Listerioza w ciąży
W ciąży kobiet powinna szczególnie dbać o swoje zdrowie, gdyż nosi w sowim łonie dziecko. Jest to okres większego zagrożenia różnymi zakażeniami. Jednym z nich jest listerioza, czyli rodzaj zatrucia pokarmowego spowodowanego przez bakterię Listeria monocytogenes. Zakażania tego rodzaju u kobiety w ciąży są zazwyczaj rzadkie, ale gdy nastąpią mogą mieć ciężką postać.
Co to jest listerioza?
Jak już wcześniej było wspomniane jest to rodzaj zatrucia pokarmowego przez pałeczkę listerii. Bakteria ta może przedostać się do organizmu człowieka przez pożywienie lub kontakt ze zwierzętami (w szczególności z kotami). Kobieta jest bardziej narażona na tą chorobą, gdy jest w ciąży przez obniżoną odporność.
Żywność, w której znajduje się duża ilość bakterii Listerii:
- miękkie sery pleśniowe szczególnie robione z niepasteryzowanego mleka,
- niebieskie sery pleśniowe,
- paszteciki,
- niedogrzana żywność,
- surowe niedogotowane mięso,
- surowe ryby,
- niepasteryzowane mleko,
- potrawy z nieumytych warzyw i owoców,
- gotowe posiłki ze supermarketów,
- posiłki z barów szybkiej obsługii.
Zobacz również:
Aby zabezpieczyć się przed zarażeniem trzeba unikać żywności, która zawiera tą bakterię. Ważne jest również, żeby odpowiednio myć warzywa i owoce przed zjedzeniem. Listeria ginie w wysokich temperaturach, a więc jeśli jedzenie zostanie dobrze podgrzane lub ugotowane nie trzeba bać się zakażenia. Kobieta w ciąży powinna unikać kontaktu z kotami i ich odchodami. Należy po każdym kontakcie umyć dobrze ręce. Warto również zrezygnować z jedzenia fast - foodów z barów szybkiej obsługi oraz surowych mięs i ryb.
Jakie są objawy tej choroby?
Zakażenie listerią może występować bezobjawowo. Rozwija się ona w ciągu kilku dni do 3 miesięcy. Często jednak listerioza wywołuje objawy podobne do grypowych. Występuje, wtedy:
- gorączka,
- bóle mięśni,
- drgawki,
- wymioty,
- biegunka.
Jakie zagrożenie niesie ta choroba?
Zakażenie listerią w ciąży jest bardzo groźne. Kobieta poprzez obniżoną, w tym czasie odporność jest szczególnie narażona na listeriozę. Może ta choroba doprowadzić do poronienia, porodu przedwczesnego czy urodzenia martwego dziecka. Rozwijający się płód u chorej matki nie musi obumrzeć jednak może mieć po urodzeniu wady rozwojowe. Dziecko, które zostanie zakażone może mieć problemy z oddychaniem, hipotermie lub zapalenie opon mózgowych. U noworodków zauważalne są także zmiany skórne, zapalenie spojówek czy błony śluzowej nosa.
Na koniec warto zaznaczyć, że odpowiednia higiena oraz unikanie jedzenia surowych potraw i nieumytych warzyw zmniejsza ryzyko zachorowania na listriozę.
Komentarze do: Listerioza w ciąży