Według wyników ostatniego badania, które ukażą się w czasopiśmie The Endoctrine Society „Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism”, poziom witaminy D u kobiet do 26 tygodnia ciąży był pozytywnie skorelowany z wagą urodzeniową dziecka i długością obwodu jego głowy, natomiast w czasie pierwszego trymestru występował negatywny związek z ryzykiem, że dziecko urodzi się zbyt małe jak na swój wiek ciążowy.
Głównym źródłem witaminy D, zarówno dla dzieci jak i dla dorosłych, jest naturalne światło słoneczne. Tylko niewiele artykułów spożywczych zawiera lub jest wzbogacanych o tę witaminę. Zasadnicza przyczyna jej niedoboru to niewystarczające ekspozycja na światło słoneczne. Może on skutkować zaburzeniami w metabolizmie wapnia, fosforu i kości.
Ostatnio zainteresowanie naukowców skupiło się na zbadaniu roli, którą witamina D odgrywa w innych schorzeniach. Wcześniejsze prace wskazywały na niejednoznaczne związki między poziomem witaminy u kobiet ciężarnych a wzrostem płodu.
„Odkryliśmy, że poziom witaminy D u kobiet w pierwszym lub drugim trymestrze ciąży był związany z normalnym wzrostem urodzonych o czasie dzieci” - powiedziała główna autorka badania Alison Gernand, doktor, magister zdrowia publicznego oraz dyplomowany dietetyk na University of Pittsburgh.
Zobacz również:
- Karmienie piersią - korzyści dla matki
- Staranie się o dziecko a relacje partnerskie
- Trwałe oznaki przebytej ciąży
- Hemoroidy to nie temat tabu!
- Zabiegi chirurgiczne w czasie ciąży
- Cesarskie cięcie na życzenie pacjentki
- Pielęgnacja skóry a planowanie dziecka
- Pracująca mama, czyli jak pogodzić pracę z wychowaniem dziecka?
Jeśli kobieta ciężarna wykazywała niedobór witaminy D, waga urodzeniowa płodu, przy uwzględnieniu innych indywidualnych czynników, wynosiła o 46 g mniej. Zatem, jeśli u kobiet występował niedobór witaminy D w pierwszym trymestrze, podwajało się ryzyko urodzenia dziecka, które doświadczyło ograniczenie wzrostu w czasie trwania ciąży.
Naukowcy przebadali grupę 2146 matek, które urodziły żywe dzieci w terminie. Poziom witaminy D mierzono u nich w 26 tygodniu ciąży lub wcześniej, wagę urodzeniową noworodków – zaraz po urodzeniu, a obwód głowy oraz wagę łożyska – w 24 godziny po porodzie.
„Nasza praca stanowi ważny wkład w badania epidemiologiczne, według których poziom witaminy D u kobiet, szczególnie we wczesnej ciąży, może przyczynić się do patologicznego lub fizjologicznego rozwoju płodu” - zauważyła Lisa Bodnar, doktor, magister zdrowia publicznego, dyplomowany dietetyk na University of Pittsburgh, jedna ze współautorek badania.
Komentarze do: Niedobór witaminy D w czasie ciąży przyczyną niższej wagi urodzeniowej noworodków