Wydaje się, że kobiety w ciąży nie powinny unikać czekolady – według badań, smakołyk ten skutecznie uśmierza stres oraz zapobiega niektórym komplikacjom ciążowym, takim jak stan przedrzucawkowy. Stan przedrzucawkowy to jedna z głównych przyczyn wcześniactwa oraz śmierci płodu.
Pojawia się, kiedy ciśnienie krwi u ciężarnej rośnie, i może prowadzić do konwulsji oraz powstawania skrzepów krwi. Możliwe są także uszkodzenia wątroby oraz niewydolność nerek.
Według badań Yale University, opublikowanych w Annals of Epidemiology, teobromina zawarta w kakao zapobiega temu niebezpiecznemu stanowi.
Naukowcy przeanalizowali zwyczaje odżywiania 2 500 ciężarnych kobiet i odkryli, że te, które jadły czekoladę, były o 50% mniej zagrożone stanem przedrzucawkowym.
Dodatkowo, podkreślają badacze, teobromina z kakao pomaga także w regulacji ciśnienia krwi oraz wspomaga rozszerzanie naczyń krwionośnych.
Zobacz również:
- Karmienie piersią - korzyści dla matki
- Staranie się o dziecko a relacje partnerskie
- Trwałe oznaki przebytej ciąży
- Hemoroidy to nie temat tabu!
- Zabiegi chirurgiczne w czasie ciąży
- Cesarskie cięcie na życzenie pacjentki
- Pielęgnacja skóry a planowanie dziecka
- Pracująca mama, czyli jak pogodzić pracę z wychowaniem dziecka?
Czekolada jest również bogata we flawonoidy, które są silnymi antyoksydantami. Ciężarne kobiety potrzebują tych związków, ponieważ muszą wzmacniać swoją odporność.
Niebagatelny jest także fakt, że flawonoidy zwalczają niektóre typy raka oraz wspomagają układ krążenia. Jednym słowem, czekolada zapobiega chorobie serca, co jest informacją ważną nie tylko dla ciężarnych.
W czekoladzie znajdziemy też żelazo, magnez i inne składniki istotne dla zdrowego przebiegu ciąży. Ciężarne kobiety powinny jednak wybierać takie rodzaje tego smakołyku, które zawierają niewiele tłuszczów i cukru – ciemna czekolada, konusmowana z umiarkowaniem, pomaga zredukować cholesterol oraz kontrolować wagę w okresie ciąży.
Nie zapominajmy, że czekolada ma właściwości uspokajające i pomaga uśmierzyć stres, a więc pozytywnie wpływa na nastrój ciężarnej kobiety.
Aczkolwiek podkreślmy na końcu, że wszystko, co w nadmiarze, może przynieść więcej szkód niż pożytku. Dlatego ciężarne panie, tak samo jak i wszyscy inni, powinny śmiało konsumować czekoladę, ale nie zapominać o umiarkowaniu.
Komentarze do: Powody, dla których ciężarne kobiety powinny jeść czekoladę