Oto jeszcze dowód na znaczenie odpowiedniej diety podczas ciąży dla zdrowia przyszłego potomstwa: badanie opublikowane w marcowym wydaniu The FASEB Journal dowodzi, iż kobiety ciężarne, które spożywają jedzenie „śmieciowe”, wpływają na zmiany w rozwoju szlaków sygnalizacyjnych w mózgu płodu. Zmiany te prowadzą do tego, że przyszłe potomstwo wykazuje mniejszą wrażliwość na opioidy, które są uwalniane podczas spożywania pokarmu bogatego w tłuszcz i cukier. Zatem dzieci, które rodzą się z wyższą „tolerancją” na fast foody, czują potrzebę, by jeść ich więcej.
- Wyniki badania pozwolą nam skuteczniej przekonywać ciężarne kobiety, że ich dieta prowadzi do trwałych efektów w rozwoju płodu. Od tego, co ciężarne jedzą, zależą preferencje żywieniowe ich potomstwa w ciągu życia oraz to, z jakimi nawykami będzie ono funkcjonować i czy będzie podatne na choroby metaboliczne – mówi dr Beverly Muhlhausler zaangażowana w pracę dla FOODplus Research Centre na School of Agriculture Food and Wine przy University of Adelaide w Australii. - Miejmy nadzieję, że to zachęci przyszłe matki do stosowania zdrowszej diety, dzięki której także dzieci będą zdrowe.
Zobacz również:
- Karmienie piersią - korzyści dla matki
- Staranie się o dziecko a relacje partnerskie
- Trwałe oznaki przebytej ciąży
- Hemoroidy to nie temat tabu!
- Zabiegi chirurgiczne w czasie ciąży
- Cesarskie cięcie na życzenie pacjentki
- Pielęgnacja skóry a planowanie dziecka
- Pracująca mama, czyli jak pogodzić pracę z wychowaniem dziecka?
Żeby dokonać tego odkrycia, dr Muhlausler i jej współpracownicy badali młode dwóch grup szczurów, z których jedne były podczas ciąży i w czasie laktacji karmione normalnym szczurzym pokarmem, a drugie – ludzkim jedzeniem „śmieciowym”.
Po "odstawieniu od piersi", młodym podawano codziennie zastrzyki, które blokują sygnalizację opioidową. Zablokowanie sygnalizacji obniża spożycie tłuszczu i cukru, zapobiegając uwalnianiu dopaminy.
Wyniki analiz wskazują, że blokada receptora opioidowego była mniej skuteczna w redukowaniu spożycia tłuszczu i cukru u młodych, których matki spożywały fast foody. Świadczy to o tym, że związane z opioidami szlaki sygnalizacyjne u tego potomstwa są mniej czułe niż u młodych, których matki jadły standardowe szczurze jedzenie.
- Badanie pokazuje, że uzależnienie od jedzenia „śmieciowego” to prawdziwy nałóg – twierdzi Gerald Weissmann, redaktor naczelny The FASEB Journal. - Fast foody wywołują te same procesy chemiczne w organizmie, co opium, morfina oraz heroina. Smutno to mówić, ale niezdrowe jedzenie podczas ciąży prowadzi do uzależnienia od śmieciowego jedzenia u potomstwa.
Komentarze do: Jedzenie fast foodów podczas ciąży może spowodować u dziecka uzależnienie od tego typu żywności