Odżywianie kobiety ciężarnej jest ważne dla rozwoju embrionu i dla zdrowia dziecka w późniejszym życiu. Uzupełnienie diety o poszczególne witaminy jest powszechnie uważane za dobre dla zdrowia płodu. Na przykład kwas foliowy (witamina B9) zmniejsza ryzyko rozszczepu kręgosłupa. Jednak nie wszystko, co dorosły może konsumować, jest korzystne dla rozwijającego się płodu.
Nowe badania opublikowane w czasopiśmie BMC Medicine pokazują, że kofeina jest związana z niską wagą urodzeniową noworodków i że kofeina z kawy jest czynnikiem prowadzącym do przedłużenia okresu ciąży.
Oprócz składników odżywczych i tlenu, również kofeina swobodnie przechodzi przez barierę łożyskową, ale rozwijający się zarodek nie produkuje jeszcze enzymów wymaganych do efektywnej inaktywacji kofeiny.
WHO obecnie proponuje limit 300 mg dziennie w trakcie ciąży, ale w niektórych krajach zaleca limit 200 mg, co daje równowartość mniej niż jednego kubka kawy z niektórych dużych kawiarni ulicznych.
Aby zbadać wpływ kofeiny spożywanej przez kobiety podczas ciąży na płód, zespół naukowców z Norwegian Institute for Public Health użył informacji na temat diety i szczegółów narodzin zebranych w ciągu dziesięciu lat.
Po wykluczeniu pewnych uwarunkowań medycznych oraz takich związanych z ciążą, prawie 60,000 ciąż zostało uwzględnionych w badaniu. Wszystkie źródła kofeiny zostały zmonitorowane: kawa, herbata, napoje gazowane, a także żywność, w tym ciastka czekoladowe, desery i czekolada.
Zobacz również:
- Karmienie piersią - korzyści dla matki
- Staranie się o dziecko a relacje partnerskie
- Trwałe oznaki przebytej ciąży
- Hemoroidy to nie temat tabu!
- Zabiegi chirurgiczne w czasie ciąży
- Cesarskie cięcie na życzenie pacjentki
- Pielęgnacja skóry a planowanie dziecka
- Pracująca mama, czyli jak pogodzić pracę z wychowaniem dziecka?
Tłumacząc rezultaty, Doktor Verena Sengpiel z Sahlgrenska University Hospital w Szwecji, która kierowała tym projektem, mówi: „konsumpcja kawy jest silnie powiązana z paleniem, co jak wiadomo zwiększa ryzyko przedwczesnego porodu i sprawia, że płód w fazie rozwoju jest zbyt mały. W tych badaniach nie znaleźliśmy powiązania pomiędzy prawdziwą kofeiną czy kofeiną z kawy a przedwczesnym porodem, ale znaleźliśmy powiązanie pomiędzy kofeiną a tym, że płód nie rośnie w fazie rozwoju. To powiązanie jest widoczne nawet u kobiet niepalących, co oznacza, ze kofeina ma wpływ na niską wagę płodu.”
W zasadzie dowiedzieliśmy się, że kofeina z każdego źródła ma wpływ na redukcję wagi płodu. Dla noworodka z normalną wagą (3,6 kg), 100 mg kawy oznacza utratę 21-28 g każdego dnia.
Ale nie tylko sama kofeina, lecz również jej źródło wpływa na wynik ciąży. Kofeina z każdego źródła miała wpływ na długość trwania ciąży – wydłużenie tego okresu o 5 godzin za każde 100mg kofeiny dziennie, lecz spożycie kofeiny z kawy miało jeszcze większy wpływ na okres trwania ciąży - 8 ekstra godzin za każde 100mg dziennie.
To oznacza, ze nie tylko kofeina w kawie wydłuża fazę rozwoju, ale musi być w tej kawie również inna substancja, które jest odpowiedzialna za wydłużenie czasu trwania ciąży lub być może dotyczy to jakiegoś zachowania, które maja kobiety pijące kawę, a nie tych, które piją tylko na przykład herbatę.
Dzieci z takich ciąż maja większe ryzyko krótkotrwałych lub długotrwałych problemów zdrowotnych, a skoro spożywanie nawet 200-300 mg kofeiny dziennie wzmaga ryzyko o jedną trzecią, to te rekomendacje muszą być ponownie poddane ocenie.
Komentarze do: Kofeina w ciąży związana jest z niską wagą urodzeniową