Kobiety, które jeszcze przed zajściem w ciążę zażywają kwas foliowy mają większe szanse na urodzenie dziecka o odpowiedniej wadze. Takie wnioski wynikają z badań opublikowanych w czasopiśmie "BJOG: An International Journal of Obstetrics & Gynaecology".
Syndrom SGA
SGA (Small for Gestational Age) jest spowodowane problemami podczas ciąży. Płodowi nie jest dostarczana wystraczająca ilość środków odżywczych i tlenu. Podczas porodu może wywołać to szereg komplikacji jak niedotlenie, czerwienica i niski poziom cukru. Co więcej, SGA wpływa także na późniejsze życie dziecka. Może powodować cukrzycę, otyłość, nadciśnienie, a nawet problemy psychiczne.
Kwa foliowy zaleca się kobietom, które planują zajść w ciążę, ponieważ według badań może on zapobiec rozwoju wielu wad, m.in. rozszczepowi kręgosłupa. Kobiety powinny zażywać dawkę 400 mg kwasu foliowego dziennie.
Zobacz również:
Zbawienny kwas foliowy
Kolejne badania potwierdzają, że spożywanie kwasu foliowego przed zajściem w ciążę zmniejsza ryzyko wystąpienia SGA. Naukowcy przeanalizowali dane 108 525 kobiet, u których odnotowano dawki zażywanego kwasu foliowego. Niemal 85% z nich zażywało kwas foliowy. W przypadku niemal 40 000 z nich badacze dokładnie oszacowali, kiedy kobiety zaczęły przyjmować kwas. Prawie 25% z nich rozpoczęły zażywanie kwasu foliowego jeszcze przed zajściem w ciążę. Prawie 20% dzieci wszystkich kobiet uczestniczących w badaniu dotknęło SGA.
Według badań najwięcej dzieci dotkniętych SGA zostało urodzonych przez matki, które nie przyjmowały kwasu foliowego w czasie ciąży ani przed zapłodnieniem. Kobiety, które zażywały kwas foliowy jeszcze przed zajścem w ciąży najrzadziej rodziły dzieci z SGA.
- Zażywanie kwasu foliowego przed zajściem w ciążę i w pierwszym trymestrze ma istotne znaczenie. Zmniejsza ryzyko wystąpienia SGA, a więc w konsekwencji poprawia warunki życia matki i dziecka - komentuje doktor Khaled Ismail z Uniwersytetu Birmingham w Wielkiej Brytanii.
Gabriela Będkowska