Spożywanie czekolady przez kobiety w ciąży, przynajmniej trzy razy w tygodniu, może pomóc w redukcji zagrożeń związanych z ciążą i przyczynić się do prawidłowego rozwoju płodu. Jest to wynikiem ostatnich badań przeprowadzonych przez Uniwersytet Yale w USA.Ankietowane kobiety, które regularnie jadły czekoladę, miały większe szanse na zapobieżenie najpowszechniejszej komplikacji podczas ciąży - stanu przedrzucawkowego, występującego u ciężarnej kobiety z nadciśnieniem poprzedzającym ciążę (pre-eclampsia).
Stan przedrzucawkowy może powodować problemy z rozwojem połodu, w taki sposób, że naczynia krwionośne nie są wstanie działać prawidłowo w łożysku, przez co zwyczajnie część łożyska może nie być prawidłowo ukrwiona. Głównym symptomem takiego stanu, jest podniesione ciśnienie krwi u ciężarnej.
Zobacz również:
Pre-eclampsia wpływa również na sam płód, poprzez zakłócenie dostarczania mu składników odżywczych, co może z kolei prowadzić do przedwczesnego porodu i innych problemów.
Naukowcy ankietowali 2500 kobiet, pytając je o dzienne nawyki żywieniowe i dietę podczas ciąży. Prawie połowa kobiet, która nie miała podwyższonego ciśnienia krwi, odpowiedziała, że spożywa czekoladę codziennie w podobnych ilościach. Badania zostaną opublikowane w American Journal Annals of Epidemiology.
Komentarze do: Spożywanie czekolady podczas ciąży pomaga płodowi w prawidłowym rozwoju