Kobiety ciężarne, które mają lekkie niedobory jodu, mogą mieć później potomstwo, które radzi sobie gorzej z ortografią, czytaniem, pisaniem i gramatyką, według nowego badania naukowców z Australii. Prace ukazały się w The Journal of Clinical Edocrinology & Metabolism.
Wiemy już, że ciężki niedobór jodu w okresie ciąży powoduje poważne upośledzenie umysłowe u płodu (zaburzenia słuchowe, poznawcze i motoryczne), ale teraz badacze przyjrzeli się kobietom, które miały tylko lekki niedobór tego pierwiastka w ciąży, oraz ich 9-letnim dzieciom.
Okazało się, że te radziły sobie o 6 – 10% gorzej w przeprowadzonych testach niż ich rówieśnicy, których matki nie miały niedoboru jodu w ciąży.
Kristen Hynes, autorka badania z University of Tasmania, mówi: - Przez całe nasze życie wszyscy potrzebujemy jodu do produkcji hormonów tarczycy. Jod ma również krytyczne znaczenie w ciąży, ponieważ wspiera rozwój mózgu płodu.
W swoim badaniu dr Hynes posłużyła się danymi na temat 228 ciężarnych ze szpitala w Tasmanii, zebranych w latach 1999 – 2001. Lekki niedobór jodu u ciężarnej określono na poniżej 150 mikrogramów w próbce moczu, a prawidłowy na powyżej 150 mikrogramów.
Zobacz również:
- Karmienie piersią - korzyści dla matki
- Staranie się o dziecko a relacje partnerskie
- Trwałe oznaki przebytej ciąży
- Hemoroidy to nie temat tabu!
- Zabiegi chirurgiczne w czasie ciąży
- Cesarskie cięcie na życzenie pacjentki
- Pielęgnacja skóry a planowanie dziecka
- Pracująca mama, czyli jak pogodzić pracę z wychowaniem dziecka?
Biorące w badaniu dzieci następnie poddano standardowym narodowym testom gramatycznym i ortograficznym. W każdym przypadku dzieci kobiet, które w okresie ciąży miały niedobór jodu, wypadały gorzej niż potomstwo pań, które nie cierpiały na brak tego pierwiastka.
Amerykański Institute of Medicine zaleca, aby przeciętny dorosły zażywał 150 mikrogramów jodu dziennie. Ciężarnym kobietom zalecane są większe dawki – 220 mikrogramów. A kobietom karmiącym piersią – 290 mikrogramów.
Głównym źródłem jodu w diecie Amerykanów jest mleko. Pierwiastek ten można znaleźć też w niektórych rybach, takich jak dorsz, w warzywach i jodowanej soli stołowej. Jedna filiżanka mleka zawiera 56 mikrogramów jodu, a jedna porcja pieczonego dorsza 99 mikrogramów.
Dr Hynes dodaje jeszcze, że nie jest pewne, czy to faktycznie niedobór jodu u ciężarnych wpłynęły na złe wyniki testów u potomstwa, ale jej zdaniem istnieje wyraźne powiązanie.
Dr Elizabeth Pearce, znany ekspert od jodu, mówi: - Odkrycia te wpierają zalecenia, które określają, że kobiety, które planują ciążę, są w ciąży albo karmią piersią, powinny zażywać suplementy jodu. Ważne jest także, aby nie przekraczać rekomendowanych dawek, czyli 1 100 mikrogramów na dzień. Nadmiar jodu może bowiem spowodować dysfunkcje tarczycy oraz powstanie wola.
Komentarze do: Niskie poziomy jodu w ciąży – jakie są skutki?