Do tej pory ryby znajdowały się wysoko na liście produktów niezalecanych ciężarnym z powodu dużej zawartości metali ciężkich. Jednak w American Journal of Clinical Nutrition ukazały się wyniki badań, które dowodzą, że potencjalne ryzyko związane z obecnością rtęci w rybach może być zniwelowane przez występujące w nich kwasy omega-3.
Do tej pory Agencja Żywności i Leków zalecała kobietom w ciąży, aby jadły ryby nie częściej niż dwa razy w tygodniu. Przyczyną tego jest to, że wiele rtęci trafia do oceanów, więc rybie mięso może zawierać śladowe ilości tego pierwiastka.
Problemem zajął się zespół, składający się z naukowców z University of Rochester Medical Center w Nowym Jorku, Ulster University w Belfaście oraz Ministerstwa Zdrowia i Ministerstwa Edukacji Republiki Seszeli. Było to najdłuższe i największe tego typu badanie w historii.
89 000 mieszkańców Seszeli, archipelagu na Oceanie Indyjskim, spożywa ok. 10 razy więcej ryb niż Amerykanie czy Europejczycy. Z tego powodu Seszele wydawały się idealną lokalizacją, aby zbadać wpływ spożywania niewielkiej ilości rtęci na zdrowie człowieka w długim okresie czasu.
Zobacz również:
- Brak apetytu u dziecka
- Potrawy z grilla - zdrowe czy niezdrowe?
- Problemy małego alergika...
- Capoeira – zasady i zalety sztuki walki w tańcu
- Neurologiczne zaburzenia u dzieci z in vitro – prawda czy fałsz?
- Wady wymowy mogące występować u dzieci w wieku przedszkolnym
- Dlaczego stretching jest ważny?
- Najczęstsze nowotwory kości u dzieci - co powinno nas zaniepokoić?
Kwasy Omega-3 mogą niwelować działanie rtęci
W badaniu uczestniczyło 1500 matek i dzieci. Rozwój dzieci kontrolowano poprzez sprawdzanie umiejętności komunikacyjnych, zachowania oraz sprawności motorycznych. Testy rozpoczęły się 20 miesięcy po narodzeniu dzieci i były one badane aż do osiągnięcia dorosłości (20 lat lub więcej). Pobierano także próbki włosów od ciężarnych, aby zbadać obecność rtęci.
Naukowcy odkryli, że narażenie na rtęć w okresie prenatalnym nie wiązało się z niższymi wynikami na testach. Okazało się, że jedzenie ryb przez ciężarne nie upośledza rozwoju neurologicznego ich pociech
Poziom wielonasyconych kwasów tłuszczowych także został u nich zmierzony. Okazało się, że dzieci matek z wyższym poziomem kwasów omega-3 we krwi w czasie ciąży, osiągały lepsze wyniki w niektórych testach.
Kwas omega-6, który można znaleźć w mięsie oraz olejach roślinnych, jest bardziej rozpowszechniony w USA i Europie niż na Seszelach. Kwas ten sprzyja powstawaniu stanów zapalnych, w odróżnieniu od omega-3.
Dzieci matek, które miały wysoki poziom kwasu omega-6 we krwi miały mniejsze zdolności motoryczne, niż te, które miały wysoki poziom kwasu omega-3.
Zuzanna Kućma
Komentarze do: Jedzenie ryb w czasie ciąży może pobudzić rozwój dziecka