Wbrew przypuszczeniom o profilaktycznym działaniu kwasów tłuszczowych omega-3, mającym zapobiegać wystąpieniu popularnych w czasie ciąży powikłań, takich jak cukrzyca ciążowa czy stan przedrzucawkowy, najnowsze badania wykazały, że kwasy te, zawarte głównie w rybim tłuszczu, nie wywierają znaczącego wpływu na zdrowie kobiet w ciąży. "Mimo że ostatnie badanie zaprzeczyło naszej hipotezie o znacząco pozytywnych efektach zażywania kwasów omega-3 w czasie ciąży, nie uważam, aby miało to przesądzać o zaprzestaniu dalszych badań w tym kierunku" – mówi Dr Tiffany Moore Simas, profesor położnictwa i ginekologii na Uniwersytecie Nauk Medycznych w stanie Massachusetts.
Nie leczona cukrzyca ciążowa czy stan przedrzucawkowy może doprowadzić do poważnych komplikacji, groźnych zarówno dla matki, jak i dziecka. U kobiet z cukrzycą ciążową istnieje dużo większe prawdopodobieństwo rozwoju cukrzycy typu 2, a ich dzieci wykazują wysoką tendencję do otyłości i odporności insulinowej, pierwszych etapów cukrzycy.
Rzucawka, powodując podwyższenie ciśnienia krwi oraz nadmierne wydalanie protein wraz z moczem, może wymóc przedwczesne wywołanie porodu. W Stanach Zjednoczonych powikłanie to jest powodem zgonu u średnio 18% kobiet w ciąży.
Dotychczasowe badania dostarczały sprzecznych dowodów co do korzystnych efektów spożywania tłuszczów rybnych w ciąży. Jednak ponieważ udowodniono ogólnie lecznicze działanie kwasów omega-3, wspomagające utrzymanie prawidłowego poziomu cukru we krwi i regulację krążenia, australijscy naukowcy postanowili zbadać, czy wymienione tu kwasy tłuszczowe, z racji swych regulacyjnych właściwości, mogą stanowić profilaktykę dla kobiet w ciąży, zapobiegając często występującym ciążowym powikłaniom.
Zobacz również:
- Karmienie piersią - korzyści dla matki
- Staranie się o dziecko a relacje partnerskie
- Trwałe oznaki przebytej ciąży
- Hemoroidy to nie temat tabu!
- Zabiegi chirurgiczne w czasie ciąży
- Cesarskie cięcie na życzenie pacjentki
- Pielęgnacja skóry a planowanie dziecka
- Pracująca mama, czyli jak pogodzić pracę z wychowaniem dziecka?
Na uniwersytecie w Adelajdzie (Australia) przeprowadzono badanie nad 2400 kobiet w ciąży. Część z nich przyjmowała codziennie kapsułki zawierające olej rybny (źródło kwasu DHA, omega-3), a pozostałym podawano w kapsułkach mieszankę trzech olejów roślinnych.
Jak ujawniły wyniki badania, kobiety zażywające kapsułki z olejem rybnym miały o 3% mniejsze ryzyko zachorowania na cukrzycę ciążową oraz o 13% mniejszą szansę wystąpienia u nich stanów przedrzucawkowych niż te, które przyjmowały olej roślinny. Ta różnica okazała się jednak zbyt mała, by z całą pewnością mniemać o zbawiennym działaniu kwasów omega-3 w okresie ciąży.
"Nie ma potrzeby zażywania tłuszczu rybnego, aby ustrzec się w ten sposób przed cukrzycą ciążową czy rzucawką.’’ – twierdzi Maria Makrides, pracownik naukowy uniwersytetu w Adelajdzie, gdzie przeprowadzano badanie.
Kiedy jednak w obrębie tej samej grupy kobiet zanalizowano przebieg poszczególnych porodów, wynik był zaskakujący. W grupie noworodków, których matki zażywały tłuszcz rybi, nie wystąpił żaden przypadek konwulsji i doszło tylko do 3 zgonów, natomiast wśród tych, których matki przyjmowały tłuszcze roślinne, odnotowano 5 przypadków konwulsji i 18 zgonów.
"Regularne spożywanie kwasów omega-3 w ciąży zmniejsza ryzyko przedwczesnego porodu.’’ – stwierdziła na podstawie badania Maria Makrides.
Wiele kobiet w ciąży bierze suplementy zawierające kwas rybny wierząc, że wpłynie to pozytywnie na rozwój mózgu dziecka. Badania zrealizowane w tej kwestii nie wykazały jednak związku pomiędzy właściwościami kwasów omega-3 a ich wpływem na rozwój mózgu płodu.
Mimo tak zróżnicowanych informacji na temat profilaktycznego działania nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 pewne jest, że są one bezpieczne, nie mają negatywnych skutków oddziaływania na zdrowie i wciąż są zalecane, jako wartościowy suplement diety.
Komentarze do: Kwasy omega-3 a ciąża bez komplikacji