dziecko a relacje partnerskie
- Trwałe oznaki przebytej ciąży
- Hemoroidy to nie temat tabu!
- Zabiegi chirurgiczne w czasie ciąży
- Cesarskie cięcie na życzenie pacjentki
- Pielęgnacja skóry a planowanie dziecka
- Pracująca mama, czyli jak pogodzić pracę z wychowaniem dziecka?
Nie zawsze owoce i warzywa prosto ze sklepu to najlepsze rozwiązanie. Zamrożone produkty zawierają więcej witamin, ponieważ zamrażane są od razu po zebraniu. Te drugie często transportowane są kilka dni tracąc wiele ważnych wartości odżywczych.
Produkty bogate w białko
Biała są niezbędne do prawidłowego rozwoju układu kostnego oraz wzmocnienia kości. Dziecko potrzebuje ich także do wytworzenia, a także rozwinięcia nowych komórek. Dlatego przyszła mama powinna spożywać dużą ilość produktów bogatych w białko. Należą do nich ryby, drób, jajka, fasola, produkty sojowe, orzechy, soczewica i rośliny strączkowe. Białko zawierają również różne produkty mleczne takie jak jogurty, mleko, sery. Są także cennym źródłem cynku oraz witaminy B.
Tłuszcze
W trakcie ciąży należy z dużą rozwagą spożywać produkty zawierające tłuszcze. Te nasycone m.in. masło, smalec, śmietanę powinno się zastąpić innymi np. oliwą z oliwek lub olejem słonecznikowym. Istotną rolę rozwoju dziecka odgrywają kwasy tłuszczowe omega – 3. Wpływają one u dziecka na prawidłowy rozwój układu nerwowego oraz narządu wzroku, a także w dużej mierze zapobiegają przedwczesnemu porodowi. Kwasy omega – 3 znajdują się przede wszystkim w makrelach, sardynkach, łososiach, śledziach i tuńczyku. Inne produkty bogate w te kwasy to olej rzepakowy, olej lniany, orzechy włoskie.
Cukry
W trakcie ciąży należy ograniczyć do minimum spożywanie produktów zawierających cukry. Posiadają one śladowe wartości odżywcze i dostarczają energii jedynie na krótki czas. Mogą powodować niechciany i szybki wzrost wagi. Zbyt duża ilość słodyczy może być także przyczyną wielu chorób np. cukrzycy ciążowej, zatrucia, wzrostem stężenia we krwi, podniesieniem się cholesterolu oraz miażdżycy.
Dieta w trakcie ciąży to odgrywa niezwykle ważną rolę. Odpowiednio opracowana stymuluje prawidłowy rozwój dziecka, a przyszłej mamie dostarcza energii do funkcjonowania na co dzień. W ciągu tych dziewięciu miesięcy warto zadbać o właściwą dietę i zapewnić maluszkowi zdrowy rozwój.
Autor:
Magdalena Misztal
Komentarze do: Jak racjonalnie się odżywiać w ciąży?