Kiedy ciężarna cierpi na alergię pokarmową...
W czasie trwania ciąży każda kobieta powinna pamiętać o tym, aby odpowiednio zmienić swój styl życia i dostosować go do nowej sytuacji jaką niewątpliwie jest ciąża. To co ma negatywny wpływ na zdrowie matki ma również zły wpływ na płód. W tym szczególnym czasie kobiety powinny również uważać na to co jedzą.
Czego unikać w ciąży?
Ważne jest, aby wykluczyć podczas trwania trzeciego trymestru ciąży produktów mających w swoim składzie mleko czy gluten. Dieta kobiety w ciąży powinna opierać się na diecie bezglutenowej i nie posiadającej mleka. Często właśnie spożywanie produktów bogatych w gluten, mleko, orzechy, soję czy pszenicę wywołuję u kobiet w ciąży reakcję alergiczne. Niekiedy również spożywanie niektórych owoców skorupiaków może wywołać reakcję alergiczną. Alergię pokarmową może również powodować wysoko przetworzona i bogata w konserwanty żywność.
Zobacz również:
Nie powinno się palić podczas ciąży, ponieważ również ma to związek z alergią. Kobieta w ciąży powinna unikać jedzenia dużej ilości słodyczy oraz picia napojów sztucznie barwionych. Bardzo ważne jest także to, aby uchronić dziecko przed ewentualną alergią czy też nietolerancją pokarmową na które dziecko jest narażone jeżeli matka nie stosuje się odpowiednio do zaleceń lekarza.
Które kobiety są szczególnie narażone na alergie pokarmowe?
Szczególnie narażone na występowanie alergii pokarmowej są kobiety o skłonnościach alergicznych. W sytuacji gdy kobieta nigdy nie miała skłonności alergicznych to również niestety nie ma pewności na to, że w przypadku gdy będzie stosowała odpowiednią dietę to alergia pokarmowa ją nie dotknie.
Spożywanie produktów, które nie są alergizujące jedynie zmniejszają ryzyko wystąpienia alergii pokarmowej. Wszelkiego rodzaju diety stosowane przez kobiety w ciąży muszą być konsultowane z lekarzem prowadzącym ciąże.
Autor:
Agnieszka Puszcz
Komentarze do: Kiedy ciężarna cierpi na alergię pokarmową...