W Ugandzie trzy antyretrowirusowe leki na receptę, których celem jest zapobieganie rozwojowi wirusa, spowodowały znaczące redukcje wskaźników śmiertelności wśród chorych na HIV. Jednakże choroba nie jest jedyną plagą w Ugandzie, a nowe badania w piśmie The Journal of Clinical Phharmacology wskazują na to jaki wpływ może mieć żywność na leczenie kobiet w ciąży.
Zespół badawczy z USA i Ugandy badał, jaki wpływ ma ciąża i niedożywienie na leki oparte na lopinawiru/rytonawiru (LPV/r) i efawirenzu (EFV) wśród kobiet zarażonych HIV.
Próbki krwi i włosów od 221 kobiet zostały poddane analizie, ujawniając że 80 procent pacjentów jest niedożywionych, a 26 procent straciło na wadze w czasie ciąży. Mediana wskaźnika BMI wynosiła jedynie 20.2
Zobacz również:
- Karmienie piersią - korzyści dla matki
- Staranie się o dziecko a relacje partnerskie
- Trwałe oznaki przebytej ciąży
- Hemoroidy to nie temat tabu!
- Zabiegi chirurgiczne w czasie ciąży
- Cesarskie cięcie na życzenie pacjentki
- Pielęgnacja skóry a planowanie dziecka
- Pracująca mama, czyli jak pogodzić pracę z wychowaniem dziecka?
Zespół stwierdził, że w porównaniu do dobrze odżywionych pacjentów, podatność na działanie leku zredukowała się u badanych osób (LPV -33%, EFV -15%, rytonawir -17%).
Dr Imke Bartelink twierdzi że „to badanie na 221 ciężarnych i karmiących piersią kobietach, które są zakażone wirusem HIV i nigdy nie wiedzą, kiedy będą znowu mogły coś zjeść pokazały, jaki ma to wpływ na podatność na leczenie antyretrowirusowe”. Dalej dodaje: „W porównaniu do wcześniej opublikowanego badania z dobrze odżywionymi kobietami, niedożywienie powiązane jest ze spadkiem działania leków antyretrowirusowych o 15% do 41% w grupie kobiet w ciąży i karmiących piersią, niezależnie od stanu ciąży.”
Bartłomiej Kapliński
Komentarze do: Niedożywienie pogarsza efektywność leczenia HIV u afrykańskich kobiet w ciąży