Nowe badania zamieszczone w The FASEB Journal informują, że jedzenie odpowiednich ilości jedzenia u kobiety w ciąży, niezależnie od jej wagi, może zmniejszyć ryzyko nadwagi u dziecka. Powodem tego fenomenu jest białko SIRT1, które reaguje na nadmiar kalorii, poprzez przepisanie kodu histonów prowadzących do ewentualnej otyłości.
Nie jest aż oczywiste, że gdy dana kobieta w ciąży ma nadwagę, to jej potomstwo również będzie borykało się z tym problemem. To, czy dziecko będzie miało skłonności do nadwagi zależy od tego, ile kobieta je podczas ciąży.
"Okazuje się, że otyłość zaczyna się prawdopodobnie w okresie płodowym, jednak jesteśmy pewni również stwierdzenia, że osoba otyła niekoniecznie musi spłodzić drugą osobę z taką samą skłonnością," powiedział Kjersti M. Aagaard, autor badań.
Do takich rezultatów naukowiec doszedł podczas badań prowadzonych na naczelnych.
Stworzył 3 grupy: pierwsza z nich jadła odpowiednią ilość tłuszczu (ok. 13 %), druga grupa była na diecie wysoko tłuszczowej (ok.35%), a ostatnia grupa zwierząt była na diecie wysoko tłuszczowej przez wiele lat, tak długo, aż stała się otyła, by przed ciążą wrócić do odpowiedniej diety.
Zobacz również:
- Karmienie piersią - korzyści dla matki
- Staranie się o dziecko a relacje partnerskie
- Trwałe oznaki przebytej ciąży
- Hemoroidy to nie temat tabu!
- Zabiegi chirurgiczne w czasie ciąży
- Cesarskie cięcie na życzenie pacjentki
- Pielęgnacja skóry a planowanie dziecka
- Pracująca mama, czyli jak pogodzić pracę z wychowaniem dziecka?
Jak okazało się w testach, płód, którego matka w czasie ciąży przeszła na zdrową dietę, miał niskie ryzyko otyłości; zaś wśród płodów, których matki nie przeszły na zdrową dietę, ryzyko otyłości pozostało wyższe niż u innych.
Najważniejsze jednak w tym wszystkim było jednak odkrycie białka SIRT1, które reaguje na nadmiar kalorii.
To odkrycie może w przyszłości doprowadzić do leczenia otyłości u ludzi, zanim jeszcze przyjdą na świat.
"Badania te po raz kolejny pokazują, że zdrowa dieta w czasie ciąży jest ważna, niezależnie od wielkości lub figury matki," powiedział dr Gerald Weissmann, redaktor naczelny The FASEB Journal.
Dr Weissmann dodał jeszcze, że nawet jeśli kobieta nie jadła odpowiednio przed ciążą, zmiana diety na lepszą jest wciąż bardzo dobre dla niej i dla płodu.
Te nowe wyniki pokazują, jak dieta wpływa na płód na poziomie molekularnym i prowadzi do nowych sposobów leczenia otyłości u osób, które nie miały tyle szczęścia co te, których matki jadły zdrowo podczas ciąży.
Pozostaje zatem tylko czekać na lekarstwo, zwłaszcza w USA, gdzie otyłość niedługo może dotknąć nawet 1/3 wszystkich mieszkańców.
Komentarze do: Jedz dobrze podczas ciąży