Jak wykazują najnowsze badania londyńskiego Kingston University, kobieta podczas ciąży przekazuje do organizmu płodu trzykrotnie mniej witaminy D, niż dotychczas uważano. Obecnie uważa się, że 19% zapotrzebowania na witaminę D u noworodka jest pokrywane z zasobów tej molekuły w organizmie kobiety, jednak eksperci z Kingston's School of Life Sciences odkryli, że liczba ta jest co najmniej trzykrotnie zaniżona i powinna osiągnąć wartość 56%.
Wynik taki uzyskano za pomocą nowej, odkrytej w laboratoriach Kingston techniki pomiaru, która jako pierwsza pozwala na uzyskanie detalicznych informacji na temat ośmiu różnych form witaminy D w organizmie.
Badania opublikowane w Nutrition Journal bazują na 120 próbkach zebranych od 60 greckich kobiet i ich potomstwa. Przeprowadzono je wspólnie z Kliniką Ginekologii i Położnictwa Uniwersytetu Aristotle w Tessalonikach.
Mimo że ten śródziemnomorski naród może zażyć więcej słońca niż Anglicy, wiele kobiet z badania miało niski poziom witaminy D we krwi, co wskazuje na wagę jedzenia jako równoważnego źródła tego składnika.
Profesor Declan Naughton, który przewodził ekspertom z Uniwersytetu Kingston w tych badaniach, stwierdził, że wyniki są jeszcze ważniejsze, dlatego, że ukazują znaczenie zarówno światła słonecznego, jak i jedzenia (np. tłuste ryby) w dostarczaniu witaminy D do organizmu.
Zobacz również:
- Hemoroidy to nie temat tabu!
- Trwałe oznaki przebytej ciąży
- Cesarskie cięcie na życzenie pacjentki
- Zabiegi chirurgiczne w czasie ciąży
- Najczęstsze problemy zdrowotne podczas późnego okresu połogu
- Kiedy można zacząć ćwiczyć po porodzie ?
- Karmienie piersią - korzyści dla matki
- Staranie się o dziecko a relacje partnerskie
- Wpływ, jaki kobiety z niedoborem witaminy D mają na swoje potomstwo, jest poważniejszym problemem, niż przypuszczaliśmy - mówi prof. Naughton. - Zapewnianie odpowiednich ilości witaminy D podczas ciąży pełni kluczową rolę zarówno dla zdrowia ciężarnej, jak i płodu.
Niedobór witaminy D podczas ciąży jest powiązany przede wszystkim z cukrzycą. U noworodków i niemowląt niedobór tej molekuły może wywołać krzywicę.
Witamina D gra ważną rolę w utrzymaniu odpowiedniego poziomu wapnia i fosforu w organizmie, które wpływają na prawidłowe ukształtowanie kości i zębów. Jej dwie podstawowe formy to witamina D3, której dostarcza światło słoneczne, i witamina D2, którą dostarczamy sobie w postaci pokarmów, takich jak: żółtko jaja, grzyby, łosoś hodowlany, makrela, sardynki, chleb razowy i płatki śniadaniowe.
Procesy odbywające się w naszym organizmie przekształcają witaminę D najpierw w płynną formę, którą bada się podczas rutynowych testów krwi, a następnie w formę aktywną, która wspomaga wchłanianie wapnia, wzrost komórek i odporność.
Profesor Nayghton i jego zespół odkryli, że typ witaminy D, zwykle mierzony podczas badań krwi, nie jest tak wiarygodnym wskaźnikiem jej aktywności. W dalszych badaniach odkryto, że dwie formy epimerów, które początkowo uważano za nieistotne, wpływały na poziom tej witaminy u płodu.
- To ukazało potrzebę bardziej dokładnych pomiarów oceniających ilość witaminy D, jak również potrzebę spojrzenia na nią pod jej różnymi postaciami - twierdzi prof. Naughton. - Jednakże, aby stwierdzić co najbardziej wpływa na to, że kobietom w ciąży trudniej jest wchłonąć składniki odżywcze, będą potrzebne kolejne badanie.
Profesor Naughton obecnie prowadzi badania także nad wpływem witaminy D na chorych na chorobę Alzheimera, stwardnienie rozsiane i cukrzycę.
Komentarze do: Najnowsze odkrycia uwydatniają wagę witaminy D podczas ciąży