Szukaj

Jak walczyć z zaparciami i zgagą w trakcie ciąży?

Podziel się
Komentarze0

Zaparcia oraz zgaga to bardzo częste, nieprzyjemne dolegliwości towarzyszące okresowi ciąży. Cierpi na nie około 50% kobiet, a duża część w ogóle się do tego nie przyznaje. Właściwa dieta oraz zastosowanie się do paru zasad z pewnością pomoże przyszłym mamom pozbyć się wstydliwych i uciążliwych problemów.

Jak walczyć z zaparciami i zgagą w trakcie ciąży?


Zaparcia to zaburzenia prawidłowego funkcjonowania przewodu pokarmowego. U kobiet w ciężarnych wywołane są poprzez wysoki poziom progesteronu, czyli żeńskiego hormonu płciowego. Powoduje to hamowanie pracy przewodu jelitowego. Co więcej, macica, która podczas okresu ciąży znacznie zwiększa swoją objętość powoduje nacisk na jelita tym samym spowalniając przechodzenie przez układ trawienny produktów trawienia. W wyniku tych zaburzeń ciężarna oddaje stolec – maksymalnie trzy razy w tygodniu, czyli znacznie rzadziej niż przeciętna kobieta. Dodatkowo jest on twardszy, suchy co również utrudnia jego wydalanie. Ciężarna nie jest w stanie pozbyć się go całkowicie, a każdej próbie wydalenia stolca towarzyszy ostry ból.

Kolejnymi objawami zaparć są zawroty głowy, uciążliwe wzdęcia, mdłości oraz problemy z łaknieniem. Z czasem problemy z zaparciem mogą się nasilić, czego następstwem są hemoroidy. Są to krwawnicze guzki, powiększone żyły odbytnicy umiejscowione w obrębie odbytu. Ich pojawienie powoduje stan zapalny, objawia się zaczerwienieniem oraz świądem. Leczenie hemoroidów jest trudne oraz czasochłonne, dlatego ważne jest, aby jak najwcześniej zacząć kurację wspomagającą pozbycie się problemu. Duży wpływ na powstawanie zaparć ma także zła dieta charakteryzująca się przyswajaniem w dużych ilościach niesprzyjających produktów takich jak słodycze, pieczywo, jasny ryż oraz mała aktywność kobiet w ciąży.

W celu zapobiegnięciu formowania się zaparć lub zminimalizowaniu ich objawów kobieta ciężarna powinna:
  • przyswajać zwiększoną ilość wody mineralnej tj. przynajmniej dwa litry dziennie, a codziennie zaraz po przebudzeniu oraz przed snem wypijać szklankę gotowanej wody z plasterkiem cytryny lub łyżką miodu;
  • pić naturalne soki warzywne i owocowe zawierające minimalną dawkę węglowodanów, ziołowe lub owocowe herbatki;
  • spożywać więcej produktów zawierających błonnik np. pełnoziarniste pieczywo, płatki, kasze, otręby, buraki, brokuły, warzywa strączkowe, kiwi, jabłka, soczewicę;
  • wzbogacić codzienny jadłospis w większą ilość świeżych warzyw, a także suszonych owoców m.in. rodzynki, morele, żurawinę, śliwki, figi;
  • unikać produktów przetworzonych, środków przeczyszczających;
  • zwiększyć aktywność fizyczną, częściej wychodząc na spacery lub pływać na basenie.
Czasem zmiana diety oraz trybu życia nie jest wystarczająca. Wtedy należy wybrać się do lekarza, który zaleci odpowiednie leczenie medykamentami oraz odpowiednio rozpisze dietę. Ciężarna nie powinna stosować żadnych leków bez uprzedniej konsultacji ze specjalistą.


Kolejnym problemem kobiet w ciąży jest refluks żołądkowy potocznie nazywany zgagą. Polega on na dokuczliwym bólu oraz pieczeniu w przełyku i za mostkiem. Towarzyszyć temu może gorzko – kwaśny posmak w ustach. Zgaga występuje na około godzinę po spożyciu posiłku. Następuje wtedy cofnięcie się soków trawiennych, co jest przyczyną bolesnego pieczenia. Nigdy nie należy lekceważyć objawów zgagi, ponieważ zbyt częste jej pojawianie się może oznaczać niebezpieczne schorzenia układu pokarmowego.

U kobiet w ciąży przyczynami zgagi mogą być:
  • ucisk płodu na narządu układu pokarmowego,
  • zbyt częste i obfite posiłki,
  • kwaśne jedzenie np. cytrusy, pomidory,
  • spożywanie nadmiernej ilości słodyczy oraz napojów gazowanych,
  • tłuste potrawy,
  • palenie papierosów, picie alkoholu, mocnej herbaty oraz kawy,
  • przejadanie się, jedzenie posiłków tuż przed zaśnięciem,
  • zbyt obcisła bielizna.
Aby zapobiec powstawaniu zgagi należy spożywać w ciągu dnia regularne posiłki, które nie powinny być zbyt obfite. Ostatni posiłek powinien nastąpić około 2 – 3 godziny przed snem. Każdy kęs powinno się przeżuwać powoli,  bez pośpiechu, utrzymując przy tym pozycję siedzącą. Istotny jest także odpoczynek po każdym daniu. Należy unikać zbyt dużego wysiłku fizycznego i przemęczania się. Każdy ruch powoduje naprzemienny ucisk dziecka na żołądek. Wprowadzenie do diety paru produktów również pomoże ustabilizować prace układu pokarmowego. Należą do nich:
  • napary z ziół m.in. rumianek, mięta,
  • siemię lniane,
  • świeże mleko ( 1,5%), można je zastąpić naturalnym jogurtem, kefirem, maślanką,
  • imbir,
  • roztwór z soli Vichy poprawiający trawienie.
Jeżeli objawy zgagi nie chcą ustąpić nie pozostaje nic innego jak udać się do lekarza. Jeżeli rozwój zgagi jest zbyt zaawansowany nie pozostaje nic innego jak leczenie farmakologiczne. Nie należy jednak zbytnio przesadzać z przyjmowaniem dużej ilości leków, ponieważ zawierają one duża ilość chemii, a ta szkodzi dziecku. Dawki powinny być przestrzegane według zaleceń lekarza.

Ciąża to niezwykły okres w życiu każdej kobiety. Cechuje się dużą ilością zmian oraz wyzwań dla każdej przyszłej mamy. W tym czasie należy szczególnie o siebie dbać tak, aby zapewnić dziecku zdrowy i bezpieczny rozwój dziecku.

Autor:

Magdalena Misztal

Komentarze do: Jak walczyć z zaparciami i zgagą w trakcie ciąży?

Ta treść nie została jeszcze skomentowana.

Dodaj pierwszy komentarz